Skip to content

<

Biotit i Mariehamn

A cache by Coland Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/05/2018
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Biotit i Mariehamn

Biotit är ett mörkgrönt, mörkbrunt eller svart mineral. Biotit är ett vanligt bergartsbildande mineral och bygger upp främst magmatiska och metamorfa bergarter. Sedimentära bergarter kan i vissa fall bestå av biotit, men det är inte särskilt vanligt. Biotit är ett lermineral, vilket dock inte betyder att den kommer från lera. Biotit bildar partiklar i storleken ler (mindre än 0,002 millimeter). Korn i bergarter kan dock bestå av väldigt många partiklar biotit, därför är inte ler ett mått på storleken på biotitkorn. När biotit vittrar sönder så bildas ett guldglänsande flak, som i folkmun kallas för kattguld.

Biotit är ett mineral som är en del av glimmergruppen. Ibland kallas biotit för mörk glimmer för att frånskilja den från andra glimmermineral.

Biotiten vid startkoordinaterna syns som mörka korn i exponerad del av berget. Bergarten som är exponerad är rapakivigranit.

Glimmergruppen

Glimmer är en mineralgrupp där mineralen som ingår består främst av silikat av aluminium och någon annan metall. Glimmermineral är skiffriga och bildas i tunna, glänsande skivor. Magmatiska och metamorfa bergarter består ofta av glimmer.

Förutom biotit så är ett annat vanligt förekommande glimmermineral muskovit, även kallad för ljus glimmer. Muskovit är vanligt i magmatiska bergarter som graniter och pegmatiter men även i metamorfa bergarter som glimmerskiffer. Muskovit har en stor färgrikedom och kan vara grå, vit, beige, rosa m.fl.

Rapakivigranit

Rapakivigranit är en granit som ofta har en rödaktig färg och är medel- till grovkornig, vilket innebär att den har bildat under medelång till lång tid. Förutom biotit så består rapakivigranit även av fältspat, kvarts och amfibol. Rapakivigranit finns främst i sydvästra Finland och här på Åland, där den ofta används som bynnadsmaterial till de medeltida kyrkorna. Men rapakivigranit förekommer även i Sverige, dock kallas den för annat än rapakivigranit. I Ångermanland så går den under namnet nordingrågranit.

Rapakivigranit här på Åland har en ålder på cirka 1650 till 1580 miljoner år.  

 

EarthCachen

För att få logga denna EarthCache så måste du besöka de ovanstående koordinaterna samt skicka in svar på frågorna nedan till mig. Du behöver inte vänta på svar från mig, utan det är bara att skicka iväg din logg när du har skickat svaren till mig. Om ni är flera som loggar EarthCachen så räcker det om en person skickar in svar, men skriv vilka nick som är med och loggar. Om inte dessa kravs följs så kan din logg raderas av mig.

Frågor:

1. Undersök de mörka kornen av biotit i rapakivigraniten vid startkoordinaterna. Är de små (mindre än 1mm), medelstora (några millimeter) eller stora (runt 1 cm)? Vad säger det dig om hur bergarten har bildats?

2. Är färgen på biotiten vid koordinaterna mörkgrön, mörkbrun eller svart? Har alla korn samma färg eller skiljer de sig åt?

3. Obs! Frivilligt: Ladda upp en bild på dig och/eller din GPS vid platsen till din logg. Detta är helt frivilligt och är inget krav för att få logga. 

 

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.