Skip to Content

<

Landfront Vlissingen - Widerstandsnest Fledermaus

A cache by Pandora16 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/02/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Landfront Vlissingen

Vlissingen was gedurende de Tweede Wereldoorlog een belangrijke positie en werd krachtig versterkt als onderdeel van de Duitse verdedigingslinie ‘Atlantikwall’. Om de vesting te beschermen tegen aanvallen in de rug werd er aan de landzijde van de stad een verdedigingsgordel aangelegd. Dit zogeheten Landfront bestond uit een kilometerslange tankgracht met daarachter tientallen kazematten voor mitrailleur en antitankgeschut.


De linie begon in het westen in de duinen van Groot-Valkenisse en liep over Koudekerke naar het Kanaal door Walcheren. Aan de oostelijke zijde van het kanaal vervolgde het Landfront haar weg richting Ritthem waar de linie in de Schorerpolder bij het Fort Rammekens eindigde.

Drakentanden

Het Widerstandsnest Fledermaus

Het steunpunt 'Fledermaus' in de duinen van Klein-Valkenisse vormde de eerste schakel van het Landfront Vlissingen en is vernoemd naar een opera van Richard Wagner. De stelling kon de drakentandversperring onderaan de duinvoet met vuur bestrijken. Hiertoe was in de stelling een geschutskazemat aanwezig met een antitankkanon dat flankerend over de versperring vuurde. De versperring zelf was opgebouwd uit meerdere rijen betonpiramides en had tot doel geallieerde tanks te stoppen. Er werd hier voor een betonnen versperring gekozen om te voorkomen dat het brakke water van de tankgracht het nabijgelegen waterwingebied van Valkenisse zou besmetten. Deze voorziening was voor de Duitsers van groot belang om de vesting gedurende een beleg van drinkwater te kunnen voorzien. Aan de buitenzijde van de drakentandversperring werden extra versperringen geplaatst zoals stalen Tsjechische 'egels'. Verder waren er omvangrijke mijnenvelden aangelegd. Al deze hindernissen moesten er voor zorgen dat de toegang tot de vesting bemoeilijkt werd.

Na de oorlog zijn zowel de bunkers van het steunpunt Fledermaus als de drakentanden grotendeels onder het zand verdwenen

Tsjechische Egels

 

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.