Skip to content

[N.O.P.E.] TIDT - Gemaal Smeenge Traditional Geocache

This cache has been archived.

N.O.P.E.: Gearchiveerd. Zie bericht hieronder.

More
Hidden : 03/08/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Website Twitter Facebook Instagram

Samen met gemaal Buma (GC7K78B) bij Lemmer en gemaal Vissering (GC7K78C) bij Urk houdt gemaal Smeenge de Noordoostpolder droog. De drie gemalen kunnen op een dag 7 miljard liter water uit de Noordoostpolder malen.

In de Noordoostpolder werden drie hoofdwatergangen aangelegd die voor de afwatering moesten zorgen: de Lemstervaart, de Urkervaart en de Zwolse vaart. Ze verdelen de polder in drie zones die elk hun eigen peilbeheer hebben. Het gemaal Smeenge bemaalt het hoger gelegen deel van de polder, dat 9000 hectare groot is. Het gemaal pompt water uit de polder in het Kadoelermeer.

Gemaal Smeenge is vanaf 22 april 1941 actief. Het gemaal Smeenge is een elektrisch gemaal. Mocht de stroom uitvallen, dan is er een dieselaggregaat aanwezig. De twee pompen kunnen 1,2 miljoen liter water per minuut wegpompen. De sluis naast het gemaal overbrugt 7 meter hoogteverschil tussen de Zwolse Vaart en het hoger gelegen Kadoelermeer.

Het gemaal bij Kraggenburg dankt zijn naam aan Harm Smeenge. Hij was ondervoorzitter van de Zuiderzeevereniging en één van de grote voorvechters voor inpoldering van de Zuiderzee.

Gemaal Smeenge

De cache

Deze cache maakt deel uit van een kleine serie traditionals bij de gemalen in de Noordoostpolder. In de caches vind je aanwijzingen voor de bijbehorende bonus (GC7KAHA).

Additional Hints (No hints available.)