Skip to content

Goodbye 2018 Event Cache

This cache has been archived.

Geocaching HQ Admin: Thank you for hosting this geocaching event! The date of the event has passed. We automatically archive events after 30 days (60 days for Mega- and Giga-Events). Attendees can still log archived events, log trackables, and share their experiences.

More
Hidden : Monday, December 31, 2018
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Goodbye 2018

Op oudjaarsdag van 10:00 tot 12:00 uur kun je dit event bezoeken om terug te kijken op 2018. Even gezellig te kletsen in dit mooie natuurgebied en eventueel er een mooie wandeling of geocaching tocht aan vast te knopen, want daar zijn genoeg mogelijkheden voor hier in en om de kaatsheuvelse ijsbaan.

Groundspeak is zo aardig geweest om wederom een souvenir beschikbaar te stellen voor iedereen die op deze dag een event bezoekt.

Zien we jou / jullie ook?

 

Even wat info over de locatie;

De ‘kaatsheuvelse ijsbaan’ is gegraven in de dertiger jaren als werkverschaffing. Met kiepkarretjes reden ze de bergen zand weg. In de winter van 1931 - 1932 ontstond er in Kaatsheuvel een idee om in het kader van de werkverschaffing een ijsbaan aan te leggen. Uiteindelijk stemde Natuurmonumenten in januari 1933 in met “het graven van een ven dat tot ijsbaan kan dienen”. Ten behoeve van de werkzaamheden werd 1 ha grond aan de gemeente Loon op Zand verpacht. De gemeente verplichtte zich daarbij de omgeving met bos te beplanten. Hierbij bleek dat het niet de bedoeling van Natuurmonumenten was om een recreatief concentratiepunt te scheppen. Men verwachtte positieve effecten op de flora door het beheer van de IJsbaan. Dit was ook elders bij afgravingen gebleken. Ten dele kreeg men gelijk want nog lang kwamen er soorten als pilvaren en rode bosbes voor. In november 1933 was de IJsbaan gereed. Enige weken later trok de eerste schaatszondag ruim 4000 bezoekers. Dit succes gaf aanleiding tot oprichting van een ijsclub die direct startte met het heffen van entree. Ook sloegen de leden voor de watertoevoer een put die 20.000 liter grondwater per uur kon leveren. In 1939 werd het beheer van de IJsbaan een onderdeel van Stichting de Efteling. Mede hierdoor groeide de IJsbaan al voor 1940 uit tot een toeristische trekpleister van formaat. Voor de schaatswedstrijden werden allerlei voorzieningen getroffen zoals muziekinstallaties en koek - en - zopie tenten.

 

Bron; Natuurmonumenten ©

 

Additional Hints (No hints available.)