Skip to content

[N.O.P.E.] TIDT - Boomstamkano Multi-cache

This cache has been archived.

N.O.P.E.: Lag nog mooi op z'n plek na al die jaren, maar tijd om verder te varen.

More
Hidden : 03/13/2018
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Website Twitter Facebook Instagram

Prehistorie

Na de voorlaatste ijstijd trokken er mensen naar het gebied waar nu de Noordoostpolder ligt. Het was toen een moerassig gebied met zandduinen. Men trok rond en leefde van de jacht, de visserij en het verzamelen van vruchten. Later vestigden de bewoners zich op de zandruggen en verbouwde men gewassen, zoals tarwe en gerst. Ook hield men vee. De oogst van de akkertjes werd bewaard in aardewerkpotten. Bij de jacht werd gebruikt gemaakt van vuurstenen pijl- en speerpunten. Voor de visserij gebruikte men boomstamkano’s.

Boomstamkano

Vondst

Bij het Kuinderbos werd, toen de polder droogviel, zo’n boomstamkano gevonden, maar die is verloren gegaan. In het Kadoelerveld werd ook een boomstamkano ontdekt. De kano stamt uit de periode 520 – 460 v.Chr. en er zijn diverse gebruikssporen zichtbaar. Aan de binnenzijde van de kano zijn duidelijke beitelsporen te herkennen. De buitenzijde van de boot is glad afgewerkt. In de bodem zijn twee verhogingen uitgespaard. Mogelijk werden deze gebruikt om de voeten tegenaan te zetten. De kano bevat een uitgespaarde dwarsrichel om hem stevigheid te geven. De voorzijde bleek beschadigd en verdwenen te zijn bij de aanleg van een sloot. Oorspronkelijk was de kano zo'n 9 meter lang. Tegenwoordig is de boomstamkano te zien in Museum Schokland.

De cache

  • Op de aangegeven lokatie ga je naar het bord met de titel 'Voorsterbos'. Daar tel je het aantal originele 'bulletpoints'. Dit geeft de waarde voor A.
  • Vervolgens ga je bij het referentiepunt R0 het bos in. Vervolg het pad totdat je bij WP2 komt. Hier bereken je B door de woordwaarde van het blauwe woord te stapeltellen en daar het aantal witte cirkels met plaatjes erin, erbij op te tellen. Vanaf dit punt kan je oog in oog komen te staan met loslopende dieren. Houd je aan de aangegeven minimale afstand.
  • Als je verder het pad volgt, kom je bij WP3, een bruggetje. Zoek hier naar de waarde voor C.
  • WP4 is niet moeilijk te vinden, hier kan je het getal voor D bepalen. Wanneer werd in dit gebied een boomstamkano gevonden? Haal hier de vermoedelijke leeftijd van de kano van af. Dit geeft je D.
  • Voor het volgende punt heb je de voorgaande getallen nodig. WP5 is te vinden op N52° 39.(A+D)(D-D)(B-D)' E5° 56.(A-B)D(A-B)'. Daar vind je de laatste waardes die je nodig hebt om de cache te vinden.
  • Ga op zoek naar de cache op: N52° 3F.(B+(E*2))(D*2)(A-B+C+D)' E5° 5(F-D).(D-E)(A-E)C'

Additional Hints (No hints available.)