Skip to content

[N.O.P.E.] TIDT - Model van Christaller Mystery Cache

This cache has been archived.

N.O.P.E.: De tijd zit erop

More
Hidden : 03/27/2018
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Website Twitter Facebook Instagram

Op het oude land is in de loop der eeuwen een willekeurig patroon van steden, dorpen en gehuchten ontstaan. Het nieuwe land bood de mogelijkheid om op de tekentafel een ideale inrichting te ontwerpen. Daarbij werd de centrale-plaatsen-theorie van de Duitse geograaf Walter Christaller toegepast. Deze ging uit van een centrale plaats met uitgebreide voorzieningen en daaromheen op vaste afstand een krans van dorpen met een zekere mate van zelfvoorziening voor dagelijkse producten. De dorpen waren via een ringweg met elkaar verbonden.

Om per dorp een sociale gemeenschap te laten groeien, kreeg ieder dorp eigen voorzieningen: een brink, drie kerken, drie scholen, een dorpsbos en een winkel- of voorzieningencentrum. In eerste instantie waren er 6 dorpen geprojecteerd in een honingraatpatroon, zoals de theorie voorschreef (5 nieuwe plaatsen en Kuinre als bestaande kern op het oude land). Het plan werd meerdere malen herzien, onder meer vanwege de toenemende mobiliteit. Het zeshoekige patroon van Christaller werd losgelaten. Uiteindelijk werden er 11 plaatsen gerealiseerd en bleef ook Kuinre een plek in het plan houden.

Achteraf gezien bleek dat de dorpen minder nuttig waren dan men gedacht had. De schaalvergroting in de landbouw en de opmars van de auto zorgden ervoor dat de plannen niet zo uitpakten als men bedacht had. Tijdens de inrichting waren hier al tekenen voor, maar die heeft men genegeerd. Het is tegenwoordig een lastige taak om de (overbodige) dorpen levensvatbaar te houden.

De cache

Op het coördinaat bovenaan de pagina zal je geen cache vinden. Om de daadwerkelijke locatie te achterhalen dien je onderstaande puzzel op te lossen.
Plaats kloksgewijs de namen van de nieuwe plaatsen in de Noordoostpolder in onderstaande puzzel.
puzzel
De cache ligt op: N52 44. rood oranje geel E005 51. groen blauw paars

Additional Hints (No hints available.)