Skip to Content

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.

Mystery Cache

Fanden på Store-Valle #A

A cache by Ayorama Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 6/11/2018
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



​​Fanden eller Gamle-Erik på Store Valle.


Store Valle (gnr 29) er en Matrikkelgård som oppsto ved Valles deling i gammelnorsk tid. I 1800 ble gården solgt til Åke Larsen Sandager, og i følge P.Chr. Asbjørnsenvar det på denne tid at 'Fanden holdt sån leven på Store Valle'

Citat fra: Norske Huldre-Eventyr og Folkesagn
Men saa var det siden en Gang han Morbror tjente paa Huseby i Lier, at Fanden holdt saadant Leven paa Store-Valle hos han Aage Sandaker, at de næsten ikke kunde faa Fred for ham hverken Dag eller Nat. For denne Aage Sandaker havde solgt Sjælen sin til ham, har jeg hørt; vist er det, at det ikke fandtes en slemmere Krop paa mange Mil. De sagde, at Fanden hjalp ham med Alting, og hele Bygden laa han i Krangleri med. Men saa var det en Nat, han Morbror kom kjørendes med et Plankelas fra Svangstranden, og da han kom forbi Store-Valle, hørte han, at der var Folk derinde; de slog i Bordet og var uens. Han holdt og lod Hesten hvile lidt for Moro Skyld, for han tænkte, det altid kunde blive Slagsmaal; men saa med Eet fik han se saa skjellig, at Fanden stod med Benene i Tag-Gluggen og bøiede sig ned til Stuevinduet, og han var saa lang, at han maatte slaa Bugt paa sig, saa han stod kroget som en Felebue. Men ret som det var, tog han til at dundre paa Vinduesposten, saa han Morbror blev rent fælen, for det var akkurat, som Tordenen skulde skrelde og smelde, og saa slog han paa og kjørte alt det han kunde.

Saa var det en anden Gang, de spilte Kort der og bandte og turnerte. Det gik saa rent galt med de Andre, men Sandakeren vandt den ene Kulen efter den anden og spilte dem mest til Fant. Ret som det var, faldt der et Kort paa Gulvet for en av dem, og han bøiede sig ned og skulde tage det op; men saa fik han se, at Fanden sad under Bordet og hjalp Sandakeren, og Labben havde han slaaet om Bordfoden. Saa sendte de Bud efter Røkenpræsten, og han kom strax, for han var ikke længe om at komme afsted, naar han skulde mane. Han tændte to Kirkelys og satte dem paa Bordet. Saasnart han havde begyndt at læsa op, slap Fanden Bordfoden og kastede Kortlegen efter Præsten, saa arg var han.

Det omtalte takvindu er forøvrig lokalhistoriens mest spennende loftsglugge, idet vinduet, med 4 smårutede glass alltid blir knust dersom man prøver å sette det inn igjen. Ifølge tradisjonen er det enten gjenferdet av dronning Caroline Mathilde eller Gamle-Erik selv som kommer og slå ut glasset. Vinduet har av den grunn ikke vært forsøkt satt igjen etter siste krig. (Men det ser ut at det har blitt nytt vindu etter total renovasjon noen år siden :) 


Oppgave: Pagina 1801.


You can validate your puzzle solution with certitude.

Additional Hints (No hints available.)



 

Find...

3 Logged Visits

Found it 2     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated: on 6/12/2018 12:22:34 PM Pacific Daylight Time (7:22 PM GMT)
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page