Skip to Content

<

Søsterkirkene på Hadeland

A cache by M&M-NOR Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/24/2017
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Søsterkirkene på Gran

Sentralt på Granavollen ligger Søsterkirkene plassert ved siden av hverandre i Gran kommune på Hadeland. Disse kirkene som stammer fra 1100-tallet er Nicolaikirken som er den største av dem og Mariakirken som er den minste. Sagnet sier at kirkene ble bygget av to søstre som var så uvenner at de ikke kunne gå i samme kirke. Det er liten lit til denne historien og i nyere tid kan vi se at det er bygget flere kirker i par også andre steder. La oss se på dem i tur og orden.

Mariakirken

Mariakirken (til venstre) regnes som den eldste, trolig bygget noe før 1150 og er den minste av disse kirkene (ca 150 plasser) og har nok hatt den laveste statusen av disse kirkene. Det spekuleres i at den ble bygget som klosterkirke og etter hvert ble brukt som sognekirke. Mariakirken var også en lovkirke. I 1813 ble kirken truffet av et lyn og brant. Det var ikke midler til å bygge opp igjen kirken og den ble stående som ruiner frem til 1860 tallet. Da ble det en enkel ombygning ettersom de trengte en midlertidig kirke. Den fikk da tak og vinduer. Senere ble Mariakirken restaurert i 1912-15 og brukt som gravkapell og bårehus. I 1990-92 ble kirken restaurert for å brukes som sognekirke som gjelder per dags dato.

Nicolaikirken

Den noe større Nicolaikirken har ca 250 plasser og er bygget på Granavollens høyeste punkt. Kirken antas å være oppført på midten av 1100-tallet men ble endret en gang i løpet av 1200 tallet. Selv om tidspunktet er omdiskutert så fikk kirken antageligvis det kraftige tårnet og korformen under denne endringen. Det kraftige tårnet hadde et høyt spir som forsvant i en brann i 1799. Denne brannen gjorde slutten på mye av inventaret og mer forsvant ut av kirken ved moderniseringen i 1860 årene. I 1960 ble imidlertid ting restaurert og tilbakeført. Det kan nevnes at ved ombygningen av kirken på 1200 tallet ble stein til overs som ble brukt i veggene på steinhuset

Granavollen runestein

Bak Nikolaikirken er det en runestein fra sen vikingtiden og er til minne om en bror av søskenflokken. Innskriften lyder slik ”Aun sønene til R... reiste (steinen) til minne om Aufi, bror sin. Gud hjelpe Aufi’s sjel.”

Aasmund Olavsson Vinjes grav

Aasmund var en norsk forfatter og journalist som døde på Hadeland i 1870 etter at han hadde fått en kreftsvulst i underlivet. Aasmund var kjent for dikt som Våren, Blåmann og Ved Rundarna. Aasmund er gravlagt her og det er reist et monument over han som er et kjent merke både for lokale og turister som besøker kirkene.

Krav for logging

For å kunne logge denne Virtuelle cachen her på Søsterkirkene så må du svare på 2 spørsmål som skal sendes til CO i egen melding. Det skal også lastes opp et bilde av deg og statuen av Aasmund Olavsson Vinjes minnesmerke sammen med loggen. Om du ikke ønsker å laste opp bilde av deg selv så kan du ta bilde av mobilen eller gps’en med minnesmerke i bakgrunnen. Det er et krav fra Groundspeak at logger som synes å være falske eller upassende skal slettes.

Spørsmål 1) Hva er runesteinens koordinater?

Spørsmål 2) Gå en runde rundt kirkene. Hvor mange dører til sammen ser du på begge kirkene?

Kilder. Se vedlagte linker under

https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Granavollen_runestein
http://norske-kirkebygg.origo.no/-/bulletin/show/558684_soesterkirkene-paa-granavollen?ref=checkpoint
https://no.wikipedia.org/wiki/S%C3%B8sterkirkene_p%C3%A5_Gran
https://no.wikipedia.org/wiki/Aasmund_Olavsson_Vinje
Geocaching i Norge

Virtual Reward - 2017/2018

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between August 24, 2017 and August 24, 2018. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.