Skip to content

This cache has been archived.

Stefine12: Het was een niet al te druk bezocht Event, zoals te verwachten was, omdat het buiten was, slecht weer was, en een onbekend event!

Ondanks dat zijn we toch blij met de bezoekers en het feit dat iedereen die pannenkoek toch echt op z'n hoofd heeft gelegd, en een foto heeft laten maken!! Toppers, zijn jullie!!

Hierna hebben NLBokkie en ik nog gegeten in het pannenkoekenrestaurant aan de overkant van de weg, waar meerderen van jullie ook gegeten hebben... Het idee van De Legende van Sint Pannekoek is daarmee gewoon voortgezet!

Mochten we volgend jaar weer iets doen ter gelegenheid van Sint Pannekoek, dan doen we dat wel ergens binnen (weers-technisch gezien)....

Bedankt voor jullie komst, mede namens NLBokkie!!
Dit Event gaat per heden het archief in...

More
<

Vergeten traditie: De legende van Sint Pannekoek

A cache by NLBokkie & Stefine12 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : Wednesday, 29 November 2017
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De legende van Sint Pannekoek


Een pakkend verhaal over de jonge monnik Gerrit, dat zich afspeelt in de twaalfde eeuw in een klooster aan de Rotte.


HET VERHAAL:

Heel lang geleden, het zal ergens in de twaalfde eeuw geweest zijn, stond er een klooster langs de Rotte. Daar waar nu Kralingen is, ongeveer in die buurt.

In dat klooster woonde een jonge monnik met de naam Gerrit. Het was negenentwintig november en hij vierde zijn vijftiende verjaardag. Omdat hij de jongste kloosterling was, werd hij soms een beetje verwend en zo ook nu: omdat hij jarig was, mocht hij kiezen wat ze die avond zouden eten.

En dat werden: PANNEKOEKEN!

’s Avonds schaarden alle kloosterlingen zich rond de ruwhouten tafel. De kaarsen in de kandelaars flakkerden stevig, want het oude klooster was uiteraard nauwelijks geïsoleerd. Je kon de koude novemberwind goed voelen.

“Loof den Heer”, riepen de monniken in koor, toen broeder Kok een grote schaal dampende pannekoeken op tafel zette. Omdat het niet zo’n rijke orde was, was er voor iedereen één pannekoek. De oude Abt zat aan het hoofd van de tafel en broeder Gerrit, de jonge monnik, tegenover hem.
Iedereen was vrolijk, behalve de oude abt.

“Wat is er toch, eerwaarde Vader, waarom kijkt ge zo treurig? Zijt Ge niet welgestemd, zoals wij allen?” vroeg broeder Gerrit...

De Legende van Sint Pannekoek

“Jawel”, mompelde de Abt, “maar ik heb het zo koud op mijn hoofd. Je kunt die nare koude wind overal voelen.” Het was namelijk verboden om tijdens de maaltijd je kap op te zetten en de Abt moest natuurlijk het goede voorbeeld geven.

Toen nam de jonge monnik zijn lekkere warme pannekoek en legde die liefdevol op het koude hoofd van de oude Abt. Nu was hij de enige zonder pannekoek. De andere monniken vouwden net hun handen om een gezamenlijk “Here, zegen deze spijze” uit te spreken of er verschijnt een stralend licht boven de ruwhouten tafel en "Zie, een Engel des Heren daalde neder vanuit de Hemel, met een gouden koekenpan in zijne handen".
En zie, een Hemelse geur van vers gebakken pannekoeken verspreidde zich door het oude klooster aan de Rotte.
Engel uit de Legende van Sint Pannekoek

Handig gooide de engel de pannekoek omhoog en liet hem sierlijk neer komen op het hoofd van de jonge monnik.

“Halleluja..!” riepen de monniken, toen ze van de schrik bekomen waren. “De Heer heeft ons een wonder getoond! We hebben een Heilige in ons midden!” En om hun verbondenheid te tonen legden ze allemaal hun pannekoek op het hoofd, namen elkander bij de hand en wenste iedereen een vrolijke en gezegende…

Nee, niet “Sint Pannekoek” .. want zij wisten toen nog niet dat broeder Gerrit ooit Sint zou worden. Hij werd pas later, veel later, heilig verklaard. Om precies te zijn in 1899…”.

Maar door regelmatig rond te snuffelen in de kelders van het Rotterdams Gemeente-Archief werd er een oud perkament gevonden waarop de hele geschiedenis was beschreven. De mare van het wonder deed snel de ronde en de bewoners van het dorpje Rotterdam kwamen allemaal naar het klooster om de jonge monnik eer te bewijzen. Iets, waar hij niet gevoelig voor was, hij bleef gewoon "Broeder Gerrit". Hij zei "We maken er gewoon een feestdag van. Voortaan nodigen we alle arme mensen uit om op 29 november bij ons een pannekoek te komen eten”. En zo ontstond het feest van Sint Pannekoek…

 

HET EVENT:

We nodigen iedereen uit om tussen 18:00 - 18:30 uur zich te melden op de Event-locatie om zich, met een pannekoek op z'n hoofd, te laten vereeuwigen; Niet dat dit verplicht is, uiteraard, maar het lijkt ons wel een leuke actie, gezien Sint Pannekoek".

 


 

Voor wie wil is er een banner:


Banner

Selecteer, kopieer en plak dan onderstaande code in je profiel
<a title="St Pannekoek" href="http://coord.info/GC71FRG" target="_blank"> <img src="https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/85e4aff6-adf7-48ce-a7e3-76480320f7f0_l.jpg" height="175" /></a>

Additional Hints (No hints available.)