Skip to content

Pontjes in de Hoeksche Waard - Virtual Reward Virtual Cache

Hidden : 05/06/2018
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

English translation upon request

Deze Virtuele Geocache brengt je naar de kleinere toegangswegen naar de Hoeksche Waard: de pontjes. Om deze cache als gevonden te loggen moet je naar alle uithoeken in de Hoeksche Waard en soms zelfs naar de tegenoverliggende oever. Dit is geen cache die je even snel kunt doen. Neem er lekker de tijd voor en geniet van dit mooie eiland!


De Hoeksche Waard

De Hoeksche Waard is één van de Zuid-Hollandse eilanden. Het wordt omgeven door het Spui, de Oude Maas, de Dordtsche Kil, het Hollands Diep, het Haringvliet en het Vuile Gat. Want hoewel Tiengemeten bestuurlijk onder de gemeente Korendijk valt, is het toch echt een ander eiland.

De Hoeksche Waard is op verschillende manieren te bereiken. Vanuit het noorden kun je door de Heinenoordtunnel komen, vanuit het zuiden via de Haringvlietbrug en vanuit het oosten door de Kiltunnel. Minder bekend zijn echter de diverse pontjes.

Nieuw-Beijerland - Hekelingen

Het veer bij Nieuw-Beijerland richting Hekelingen is waarschijnlijk de bekendste. Dit is ook het enige veer waarop je met de auto kunt om de Hoeksche Waard te bereiken, maar uiteraard kun je ook met de fiets of te voet mee. The Queen Jacqueline vaart hier dagelijks heen en weer over het Spui en in de spits kan het hier behoorlijk druk zijn met woon-werkverkeer dat de oversteek maakt.

 

Rhoon - Oud-Beijerland - Spijkenisse - Oude Tol (Rhoonseveer)

Op de Otter kun je over het Spui en de Oude Maas tussen Rhoon, Oud-Beijerland en Spijkenisse (Beerenplaat) reizen. De fiets kan mee op de boot. Enkele keren per dag is er ook een stop bij de Oude Tol in Oud-Beijerland. Al deze vier aanlegplaatsen zijn reguliere stops. Daarnaast is er nog een vijfde aanlegplaats bij Klein Profijt. Deze stop is alleen op verzoek en hoeft daarom niet bezocht te worden voor deze virtual.


Bekijk afbeelding

Puttershoek - Groote Lindt

De Putter zorgt voor de verbinding tussen Puttershoek en Groote Lindt in Zwijndrecht. Ook hier kan de fiets mee de boot op om de Oude Maas over te steken. Dit veer bestaat al sinds 1439 als wagenveer. Sinds de bouw van de Barendrechtse brug (1888) is het gebruik ervan afgenomen, maar pas in 1946 is het wagenveer vervangen door een voetveer.

Strijensas - Moerdijk

De Lucretia biedt plaats aan 12 personen en 12 fietsen en brengt je naar de andere kant van het Hollands Diep. Vroeger, tot 1820 was hier ook een veerdienst, maar de huidige veerdienst is pas sinds 2016 in gebruik. Opgelet: dit pontje vaart slechts enkele tientallen dagen per jaar.

Numansdorp - Willemstad

Net als de de Lucretia biedt de Anna plaats aan 12 personen en 12 fietsen en brengt je naar de andere kant van het Hollands Diep. De Anna is een voormalig patrouillevaartuig uit 1957 van de Duitse Rijkswaterstaat. Opgelet: dit pontje vaart slechts enkele tientallen dagen per jaar.

Nieuwendijk - Stad aan 't Haringvliet - Tiengemeten

Dit zijn eigenlijk een tweetal verschillende veerdiensten: Nieuwendijk - Tiengemeten en Nieuwendijk - Stad aan 't Haringvliet - Tiengemeten. Er zijn een drietal boten beschikbaar die afhankelijk van de drukte ingezet worden. Op de lijn Nieuwendijk - Stad aan 't Haringvliet - Tiengemeten wordt normaal gesproken de Heicondias ingezet. Deze kan 80 personen kwijt en 20 fietsen. Als je de fiets wilt meenemen op deze lijn, zul je wel moeten reserven. Daarnaast is er nog de Eendracht 1 met 15 zitplaatsen en de St. Antonius met 200 plaatsen.

De opdracht

Neem bij alle bovenstaande veerdiensten een foto van jezelf of een object (bijvoorbeeld een GPS toestel, of een speelgoedbootje, of...)

  • ..terwijl je aan boord bent bij het veer, zodanig dat de boot te herkennen is,
  • OF ...bij alle reguliere stopplaatsen van de veerdiensten op de aangegeven locaties. De pont zelf hoeft er in dat geval niet op te staan, maar de plaats waar de boot aanlegt wel.

Als je ervoor kiest om met een object op de foto te gaan, dan moet je wel bij alle veerdiensten met ditzelfde object op de foto. De opdracht die je moet doen om deze virtual als gevonden te mogen loggen is niet moeilijk, maar zal wel wat tijd gaan kosten. Uiteraard hoef je het niet allemaal op 1 dag te doen. Plaats de foto's in je log. Logs die niet voorzien zijn van de gevraagde foto's zullen worden verwijderd.


Uiteraard ben ik zelf ook langs alle pontjes geweest:

Bekijk afbeelding

Met zeer grote dank aan alle veerdiensten voor hun medewerking!

Enkele vragen die ik inmiddels heb gekregen over deze cache en de antwoorden:

  • Waarom staan de trekpontjes bij Strijensas en de Korendijkse slikken er niet bij? - Deze trekpontjes brengen je niet uit of in de Hoeksche Waard en doen daarom niet mee. Uiteraard kun je deze ook nog bezoeken als je dat wilt, ze zijn alleen niet nodig om deze cache te mogen loggen
  • Het pontje Nieuwendijk - Tiengemeten brengt je ook niet buiten de Hoeksche Waard, waarom staat die er dan wel bij? - Zoals in de listing vermeld, Tiengemeten hoort bestuurlijk bij de Hoeksche Waard, maar ik heb ervoor gekozen om alleen naar het eiland de Hoeksche Waard te kijken. Tiengemeten is echt een ander eiland.
  • De pontjes varen niet het gehele jaar, dus deze cache is niet het hele jaar te loggen, mag dat? - Inderdaad, de meeste pontjes varen niet het gehele jaar dus je kunt ze niet het gehele jaar door bezoeken. Daarom is er een alternatieve logmethode mogelijk waardoor je toch vrijwel het hele jaar deze cache kunt loggen.
  • Alle aanlegplaatsen zijn met de auto tot op maximaal een paar honderd meter te benaderen. Alleen op Tiengemeten kun je alleen komen met de pont. Je zult dus sowieso op de pont naar Tiengemeten moeten. En dat kost geld, dus dat mag toch niet? - Volgens deze logica is niet één van de caches op Tiengemeten legaal, want je moet daarvoor echt naar het eiland toe met de pont. Datzelfde geldt trouwens voor de caches op de Waddeneilanden. Als je trouwens zelf een bootje hebt zou je ook zonder de pont over moeten kunnen komen. Zwemmen kan natuurlijk ook, maar dat is levensgevaarlijk, dus doe dat alsjeblieft niet.
  • Mag je er voor kiezen om van enkele pontjes een foto op het pontje te nemen en van de anderen alleen de aanlegplaatsen? - Jazeker, dat mag. Per pontje kan er voor 1 van beide logmethodes gekozen worden.
  • Is het voldoende om de aanlegplaats in de verte te zien of moet ik er echt geweest zijn? - Je moet echt bij de aanlegplaats zijn en DAAR een foto maken van jezelf of je object. Dus binnen een meter of 20 van de aanlegplaats van de pont.

Virtual Reward - 2017/2018

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between August 24, 2017 and August 24, 2018. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.)