Skip to Content

<

Geotaitokilpailu

A cache by Saunamajuri Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/19/2018
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

KILPAILUKUTSU


Aivovoimistelu- ja geoliikuntaseura Suolijärven Päkistys kutsuu kaikki geokätköilijät kilpailemaan avoimeen kansalliseen geotaitokilpailuun, joka järjestetään Kytäjän-Usmin ulkoilualueella itse kullekin parhaiten sopivana ajankohtana.

Osanotto-oikeus

Kilpailuun saavat osallistua kaikki aiheesta kiinnostuneet harrastajat. Geogaching.com-jäsenyys tarvitaan kilpailuun liittyvän wherigo-materiaalin lataamiseksi.

Sarjajako

Kilpailussa on yksi yleinen sarja, jossa joukkueet voidaan muodostaa vapaamuotoisesti. Yhdessä reitin kiertävän ryhmän minimikooksi suositellaan vähintään kahta henkilöä, eikä ylärajaa ole. Kotipaikkaetu ei estä kilpailuun osallistumista. Reitin pituus on 10-15 km. Aiempi maastoretki- ja geokätköilykokemus on suositeltavaa.

Ilmoittautuminen ja kilpailumaksu

Kilpailuun ei ole erillistä ilmoittautumista. Osallistumisaikeestaan voi halutessaan ilmoittaa notella tällä sivulla, tai kilpailun jo suorittaneet voivat vaikka haastaa kollegoitaan osallistumaan löytölokkauksen yhteydessä.

Suolijärven Päkistyksen jäseniltä ja geomiehiltä ei veloiteta kilpailumaksua. Muilta se on 0 €.

Kilpailutehtävien suorittaminen ja tulosten laskenta

Kilpailuradan varrella on joukko geohenkisiä tehtävärasteja, joiden tarkemmat kuvaukset ja pisteidenlaskuperiaatteet kerrotaan kunkin rastin kohdalla wherigossa. Tehtävien yhteenveto on alla. Wherigokasetti on ladattavissa tämän linkin kautta. Kilpailutehtävien joukossa on tehtäviä, jotka on suunniteltu ryhmätyönä tehtäviksi ja joiden suorittaminen on haasteellista tai mahdotonta yksin. Tällaiset tehtävät on mahdollista myös ohittaa. Joihinkin rasteihin liittyy bonustehtävä, jonka tiedot kerrotaan rastin hyväksytyn suorituksen jälkeen.

Rasti Nimi Tyyppi Pisteet max
L Lähtö Taito 3
1 Maastossa Taito 4
2 Joella Taito 3
3 Visaillen Taito 3
4 Geoviesti Nopeus 6
5 Ulkoillen Taito 3
6 Usmin Liikenne Oy Taito+nopeus 6
7 Tiiraillen Taito 6
8 Maanmittari Taito 4
9 Yhdistykset Taito 4
K Kiri Nopeus 4
M Maali Taito 2
B Bonus 1 Taito 2
B Bonus 2 Taito 2
B Bonus 3 Taito 2
Yhteensä 54

Kilpailun henkeen kuuluu, että:

 • Reitti on mahdollista kiertää rastipoikkeamia lukuunottamatta polkuja pitkin. Kasetti ei kuitenkaan erityisesti opasta optimaalisinta reittiä rastien välillä, vaan reitinvalinta on osallistujien itsensä vastuulla.
 • Oikeita vastauksia tai tehtävistä saatuja pisteitä ei kerrota kilpailun aikana. Tarkoituksena on pitää kilpailu mahdollisimman tasapuolisena kaikille osallistujille. Älä myöskään paljasta lokkauksissa mitään olennaista tehtävistä.
 • Ohjeiden vastainen toiminta aiheuttaa tehtävän hylkäämisen, eikä siitä ilmoiteta erikseen. Lähinnä näin voi käydä, jos tehtävän suorituksen on tapahduttava tietyllä alueella ja laitteen on oltava päällä koko suorituksen ajan, mutta suoritusta yritetään helpottaa siirtymällä toisaalle tai sammuttamalla laite. Alueiden marginaalit on suunniteltu niin suuriksi, ettei tätä tapahdu vahingossa, jos ohjeet on luettu kunnolla.

Maaliintulon yhteydessä wherigo laskee kullekin osallistujalle wherigolaitekohtaisen tuloskoodin. Jos tulos halutaan mukaan kilpailuun, tieto kaikista samaa laitetta käyttäneistä nimimerkeistä ja tuloskoodi on lähetettävä kilpailutoimikunnan edustajalle Saunamajurille. Kilpailun tulostoimikunta laskee tämän perusteella kilpailutuloksen ja ylläpitää tulostaulukkoa kätkökuvauksen lopussa. Joidenkin tehtävien pisteytys riippuu muiden kilpailijoiden tuloksista, joten jo listattujen kilpailijoiden pisteet voivat muuttua uusien suoritusten perusteella.

Geokisailuhengen mukaisesti osallistujien tulisi ratkaista tehtävät ilman muiden apua. Jos apua tarvitaan, osallistujan tulee tällöin ilmoittaa osallistuvansa kilpailun ulkopuolella. Kasetin häkkääminen ei myöskään ole kilpailuhengen mukaista, ja häkkereiden tulee myös kertoa osallistumisestaan kilpailun ulkopuolella. Jos osallistujan häkkäystaidot ovat yleisesti tiedossa, osallistuminen tapahtuu automaattisesti kilpailun ulkopuolella.

Varusteet

Kullakin yhdessä reitin kiertävällä ryhmällä on oltava mukanaan seuraavat tarvikkeet, jotta tehtävien menestyksekäs suorittaminen on mahdollista:

 • 2 kpl wherigo-yhteensopivia laitteita
 • 2 kpl matkapuhelimia
 • Riittävästi varavirtaa elektronisiin laitteisiin
 • Kytäjän-Usmin ulkoilualueen kartta (ks. esim. karttapaikka.fi, retkikartta.fi, pikakartta.fi)
 • Muistiinpanovälineet
 • Köyttä tai kestävää narua 15 m
 • Kestävä pussi, tilavuus n. 1 litra
 • Kiikarit
 • Eväät
 • Maaston- ja kelinkestävä vaatetus, vedenkestävät vaelluskengät tai saappaat

Tervetuloa mukaan ja onnea matkaan!


Kätkön pisteytyksestä

Vaikeus määrittyy kilpailutehtävien määrän ja haasteellisuuden mukaan. Vaikeus laskee, jos haasteellisimmat tehtävät jättää väliin. Terrain tulee pitkästä reitistä ja myös maaston vaativuudesta. Jotkin mäet polkujen varsilla ovat jyrkähköjä ja voivat pistää puuskuttamaan, mutta puu- tai kalliokiipeilyä tehtäviin tai reitille ei sisälly. Pisteytyksessä on otettu huomioon myös kilpailun suorittaneilta saatu palaute.


Huomioita wherigo-laitteista

Kasettia on testattu sekä älypuhelin- että GPS-wherigoalustoilla. Vaikka kehityksenaikaiset testit menivät läpi, ensimmäisissä kätköilijäsuorituksissa tuli vastaan erityisesti yhdellä älypuhelintyypillä kaatumisia, joille ei löytynyt mitään sellaista selitystä, johon voisi wherigon toteutuksella vaikuttaa.

Johtopäätös havainnoista on, että älypuhelinalustojen käyttäytymisissä on eroja eikä mikään niistä ole täysin vakaa. Vakauteen saattavat vaikuttaa wherigokasetin ulkopuoliset tekijät kuten laitteen sammutus, välitallennukset tai kentän katoaminen. Erityinen epäilys on siitä, että online-karttapalveluiden käyttö pätkivässä verkossa voi aiheuttaa ongelmia. Riittävän monimutkaisen kasetin ja pitkäkestoisen suorituksen aikana, kuten Geotaitokilpailu, on mahdollista, että kasetin ajo vain ottaa ja kaatuu jossain satunnaisessa kohdassa. Joskus välitallennuksen avulla on päässyt jatkamaan, joskus sekin on ollut rikki.

GPS-alustoilla on puolestaan se systemaattinen ongelma, ettei keskeytetyn pelin jatkaminen onnistu sammutuksen jälkeen. Myös niillä on esiintynyt kaatumisia.

Jotta kilpailu ei keskeytyisi satunnaiseen kaatumiseen, wherigoon on nyt toteutettu edistynyt comeback-järjestelmä. Jokaisen rastin ja tarkistuspisteen jälkeen päivitetään kilpailijakohtainen comeback-koodi, jonka avulla on mahdollista hypätä alusta jatkamaan kilpailua samasta kohdasta eteenpäin. Suosittelemme ehdottomasti kirjoittamaan comeback-koodin muistiin jokaisen rastin ja tarkistuspisteen jälkeen.


Tulokset

Tulosluettelo perustuu kilpailun suorittaneiden kätköilijöiden toimittamiin tietoihin, ja se päivittyy uusien osallistujien myötä.

Sij Nimim Pist L R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9 K M B
1 OT98 33.7 1.3 1.5 2.0 0.5 6.0 3.0 4.0 3.2 3.8 4.0 2.4 2.0 0.0
2 Aktolv 31.9 1.3 1.0 2.0 1.5 6.0 2.5 4.0 3.2 1.9 4.0 2.5 2.0 0.0
3 Markus 31.2 2.5 0.5 2.0 3.0 4.8 2.0 5.5 6.0 0.5 0.0 2.4 2.0 0.0
4 kultakuru 28.7 0.7 0.0 2.0 0.0 3.0 3.0 4.0 4.6 3.2 0.0 0.2 2.0 6.0
5 Kuukkelit 28.5 0.7 0.0 2.0 2.0 3.0 3.0 4.0 4.6 3.2 0.0 0.0 2.0 4.0
6 bikingGranny 25.8 0.1 0.0 2.0 0.5 3.5 2.0 5.5 6.0 0.0 2.0 2.2 2.0 0.0
7 Hessut 25.5 0.7 0.0 2.0 1.0 3.0 3.0 4.0 4.6 0.0 1.0 0.2 2.0 4.0

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

27 Logged Visits

Found it 16     Write note 8     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.