Skip to content

[N.O.P.E.] TIDT - Gemaal Buma Traditional Geocache

This cache has been archived.

N.O.P.E.: Gearchiveerd. Voor meer informatie zie vorig bericht.

More
Hidden : 03/08/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Website Twitter Facebook Instagram

Samen met gemaal Vissering (GC7K78C) bij Urk en gemaal Smeenge (GC7K78D) bij Kraggenburg houdt gemaal Buma de Noordoostpolder droog. De drie gemalen kunnen op een dag 7 miljard liter water uit de Noordoostpolder malen.

In de Noordoostpolder werden drie hoofdwatergangen aangelegd die voor de afwatering moesten zorgen: de Lemstervaart, de Urkervaart en de Zwolse vaart. Ze verdelen de polder in drie zones die elk hun eigen peilbeheer hebben. Het gemaal Buma bemaalt het laag gelegen deel van de polder (zo’n 39.000 hectare) samen met gemaal Vissering. Vanuit Emmeloord loopt de Lemstervaart naar het noorden waar het overtollige water door gemaal Buma in het IJsselmeer wordt gepompt.

Het gemaal Buma heeft bij het droogmalen het meeste werk verricht en was vanaf 7 januari 1941 actief. De drie pompen van het elektrische gemaal kunnen 1,8 miljoen liter water per minuut wegpompen. Mochten de motoren uitvallen, dan is er een noodaggregaat dat op diesel werkt. Naast het gemaal ligt een schutsluis, die voor de scheepvaart een overbrugging van 6 meter hoogteverschil mogelijk maakt.

Het gemaal bij Lemmer is genoemd naar Age Buma. Hij was groot voorstander van de inpoldering van de Zuiderzee. Hij was voorzitter van de Zuiderzeevereniging en lid van de Tweede Kamer.

Gemaal Buma

De cache

Deze cache maakt deel uit van een kleine serie traditionals bij de gemalen in de Noordoostpolder. In de caches vind je aanwijzingen voor de bijbehorende bonus (GC7KAHA).

Additional Hints (No hints available.)