Skip to content

"De Swifterbantcultuur" Virtual Cache

This cache has been archived.

GeoBertus: Helaas.....gaat het archief in. Bedankt voor jullie bezoek.

More
Hidden : 03/08/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


“De Swifterbantcultuur”

Bij Swifterbant, in het oosten van Flevoland, werden bij de inpoldering van Flevoland na de Tweede Wereldoorlog – specifiek tussen 1962 en 1978 – resten van oude huizen aangetroffen. Kortom: nederzettingen, uiteindelijk zo’n veertien in totaal. Ook vonden archeologen een skelet in een vrij goede staat, de zogenoemde ‘hoofdman van Swifterbant’. Recenter is ontdekt dat de mensen in deze tijd ook al kleine akkers bewerkten. We noemen deze cultuur – die zich uitstrekte tot de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen en verwantschap vertoont met de vondsten bij Hardinxveld en vondsten in Denemarken – de Swifterbantcultuur.

De hoofdman van Swifterbant

Een mooie vondst die bij Swifterbant is gedaan, is de zogenoemde ‘Hoofdman van Swifterbant’. Het betreft een skelet dat een hoofdtooi van barnstenen kralen op de schedel had. In de Noordoostpolder zijn hierna nog twee skeletten gevonden. Een ander skelet is aangetroffen bij Zoelen (gemeente Buren in Gelderland). Nog recent – in januari 2017 – vonden archeologen bij Nieuwegein een skelet, een maalsteen en sieraad uit de tijd van de Swifterbantcultuur. De Swifterbantcultuur is uiteindelijk opgegaan in de Trechterbekercultuur (ca.4350 tot 2800/2700 v.Chr.), een Noord-Europese cultuur die vooral bekend is vanwege de hunebedden.

Bezoek het informatiepaneel over de Swifterbantcultuur op de coördinaten bovenaan de pagina en beantwoord de onderstaande vragen:

1. Uit welke periode stamt de prehistorische nederzetting? Trek het laagste getal van het hoogste af en stapeltel dit getal tot één cijfer. Dit is A

2. Welke rivier wordt hier genoemd? Bepaal de woordwaarde en ook hier weer stapeltellen tot één cijfer. Dit is B

3. Welke organisatie organiseert enkele malen per jaar een excursie door dit gebied? Bepaal de woordwaarde (zonder lidwoord) en alweer stapeltellen tot één cijfer. Dit is C

4. Op de achterkant van het informatiepaneel kun je een woord vinden. Uit hoeveel letters bestaat dit woord? Dit is D

5. Links van het informatiepaneel is een bord met een waarschuwing waarneembaar. Hoeveel letters zijn hierop te lezen? Dit is E

*Maak hier ook een foto met je GPS die het coördinaat laat zien en een handgeschreven stuk papier met daar op de datum van de dag dat je de cache (online) logt deze data dienen gelijk aan elkaar te zijn. (Een krant met de datum van de dag is ook goed)

Logs zonder juiste foto en zonder antwoorden zullen zonder melding verwijderd worden.

Mail de antwoorden in een cijferreeks in de volgorde A_B_C_D_E


Virtual Reward - 2017/2018
This  Virtual Cache  is part of a limited release of Virtuals created between August 24, 2017 and August 24, 2018. Only 4.000 cache owners were given the opportinity to hide a virtual cache.

Additional Hints (No hints available.)