Skip to content

D-Bomb T #Hungaleden 05 - vägskäl Traditional Geocache

This cache has been archived.

Geparderna: Arkiveras

More
Hidden : 08/30/2017
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Denna cache är en del i D-bomb där många cacher publicerades över hela Södermanland 2017-09-30.

Här svänger cykelleden in mot Trosa Lands kyrka.


Hungaleden är en cykelled i Trosa kommun. Se beskrivning nedan. Nu finns också ett antal cacher att hitta runt slingan.

Cache-slingan utgår från en Parkering (se waypoint). Det är 10 traditionella och 6 multi-cacher. Det finns också en bonus-cache.

I alla cacher längs slingan finns en kod/ett tal på remsan och i korken. Om du noterar talen så har du möjlighet att ta en bonuscache. Instruktioner för beräkning av bonuscachens koordinater finns i bonuscachens beskrivning.

Det är lämpligt att börja med Torpa Äng och sedan fortsätta runt för att avsluta med Trosa Info.

Det är möjligt att åka slingan med bil. De flesta (dock inte alla) cacherna ligger längs bilväg.

HUNGALEDEN 13 km

Hungaleden

Hungaleden sträcker sig både på asfalt och grus. Ledens första del löper från Trosa centrum utmed Trosaån. På fälten mellan Augustendal och Åda kan man ofta se stora flockar med hjortar.
Efter ca fem kilometer kommer du fram till hembygdsgården Trostorp som är ett område rikt på fornlämningar så som gravfält och runstenar. På Trostorp finns även en kopia av en mycket speciell sorts fornlämning; ett vackert ornerat stenklot från äldre järnåldern. Originalet finns på Historiska muséet i Stockholm. Sommartid är Trostorp ett mycket populärt utflyktsmål. Här finns café och hantverksförsäljning, här förekommer även traditionellt valborgs-, midsommar- och nationaldagsfirande.
Efter infarten vid Kroka kan Trosa lands kyrka beskådas på höger sida. Kyrkans äldsta delar härstammar från 1200-talet och på denna plats låg den medeltida staden Trosa som var strategiskt beläget i anslutning till Östersjön och Mälaren. I och med land­höjningen flyttades samhället gradvis neråt, tills det under 1600-talet kom att hamna där det ligger idag.

Nu går leden vidare på grusvägar genom Hungaområdet som är varierande och delvis kuperat och i området ligger flera stensättningar och gravfält. Väster om norra delen av Hunga strövområde, vid Berga, finns en av landets äldsta inskrifter på sten och troligtvis Sörmlands äldsta runsten där namnen Saligastir och Fino, är inhuggna i stenen.
Södra Hungaområdet domineras av tallskog medan norra delen består av ett småskaligt kulturlandskap, med gårdar, ängar och hagmarker. Väl framme vid Grindstugan är det ca 2 km kvar till Trosa torg.

Hembygdsgården Trostorp: www.hembygd.se/vagnharad

Länk till Trosa Kommun info här

Additional Hints (No hints available.)