Skip to Content

<

14 redenen Hoek

A cache by wachthokje Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/26/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


14 redenen waarom het leven in Almere beter is dan in Amsterdam – en 2 (kleine) nadelen.

Dit artikel, zonder de daar aan toegevoegde foto’s, kwam ik op het internet tegen.
Dit trok direct mijn aandacht en dacht hier wil ik wel meer van weten, want waarom zou een recht geaarde Amsterdammer naar Almere verhuizen. Maar al lezend kwam dat de enige reden het financiële aspect zou kunnen zijn.

Voor mij als geboren Amsterdammer, werkend in Almere, was de enige motivatie om naar Almere te verhuizen het weghalen van de grote reistijd tussen woon en werk.

Ik moet wel zeggen dat ik nu na jaren lang in Almere te wonen nu wel aan het wat rustigere leven gewend ben geraakt en dit ook wel als plezierig ben gaan ervaren.
Aan de andere kant is het ook wel leuk om te lezen hoe er toch heel (misschien wel overdreven) positief over Almere geschreven kan worden.


Almere ...

Almere is een populaire bestemming voor mensen die vluchten voor de Amsterdamse huizenprijzen. Dat is logisch, want je krijgt er relatief veel huis voor je geld en het is niet ver van de hoofdstad. Toch is het ook een moeilijke keuze om uit Amsterdam te verhuizen. Als je naar Almere gaat, verlaat je je misschien je vrienden en ruil je een gezellige, drukke buurt in voor een rustige woonwijk.


Maar vrees niet: Almere heeft een hoop voordelen. We hebben gesproken met een aantal mensen die de stap gemaakt hebben en daar dolblij mee zijn. Hieronder vind je 14 voordelen van het wonen in Almere, omdat we volledig eerlijk wilden zijn, hebben we er ook 2 klein nadelen bij gezet.

1 Meer huis voor je geld

Dat de huizenprijzen in Amsterdam de pan uit rijzen, is inmiddels wel bekend. Door de vluchtende Amsterdammers stijgen ook de prijzen in de omgeving van de hoofdstad, maar in Almere zijn ze nog redelijk beheersbaar – zeker in de wijken die wat verder van Amsterdam af liggen. Een snelle blik op huizen-sites leert dat je in Amsterdam makkelijk zes ton aan een rijtjeshuis – zonder tuin – kwijt bent. In Almere lukt het je om eenzelfde soort woning
... meer huis

voor 245.000 euro te kopen en voor zes ton koop je er een vrijstaande villa aan het water.


eigengrond ...
2 Je huis staat op eigen grond – en je hebt alle vrijheid met het ontwerp

Bijkomend voordeel: als je dat huis eenmaal hebt gekocht, is in Almere ook de grond van jou. Je hebt geen problemen met de erfpacht zoals je die in Amsterdam wel hebt. En mocht je van plan zijn om alleen een lap grond te kopen, dan heb je alle vrijheid bij het bouwen van je huis.

3 De fietspaden zijn veel beter

Amsterdam een fietsstad? Echt niet, binnen Almere ben je als fietser beter af. In de stad ligt voor maar liefst 500 kilometer aan fietspaden en 440 van die kilometers zijn gescheiden van autowegen en busbanen. Dat betekent dat 88 procent van de fietspaden gescheiden is van het andere verkeer, in Amsterdam geldt dat voor 67 procent en in de hoofdstad is het op de fietspaden ook een stuk drukker. Almere is zelfs uitgeroepen tot de veiligste fietsstad van Nederland
... eigengrond

lucht
Foto: Grote grazers in de Oostvaardersplassen. Foto: ANP
... 4 De lucht is schoner en de natuur is dichtbij

Als je dan door de stad fietst, behoef je, je in Almere een stuk minder zorgen te maken over de lucht-kwaliteit dan in Amsterdam. In Almere zit er een stuk minder fijnstof in de lucht, maar ook de concentraties stikstofdioxide zijn lager. Fijnstof verhoogt de kans op longkanker en stikstofdioxide is irriterend voor je luchtwegen, ogen, keel en neus. Daar komt nog bij dat je niet ver hoeft te zoeken voor
De Oostvaardersplassen zijn om de hoek en er zijn ook genoeg bossen, parken en stranden.
5 Almere is veiliger voor kinderen én jongeren

Doordat het in Almere wat rustiger is op straat, laat je je kinderen makkelijker buitenspelen in de vele speeltuinen. Maar ook voor jongeren is het veiliger in Almere. In de stad zijn maar een paar coffeeshops, die een paar honderd meter van scholen moeten staan. Daardoor komen jongeren wat minder snel in aanraking met softdrugs dan in Amsterdam het geval zou zijn.
... veiliger

schoolstress ...
6 Geen middelbare schoolstress

Nog een voordeel als je kinderen hebt: in Almere hoef je je niet druk te maken over de middelbare schoolkeuze, in tegenstelling tot in Amsterdam. Ouders in Amsterdam maken zich al maanden voor het nieuwe schooljaar zorgen over of hun kind wel naar zijn of haar favoriete middelbare school kan, maar in Almere zijn er nauwelijks wachtlijsten.


7 De keuze in de horeca is kleiner, maar je eten is wel goedkoper

Laten we vooropstellen dat je in Amsterdam op culinair gebied een stuk meer te kiezen hebt. Maar als je dan toch in Almere bent, zijn er zeker voordelen. Het is bijvoorbeeld goedkoper om in Almere wat te gaan drinken en de kans is groot dat de bediening nog vriendelijker is ook.
... horeca

schoolstress ...

8 Je kunt ‘s nachts sterren zien

Het grote voordeel van in een wat minder dichtbevolkt gebied wonen: minder lichtvervuiling, behalve natuurlijk in het kassengebied. Daardoor zie je ‘s avonds als je omhoog kijkt opeens weer de Melkweg! Wil je nog meer weten over lichtvervuiling, doe dan de cache:
Nacht van de nacht HoekGC7TZ8C

9 Je vindt ook genoeg Amsterdammers in Almere
Als ex-Amsterdammer voel je je soms misschien een beetje eenzaam in een wat rustigere stad, maar dat is helemaal niet nodig. Veel mensen die in Almere wonen, komen namelijk uit Amsterdam. De meeste mensen die vanuit Amsterdam naar een andere gemeente verhuizen, gaan naar Almere. Zo verhuisden in 2016 bijna 2.400 Amsterdammers naar Almere. Ook Amstelveen, Haarlem en Zaanstad zijn populair onder vertrekkende Amsterdammers.

filmpje1
... 10 Amsterdam is nog steeds dichtbij (maar er staan wel vaak files)

Dat al die Amsterdammers voor Almere kiezen is logisch, want de twee gemeenten liggen niet bepaald ver van elkaar. Met de trein doe je er twintig minuten tot een half uurtje over om van het centrum van Almere naar Amsterdam Centraal te gaan, en met de auto ongeveer net zo lang. Rijkswaterstaat is daarnaast druk bezig die reistijd nog wat korter

te maken door de A1 en de A6 ingrijpend te vernieuwen. Daardoor staat er op dit moment nog vaak file, maar dat zou in de toekomst minder moeten worden. Klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken.


11 Geen gedoe met parkeren

In Amsterdam is het wellicht ondenkbaar om binnen de stad de auto te pakken, in Almere is dat heel anders. Het gros van de huizen heeft gratis parkeerplekken voor de deur, en als je dan bij winkelcentra toch moet betalen voor parkeren, is het veel goedkoper dan in Amsterdam. Het is dus een stuk minder gedoe om een auto te hebben
... parkeren

toeristen
Foto: Grote grazers in de Oostvaardersplassen. Foto: ANP
... 12 Er zijn geen toeristen in Almere – behalve voor de architectuur

Ook fijn: je zal ‘s nachts niet zo snel wakker worden van rolkoffers voor de deur. Toeristen zijn er maar nauwelijks in Almere, waardoor je er een stuk rustiger woont. Opvallend genoeg komen er wel regelmatig internationale gezelschappen naar Almere om de architectuur in woonwijken te bewonderen. Niet zo gek als je bedenkt dat Ben van Berkel, de architect die aan de Erasmusbrug in Rotterdam werkte, ook aan projecten in Almere werkte.

Wil je nog meer weten over architectuur in Almere, doe dan de cache: B & A Hoek GC7Y1GK

13 Er ligt veel glasvezel in Almere

Mocht je je internetsnelheid belangrijk vinden, dan is Almere ook een prima woonplaats. In grote delen van Almere ligt namelijk glasvezel, terwijl dat in Amsterdam alleen in de nieuwere buurten als Zeeburg en IJburg zo is. De kans op snel internet is in Almere dus een stuk groter.
... glasvezel

milieu
... 14 Almere is een milieuvriendelijkere stad – op het gebied van energie, maar ook van afval

Almere is een milieuvriendelijkere stad – op het gebied van energie, maar ook van afval. Eén ding waar je vrijwel zeker van kunt zijn als je van Amsterdam naar Almere verhuist, is dat je naar een huis met een beter energielabel verhuist. In Amsterdam hebben woningen gemiddeld energielabel D, terwijl Almere er alles aan doet om woningen met

energielabel C en D te verduurzamen. De woningen in Almere zijn nieuwer en daarmee een stuk beter geïsoleerd dan de meeste oude woningen in Amsterdam. Ook het afvalbeleid van Almere is duurzamer. In Amsterdam gooi je klein tuinafval gewoon bij het huisvuil en wordt gft niet gescheiden ingezameld en in Almere gebeurt dat wel.

Wil je nog wat meer weten over Almere doe dan deze cache: AlmereHoek GC7N29P

Nadeeltje 1. Er gebeurt niet veel in Almere – je moet altijd ergens heen Dit kan een nadeel én een voordeel zijn. Als je naar Almere verhuist voor je rust, zal je het er heerlijk vinden. Maar als je naar Almere verhuist omdat de huizenprijzen in Amsterdam je wat te hoog zijn geworden, vind je dit misschien wat minder leuk: het is namelijk een stuk rustiger in Almere.

IAS

Op straat lopen een stuk minder mensen rond – wat logisch is, want overdag gaan kinderen naar school en bewoners naar hun werk – maar als je gewend bent aan de drukke straten van Amsterdam, is die rust in het begin misschien wat saai. Daar komt bij dat als je iets leuks wilt doen, er de kans is dat je (terug) naar Amsterdam moet.

zigo

In Amsterdam is het culturele aanbod simpelweg groter dan in Almere.

Nadeeltje 2. Mensen hebben vooroordelen
Dan een groot nadeel van Almere – als je om de mening van je vrienden geeft. Er zijn veel vooroordelen. Almere zou ontzettend saai en lelijk zijn, bijvoorbeeld. Je Amsterdamse vrienden zullen misschien ook denken dat het ontzettend ver weg is en zullen misschien niet zo snel de stap nemen om bij je op bezoek te komen. De vraag is alleen: laat je je door die vooroordelen tegenhouden?
Maar je hebt toch:

vooroordelen

Het is natuurlijk wel een cache, dus zullen er toch een aantal vragen over de bovenstaande tekst beantwoord moeten gaan worden. Het zijn er vijf, de vragen beantwoorden, antwoorden invullen bij Certitudes en als je deze goed zijn wordt de plaats waar de cache ligt getoond.


1) Wat motiveert in eerste instantie de Amsterdammers om naar Almere te “ vluchten ”?
In het antwoord op deze vraag staat een samenstelling.
Bereken de woordwaarde van deze samenstelling en stapeltel de woordwaarde tot één cijfer.
A krijgt de waarde van de stapeltelling.


2) In Amsterdam gooi je klein ……… gewoon bij het huisvuil.
Welk woord staat er op de puntjes van de bovenstaande zin?
B is de letterwaarde van zesde letter van dat woord.


3) Er staat ergens in de tekst: Er geen toeristen in Almere - behalve voor de …………..
Welk woord staat er op de puntjes van de bovenstaande zin?
Neem daarvan de woordwaarde en stapeltel de woordwaarde tot 1 cijfer.
C krijgt de waarde van de stapeltelling.


4) Welk aanbod in Amsterdam is simpelweg groter dan in Almere?
Neem daarvan de woordwaarde en stapeltel de woordwaarde tot 1 cijfer.
D krijgt de waarde van de stapeltelling.


5) Geen gedoe met …… .....
Welke woord staat er op de stipjes?
Bereken de woordwaarde van dit woord.
Stapeltel de woordwaarde van het woord tot 1 cijfer.
E is de waarde van deze stappelling.


Tabel

Vul bij Certitude de getallen, op de volgorde zoals ze in de tabel staan, in.


U kan uw oplossing valideren met certitude.

Additional Hints (Decrypt)

ssmvggra

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

23 Logged Visits

Found it 22     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.