Skip to Content

<

Natuurparel: de Heemtuin

A cache by CapelseNatuurparels Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/25/2018
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Capelse Natuurparels

In Capelle aan den IJssel is er aan natuurparels geen gebrek. Kleine gebieden met bijzondere planten en dieren zijn er volop. Deze zijn kenmerkend voor een gebied of streek. De flora en fauna in zo'n natuurparel hebben zich in de loop der tijd aangepast aan het lokale klimaat. Capelle heeft daardoor veel knotwilgen, een poeltje met amfibieën en een fraai, door orchideeën bekleed grasland.

Bij deze Capelse Natuurparels liggen geocaches verstopt, en zijn onderdeel van de serie Capelse Natuurparels. Elk van deze geocaches een bonuscode voor de bonus geocache, vergeet die dan ook niet te noteren. Je zult deze nodig hebben om de locatie van de bonuscache te kunnen berekenen. 

  Heemtuin  

De Heemtuin is een rustig en mooi plekje. Een groep natuurliefhebbers zetten zich vrijwillig in om de tuin te onderhouden, en dat is goed te zien. Bijzondere planten, insecten en paddenstoelen komen je tegemoet.

De inktviszwam is een van de meest bijzondere paddenstoelen die in de Heemtuin groeit. Deze komt in Nederland nauwelijks voor. De maand september is het perfecte moment om deze zwam te komen bewonderen. En kom vooral een paar keer terug. Kleine balletjes verschijnen eerst boven de grond, niet veel later spatten ze open. Vervolgens verschijnt er een zwam in de vorm van een inktvis met rode tentakels. Dit natuurlijk schouwspel is absoluut de moeite waard te bekijken.

Er zijn ook veel bijzondere bloemsoorten te vinden. De stinkende gouwe, de gele dovenetel, skimmia, varens, penningkruid, hondsdraf, daslook, ze staan er allemaal. Begint het al een beetje te duizelen? Dat geeft niks, want overal staan bordjes met de namen van de verschillende planten.

Ook qua fauna is het goed toeven in de Heemtuin. Een paar vossen zijn de meest bijzondere bewoners van de tuin. Deze houden we overigens wel goed in de gaten, want ze kunnen een gevaar vormen voor de andere dieren in de Heemtuin, zoals de koolmees, de bonte specht, bunzings en wezels. Verder kun je in de tuin ook over bijen van alles te weten komen. Er staat namelijk een bijenkast voor de kleinere bijensoorten. Een imker houdt deze kast bij en waakt over het welzijn van de bijen.

Hoewel het niet in de Heemtuin zelf is, wijzen we je graag nog even naar de ooievaarspaal ter hoogte van de ’s-Gravenweg 283. Deze is er in 2014 neergezet. Het duurde wat jaren, maar in 2017 hebben ooievaars hier voor het eerst gebroed. Wil je ooievaars van wat dichterbij zien? Dan is april een goede maand eens te komen kijken.

Over deze geocache

Je staat hier voor de Heemtuin van Capelle aan den IJssel. Deze tuin wordt onderhouden door vrijwilligers.

Het is een mooi stukje natuur om door te lopen! De geocache die je hier kunt vinden is niet al te moeilijk!

Banner voor op je profiel

Als je deze geocache gevonden hebt mag je bovenstaande banner op je profiel plaatsen. Dit kan met de volgende code, deze kun je op je profiel kopiëren:

<p style="text-align: center;"><a href="https://coord.info/C7ZF7C" target="_blank" rel="noopener"><img src="http://www.thobias010.com/geocaching/natuurparels/banner-heemtuin.png" alt="" width="250" height="67" /></a></p>

Geocache log

Een goed verhaal en/of foto bij je geocache log wordt zeer gewaardeerd.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.