Skip to Content

<

Luciakveld. Et JulestriaEvent.

A cache by sven-egil Send Message to Owner Message this owner
Hidden : Thursday, December 13, 2018
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Eventet starter kl 18:00 og holder på til kl 19:00

For 7 år på rad møtes vi i mørket og hygger oss med litt varmende drikke og forsøker å lyse opp kvelden.


Jeg oppfordrer alle til å legge vekk hodelykter og lommelykter, men ta med parafinlamper, fjøslykter, stearinlys, fakkler osv. 

Altså god gammeldags Analog belysning smileyDet er flere versjoner om opphavet til Luciafeiringen, her er noen høydepunkter:

Luciadagen eller Lussimesse (13. desember) er en liturgisk minnedag i den katolske kirkes og i den ortodokse kirkes liturgiske kalendre for den siciliansk martyren den hellige Lucia. Dagen er innen den katolske kirke mest markert på Sicilia og i Italia, men den er blitt utbredt også utenfor den katolske kirke, ikke minst i Sverige. Dagen for feiringen av Sankta Lucia faller tidsmessig alltid i adventstiden. Selv om dette kirkehistorisk ikke er på grunn av en tilknytning til adventstiden, men rett og slett fordi den hellige Lucia skal ha lidd martyrdøden den 13. desember, oppleves festlighetene, særlig i Skandinavia, nok som en førjulsskikk som er med på å berede grunnen for julefeiringen.

Eldre Luciafeiring:

Da kristendommen kom til Norden, ble dagen en merkedag på primstaven. Elementer fra katolsk tro blandet seg med urgamle tradisjoner, og Lucia ble også blandet sammen med Lucifer, den onde. Til dette kom at i den julianske kalenderen var 13. desember den lengste natta i året. Dermed oppsto tradisjonen om Lussi langnatt, om åsgårdsreia av tusser, troll og underjordiske som for fra hus til hus og passet på at alt var klart til jul. Var det ikke det, kunne åsgårdsreia gjøre hærverk. I Vest-Sverige ble luciamorgenen feiret med kvinner med hvite drakter og lyskranser i håret, mat og drikke. Denne tradisjonen er muligens av tysk opphav, hvor det var vanlig å kle opp ei jente med hvite klær og lys i håret for som Christkindlein, Kristusbarnet.

Den mer fantasifulle versjonen:

Det var en gang en vandringsmann som var viden kjent som en meget god eventyr og historie forteller. Hans navn var Lucia, når han fortalte sine skrøner kom det ofte et samlet gisp fra tilhørerne: HVA er det sant da lucia! Mulig vil denne kvelden fylles med lys, muligens med skrøner, eller er det håp om å se åsgårdsreia fare forbi???

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

6 Logged Visits

Will Attend 5     Publish Listing 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.