Skip to Content

<

RV 4.40 : Londerzeel

A cache by P@je Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 03/20/2018
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Londerzeel is een gemeente in de provincie Vlaams-Braband en telt iets meer dan 18.000 inwoners. Deze worden Londerzelenaren of ook wel "Kiekenplukkers" genoemd. Daarom staat Londerzeel ook bekend voor de (Gouden) Kiekenpootworp tijdens het jaarlijkse kermisweekend in september. De oudste vermeldingen van Londerzeel dateren uit de 12de eeuw. In die periode is Londerzeel vindbaar als Lundersella(1139), Lundercella (1148) en Lundercele (1158). Er bestaan twee theorieën over de oorsprong van de naam van het dorp. De oudste pretendeert dat de naam verwijst naar de woning van een zekere Lunder en zou dateren uit de jaren 600 à 750 n.C. Het klopt dat het bepalende gedeelte van toponiemen die op –se of -zele eindigen vaak een persoonsnaam refereert en het zele-toponiem Londerzeel heeft voorts inderdaad een vroeg-middeleeuwse oorsprong. Toch stelt een andere theorie dat Lunder nooit bestaan heeft. De taalkundige oorsprong van de naam Londerzeel kan immers ook gezocht worden in het Germaanse lauhan-warja of lund-warja-sali, waarbij beide verwijzen naar "de woonplaats van de bewoners van het bos". In het dialect wordt naar Londerzeel meestal verwezen als Lonnesieël. De eerste bewoning zou zich situeren rond 600 à 750 na Christus. Het dorp Londerzeel is ontstaan op het kruispunt van twee eeuwenoude verbindingswegen, namelijk: de weg Asse-Mechelen en de weg Grimbergen-Puurs. Voor de 11de eeuw hoorde Opdorp (Buggenhout) nog bij Malderen. Later is dit dan afgescheiden en ging dit over naar Graafschap Vlaanderen. Op de Ferrariskaarten (1777) is het dorpscentrum van de heerlijkheid Londerzeel te zien als een relatief groot dorp met zo'n 100 huizen en enkele belangrijke hoven. Na de gemeentefusie van 1977 werden Malderen en Steenhuffel deelgemeentes van Londerzeel. En sinds 2010 heeft Londerzeel een stedenband met Gladenbach (Hessen, Duitsland)................... Bron:.Wikipedia

Voor deze multi in het teken van Rondje Vlaanderen, ga je langsheen enkele bekende beelden in de gemeente. Daar sprokkel je informatie die je in de formule en de checker kunt zetten. Het betreft hier een multi van 7 punten in een radius van 1 km. Je kunt de monumenten in deze gemeente dus makkelijk al wandelend bezoeken (incl. de Final Location). Ga je de uitdaging aan om dit rondje tot een goed einde te brengen ?

Succes gewenst...

.

Rondje Vlaanderen:

logo (groen)

www.rondjevlaanderen.be

308 gemeente-cachen
5 provincie-bonussen
1 super-bonus

Ga met deze groots opgezette reeks van cachen Vlaanderen verkennen op een manier als nooit tevoren.

Bezoek alle Vlaamse gemeentes van de grote steden tot het platteland …

Bekijk de prachtige cultuur en de adembenemende natuur van Vlaanderen terwijl je de mooiste cachen bezoekt. Leer zo ook de 308 cachers die hieraan hebben meegewerkt van hun beste kant kennen.

In elke gemeente van Vlaanderen kan je een cache oppikken die bij deze reeks hoort. In elke cache bevindt zich een code waarmee de provinciebonus kan berekend en gevonden worden.

Wie erin slaagt om alle provinciebonussen te verzamelen, kan uiteindelijk de kers op de taart gaan loggen : De Superbonus !

* Op de website (link) van deze reeks kan je uw paswoorden invullen van je reeds gelogde cachen. Zo kan je steeds bijhouden hoe ver je staat in de Ronde, maar je krijgt ook (als je alle paswoorden hebt verzameld van alle gemeentes in de provincie) hier de info voor de provinciebonussen.

.

Check hier uw berekening

GeoCheck.org

.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.