Skip to Content

<

GEOPOLY - Barteljorisstraat - Haarlem

A cache by GEOPOLY Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/14/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


GEOPOLY is een landelijke serie afgeleid van Monopoly. Veel bekende spelmogelijkheden zitten in deze serie verwerkt. Als je alle geocaches uit de serie hebt gedaan, mag je de banner op je profiel plaatsen.

Het spel is uitgevonden in 1934 door Charles. B. Darrow. Deze man was één van de vele werkloze mannen in de jaren '30. Zijn idee was om een spel te bedenken waarin iedereen miljonair kon worden. De jaren '30 waren moeilijke tijden in Amerika. Charles. B. Darrow ging met het spel naar een uitgeverij genaamd Parker Brothers, maar ze vonden dat het spel niet aan hun normen voldeed. Toen besloot hij om zelf 5000 exemplaren te maken. Het spel werd al snel een groot succes. Parker Brothers nam contact op met Charles om het spel nog verder uit te werken en nieuwe ideeën op te doen. Charles. B. Darrow greep die kans en sindsdien is het het meest verkochte bordspel ter wereld.

Reden genoeg om ook een GEOPOLY uit te brengen!

Doordat de cache locaties qua afstand flink uit elkaar liggen, is deze serie niet binnen één dag te doen, maar het is wel een uitdaging! De geocaches die uitgebracht zijn onder de serienaam GEOPOLY zijn via deze link te vinden.

Deze serie is gerealiseerd door meerdere teams: Birdie.NL, Casper.nl, chica's team, De Bosmannetjes, eikenhofjes, FireFarmer, Geoknarf, heegberts, joanne76, Josvstaalduinen, leipeooievaar, MaryRussellHolmes, merrlin, RaMaRoMa, Rhaegal, schut&co, Team Hazu, Twentse Mug, VanderMmeer, Viervoeter, Yuné, zooropa5, Zugführer, 0lifant en @wilbertoord.

Onze GEOPOLY heeft een eigen uitstraling en is afgeleid van het welbekende bordspel. Specialist Tailchaser77 is aan het GEOPOLY-team toegevoegd voor het creëren van alle afbeeldingen.
De Barteljorisstraat is één van de oudste straten van Haarlem. Hij wordt al in in het archief van het Elisabeth Gasthuis vermeld in 1381. De naam is dan Battejorisstraat - ofwel hij is vernoemd naar een persoon die hier woonde of een huis bezat: Batte of Bato, zoon van Joris. In 1516 lezen we voor het eerst Bartel Jorijsstraet. De straat loopt van de Grote Markt met het stadhuis, het voormalig grafelijk slot, noordwaarts en gaat over in de Kruisstraat; die leidde naar de Kruispoort, genoemd naar het kruis dat daar hing als er jaarmarkt was). Halverwege staat een beeldje van Malle Babbe, een figuur die bekend is van het schilderij door Frans Hals en het liedje van Lennaert Nijgh, gezongen door Boudewijn de Groot.

Op nr 19 is het Corrie ten Boom-huis - zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Corrie_ten_Boom_Museum. Dit is het Haarlemse equivalent van het Anne Frankhuis, al is hier de verzet plegende familie Ten Boom het onderwerp van bewondering. Ik zou hier ook een woord over opnemen in de tekst. Vanaf 1837 heeft de protestantse familie Ten Boom op Barteljorisstraat 19 een horlogezaak. Vader Casper en zijn dochters Corrie en Betsie nemen in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw veel pleegkinderen in huis, waarvan de ouders actief waren op het zendingsveld. In de oorlog wordt het opvangplek voor Joden en verzetsstrijders. Het huis is eigenlijk samengesteld door twee naast elkaar gelegen panden aan elkaar te bouwen. Daardoor heeft het ongelijke vloeren en kamers van verschillende grootte en daardoor was het mogelijk een geheime kamer te bouwen zonder dat direct opviel dat er ergens een loze ruimte was. Door het werk van de familie Ten Boom en hun vele vrienden en medewerkers van de “BéJé-groep” werden waarschijnlijk zo’n 800 Joden en andere voortvluchtigen gered. De Gestapo deed een inval op 28 februari 1944. Zes personen verborgen zich in de geheime kamer en werden niet gevonden. De drie vaste bewoners werden gearresteerd. Casper en Betsie overleden in gevangenschap. Corrie werd eind december 1944 uit Ravensbrück vrijgelaten, naar later bleek als gevolg van een administratieve fout. Na de oorlog werd zij evangeliste en na publicatie van boeken over "The Hiding Place" vooral in de Verenigde Staten beroemd. Vanaf 1988 is hier het Corrie ten Boom-museum gevestigd.

Deze waypoints lopen door de Barteljorisstraat. Bij elk waypoint staat een beschrijving welk adres/nummer van het pand je moet hebben. De vragen zijn eenvoudig te beantwoorden. Deze staan in de omschrijving wanneer u deze pagina uitprint. (virtual stages)

Formule: Noord 52° 23. DC (A+E) -- Oost 004° 38. (C-B)(F-G)(E+D+A)Als je alle 36 GEOPOLY caches hebt gevonden mag je de banner op je profiel plaatsen.

35 van de 36 Geopoly caches gevonden!

Dit kunt u doen door onderstaande code te gebruiken:
<a href="https://coord.info/GC79BVD" target="_blank"><img src="https://i.imgur.com/GXLLHbZ.jpg" alt="35 van de 36 Geopoly caches gevonden!" title="35 GEOPOLY caches gevonden!" width"400" border="0" /></a>

Additional Hints (Decrypt)

zntargvfpu ra ynnt (bhq ryrpgeb bhgyrg!) - troehvx mbirry zbtryvwx fgrnygu! ra cynngf urz nho bc qr mrysqr cyrx jrre greht!
Yrg bc: Qr rvaqpnpur yvtg avrg iynx ovw qr Onegrywbevffgenng, h mny rra syvax fghx zbrgra ybcra/svrgfra.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

289 Logged Visits

Found it 265     Didn't find it 8     Write note 4     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 3     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 3     

View Logbook | View the Image Gallery of 25 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.