Skip to Content

<

Pitkämäen perinneniitty

A cache by Geottuset Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/10/2018
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkö esittelee maakunnalisesti arvokkaan Pitkämäen perinneniityn. Kätkölle on maanomistajan lupa, auton voi pysäköidä tilalle tulevaan liittymään. Olethan varovainen pysähtyessäsi ja liikkeelle lähtiessäsi, 6- tie on vilkkaasti liikennöity.

Description only in finnish due to translation problems with special vocabulary.


Perinnebiotoopit ovat luontotyyppejä, jotka ovat syntyneet perinteiseen maatalouteen liittyneen kaskeamisen sekä niitty- ja laiduntalouden myötä. Suomessa harjoitettiin perinteistä maataloutta 1800-luvun lopulle saakka, minkä jälkeen perinnebiotooppien määrä alkoi nopeasti vähentyä.

Suurin osa perinnebiotoopeista on erilaisia niittyjä. Niittyjä luokitellaan kasvillisuuden, kasvupaikan kosteuden, maanpinnan muotojen, ravinteisuuden ja kalkkipitoisuuden mukaan. Tällä paikalla oleva perinnebiotooppi edustaa ns. tuoretta niittyä. Tuoreet niityt ovat olleet entisiä parhaita heinämaita, mutta ne ovat suurelta osin raivattu pelloiksi. Pohjois-Karjalassa jäljellä olevat tuoreet niityt ovat yleensä kivisiä ja pieniä, alle hehtaarin kokoisia. Kasvillisuus voi tuoreilla niityillä olla hyvinkin rehevää. Päivänkakkara, harakan- ja peurankello, särmäkuisma, ahomansikka sekä hernekasveihin kuuluvat keltakukkainen niittynätkelmä ja sinikukkainen hiirenvirna ovat tuoreilla niityillä yleisiä lajeja. Kivien vierellä on usein ketokasvillisuutta.

Hoito:

Säännöllinen laiduntaminen esimerkiksi osana tilan laidunkiertoa tai niitto vasta siementen kypsyttyä säilyttävät tuoreen niityn lajistoa. Niittämisen jälkeen heinä kerätään pois niityltä. Hoidon tarkoituksena on vähentää maaperän ravinteita ja pitää ravinnemäärät alhaisina. Niitylle nousevat vesat raivataan pois. Niityillä voi olla yksittäisiä suuria puita.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

117 Logged Visits

Found it 115     Write note 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.