Skip to content

This cache has been archived.

feherlofia: Ahogy azt korábban jeleztem, a ládát archiválom. Ha mégis tervezed a javítását, a következő 30 napban jelezd felém, és újraaktiválom a leírást!

Köszönöm a megértésed!
fehérlófia
Geocaching Ellenőr

More
<

Argentina & Magyarország: tisztelgés Bíró László

A cache by GEOCACHING ARGENTINA Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/25/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


PLEASE SOMEONE HAVE THE KINDNESS OF HIDDEN A NEW CACHE SO THAT THIS INTERNATIONAL EFFORT IS NOT ARCHIVE. It can be in a nearby place THANK YOU

KÖRNYEZJEN, HOGY MINDENKÉNTEK ÚJ CACHE-T rejtették el, tehát ez a nemzetközi erõfeszítés nem archív. Lehet egy közeli helyen KÖSZÖNJÜK

 
 

Bíró László József (Magyar és az argentin)


Bíró László József spanyolul Ladislao José Biro (született: Schweiger László József, Budapest, Terézváros, 1899. szeptember 29. – Buenos Aires, Argentina 1985. október 24.) magyar és argentino újságíró, festőművész, feltaláló, nevét világhíressé tette legismertebb találmánya, a golyóstoll.

Családja, származása zsidó vallású volt, Budapesten a Nagymező utca 24. szám alatti házban született. Édesapja Schweiger Mózes Mátyás, hódmezővásárhelyi születésű műfogász, édesanyja a kaposvári születésű Ullmann Janka volt. 

Menekülés Magyarországról, a golyóstoll szabadalmának megszerzése
Az 1939-ben hozott magyarországi zsidótörvények miatt először Párizsba, majd Argentínába menekült családjával. A dél-amerikai ország köztársasági elnöke hívta az országba! 1943. június 10-én Buenos Airesben kapta meg a golyóstoll szabadalmát. Argentínában hatalmas tisztelet övezi az 1985. november 24-én elhunyt Bírót.

A dél-amerikai országban „eterpen”-nek nevezték el a tollat, az Eterpen Company nevű cég hozta kereskedelmi forgalomba. (A németek már 1939-ben “lenyúlták” a találmányt, és Exakt néven kezdték gyártani.)

Cache Argentínában (GC7Z37D)

László Bíró (Ladislao José Biro en español) (Budapest, 29 de Septiembre de 1899 - Buenos Aires, 24 de octubre de 1985) fue un periodista argentino-húngaro, pintor, inventor, conocido mundialmente por ser como su invento más conocido: El bolígrafo.

Su familia era de origen judío, vivian en Budapest. Su padre era Matthias Schweiger Moisés. Su madre nació en Kaposvár y se llamaba Ullmann Janka.

Escape de Hungría y la obtención del patentamiento del bolígrafo.
Debido a las leyes anti-judías húngaras adoptadas en 1939, se mudó primero a París y luego huyó con su familia a Argentina. El Presidente de la República, Agustín P. Justo, de ese país sudamericano lo había conocido por casualidad. Recibió la patente para bolígrafo en Buenos Aires el 10 de junio de 1943. Uno de los orgullos de la Argentina murió el 24 de noviembre de 1985.

Caché en Argentina (GC7Z37D)

 

  GCRL


Your country is not? Tell us (and together we will solve).wink

 

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.