Skip to content

[N.O.P.E.] LP #4 Golfbak Mystery Cache

Hidden : 01/03/2018
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Website Twitter Facebook Instagram
Deze cache maakt onderdeel uit van een serie van 9 caches met bonuscache over lost places in het Waterloopbos. De cache is als serie, maar natuurlijk ook apart, te loggen. Het gebied is toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.
Van begin jaren ’50 tot midden jaren ’90 voerde het Waterloopkundig laboratorium vele onderzoeken uit m.b.v. schaalmodellen van waterwerken uit binnen- en buitenland. Toen de computer zijn intrede deed, werden de modellen overbodig. Ze raakten in verval, overwoekerden en werden ware lost places!

Golfbak

Veel modelplaatsen in het Waterloopbos werden voor diverse onderzoeken gebruikt. Zo ook de locatie die nu bekend staat onder de naam “golfbak”.
Eind jaren ’50 werd hier begonnen met een model van de haven in Vlissingen. Soms werden er jarenlang proeven gedaan, zoals bijvoorbeeld het onderzoek voor de schutsluis in de Volkerakdam, dat van 1960 tot 1964 verricht werd. Andere studies volgden elkaar snel op. In 1967 werden vier verschillende proefopstellingen gebouwd.
De golfmachines die bij de proeven gebruikt werden, konden in het begin alleen regelmatige golven opwekken. Een verticaal golfschot bewoog heen en weer en kon draaien. Men kon de golfhoogte en golfperiode instellen. Later kwamen er ook golfmachines die onregelmatige golven konden opwekken.
In 1968 werd er een hal over het model gebouwd, waardoor de weersinvloeden de resultaten van de proeven niet konden beïnvloeden.
Tussen 1970 en 1976 volgden diverse onderzoeken naar stabiliteit van (blokken)dammen en ontgrondingsonderzoeken rond booreilanden. Ook werden er proeven gedaan naar het afsluiten van een sluitgat, de laatste opening van een dam.
In 2012, toen de werkzaamheden van het Waterloopkundig Laboratorium allang gestopt waren in het bos, werd de golfbak gebruikt als decor en onderdeel van een theatervoorstelling. Recenter werd voor het landschapskunstwerk “Pier + Horizon” onderzoek gedaan in de golfbak. Van de vegetatiematten die ook in het landart-project worden gebruikt, werden hier proefexemplaren in het water geplaatst.Inmiddels is het model 'golfbak' gerestaureerd en zijn ook een aantal van de golfmachines weer in werkende staat gebracht. Ze zijn echter niet vaak in bedrijf te zien omdat dit nogal veel vermogen vraagt.

De cache
De cache bevindt zich niet op bovenstaande coördinaten. Om de locatie van de cache te bepalen, los je onderstaande puzzel op.

De cache is te vinden op:
N52° 4A.BCD E005° 5E.FGH

Additional Hints (No hints available.)