Skip to content

[GQ10] Drumul Vinului - Feteasca Alba Traditional Geocache

Hidden : 07/25/2018
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


[RO] Feteasca albă este un soi de struguri tradițional românesc, cultivat în majoritatea podgoriilor, în special în Moldova și Transilvania. Vinurile obținute sunt seci sau demiseci, cu un conținut moderat de alcool (11,5-12%), aciditate și zahăr și o finețe naturală.

Prezintă o aromă caracteristică ce amintește de cea a fagurilor de miere. Vinul tânăr de Fetească albă are o aromă secundară de fermentație foarte plăcută. În unele zone, în funcție de condițiile climatice, vinurile se lasă la învechire, fie prin maturare în butoaie de stejar, fie prin învechire la sticle, dobândind astfel o aromă asemănătoare cu cea a fructelor uscate și o culoare care trece de la galben-verzui la galben-auriu. Vinurile de Fetească albă obținute în zonele mai răcoroase prezintă o aciditate mai ridicată, iar din ele se pot obține spumante de o calitate deosebită.

Daca esti interest de vinul ce se face aici, nu ezita sa bati la poarta si sa intrebi producatorul.

Cutie pusa cu acordul propietarului.

[EN] White feteasca is a traditional Romanian grape variety grown in most vineyards, especially in Moldova and Transylvania. The wines obtained are dry or semi-dry, with a moderate alcohol content (11.5-12%), acidity and sugar and natural fineness.

It has a characteristic flavor that reminds of honeycomb. The young White Feteasca wine has a very pleasant secondary fermentation flavor. In some areas, depending on climatic conditions, the wines are aged either by maturing in oak barrels or by aging in bottles, thus acquiring a flavor similar to that of dried fruits and a color that goes from yellowish-green to yellow-gold. White Feteasca wines obtained in cooler areas have a higher acidity, and they can obtain sparkles of a special quality.

If you are interested in the wine that is made here, do not hesitate to knock at the gate and ask the producer.

Box set with the owner's agreement.

Additional Hints (No hints available.)