Skip to content

LocHal | De verdwenen locomotief Mystery Cache

Hidden : 1/1/2019
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


English

Welkom in de Lochal! De LocHal opende op 2 januari 2019 en huisvest een bibliotheek, congreslocatie en culturele instellingen. Tussen 1935 en 2011 heeft het gebouw een andere functie gehad. In deze cache ga je op ontdekkingstocht door de LocHal. Daarbij krijg je veel verschillende kanten van dit spannende gebouw te zien. Je zoektocht zou ongeveer vijf kwartier duren.

LET OP: Omdat het een mysterie cache betreft zul je op bovenstaande coordinaten geen cache aantreffen, het is wel een mooi punt om te starten.

LET OP: Je kunt op werkdagen van 08.00 tot 22.00 uur terecht in de LocHal. Ook in de weekenden ben je van harte welkom. Op zaterdag zijn is de LocHal open van 09.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

LET OP: Vergeet in je enthousiasme voor het spel niet dat er ook andere gebruikers in de LocHal zijn! De LocHal is in de eerste plaats een bibliotheek waar mensen rustig een boek lezen of komen studeren. Verstoor ook niet de activiteiten, zoals lezingen en workshops, die regelmatig in de LocHal plaatsvinden.

JE OPDRACHT: Vind de verdwenen locomotief! Om deze zoektocht te kunnen voltooien moet je negen raadsels oplossen. Bij elk raadsel geven we je een stukje interessante informatie over de LocHal. De oplossingen van de raadsels moet je invoeren in de oude schakelkast.

Raadsel L1 - De kranen
De LocHal werd tussen 1932 en 1935 gebouwd als onderdeel van de werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen. In de LocHal werden locomotieven onderhouden en gerepareerd. De Locomotieven werden vanaf de Polygonale Loods, waar nu een restaurant in zit, naar de LocHal gereden. In de LocHal waren 28 verschillende werkplekken (standen), waar verschillende taken werden gedaan door de monteurs. Om de locomotieven naar de standen de brengen, werden onder andere grote kranen gebruikt. Drie van deze kranen zijn nog in de LocHal aanwezig. Vind de drie kranen en zoek uit welke kraan het MINSTE gewicht kan tillen. Aan deze kraan hangt een haak met daarop een nummer. Welk nummer?

Raadsel L2 - De Passage
Ga naar coordinaat: N 51 33.637, E 005 05.219. Deze bijzondere tunnel werd in 2015 geopend. Een jaar later werd het ook mogelijk om via de noordzijde van het station de Spoorzone van Tilburg te betreden. Met deze twee passages onder het spoor door werden de binnenstad en de Spoorzone met elkaar verbonden. Tot 2011 was echter het hele gebied ten noorden van het spoor afgesloten: het was een werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen. Je kon het gebied niet zomaar in of uit, en daarom werd het ook wel een verboden stad genoemd. De Willem II-passage heeft een bijzondere relatie met de LocHal: ze werden beide door hetzelfde architectenbureau ontworpen! Boven de passage staat een getal met vier cijfers, wat is het TWEEDE cijfer?

Raadsel L3 - De Gevallenen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de LocHal een belangrijke rol. Op het dak van de LocHal bevond zich het afweergeschut van de Duitse bezetter. Aan het einde van de oorlog werd de LocHal ernstig beschadigd. Er werd al snel begonnen met het herstel van de schade, het was immers voor de wederopbouw van belang dat er weer treinen konden gaan rijden. Helaas kende de oorlog veel slachtoffers, en ook van de werknemers van de Tilburgse werkplaats overleefde niet iedereen. Na de oorlog werd een plaquette opgehangen om hen te herdenken. Deze plaquette hing lang in de portiersloge, maar is na de verbouwing van de LocHal verplaatst. De plaquette is nu te vinden in de LocHal, vlakbij de leeshoek (aan de kant van het spoor). Zoek de plaquette op. Wat is het VIERDE cijfer op de plaquette?

Raadsel L4 - De Kinderafdeling
Tegenwoordig is de LocHal grotendeels een bibliotheek. En daar hoort natuurlijk ook een afdeling voor de kinderen bij! Deze afdeling werd vormgegeven in samenwerking met een bekend pretpark uit de regio. Kinderen kunnen er letterlijk in de boeken kruipen. Er zijn ook verplaatsbare blokvormige krukjes. Op deze krukjes vind je letters. In het plaatje hieronder zijn fragmenten van de letters te zien.

Welk woord vormen deze letters?

Raadsel L5 - GameLab
In deze bibliotheek vind je zogenaamde ‘labs’. Deze labs zijn speciale ruimtes ingericht naar een bepaald thema. Aan de hand van dat thema organiseert de bibliotheek activiteiten, die zorgen voor kennisuitwisseling en ontmoetingen. In het GameLab staan, zoals de naam al doet vermoeden, games centraal. Je kunt hier als gamer nieuwe vaardigheden leren en je talenten ontwikkelen. Ook ouders kunnen in het GameLab terecht voor advies. Geocaching is natuurlijk ook een spel, en daarom hielp het GameLab enthousiast mee aan de ontwikkeling van deze cache. Ze verstopten in de presentatie op het scherm van het GameLab allemaal emoji’s. Hoeveel tel je er? Deel dit door 10 en het overgebleven restgetal is het antwoord.

Raadsel L6 - De Gordijnen
Gordijnen is eigenlijk niet het juiste woord: de enorme textielen in de LocHal zijn veel meer dan dat. Ze maken onderdeel uit van de architectuur. De textielen zorgen ervoor dat de LocHal op verschillende manieren kan worden ingedeeld en elke keer op een andere manier kan worden gebruikt. De kleuren en vormgeving van de textielen zijn geïnspireerd op de LocHal zelf: groots en industrieel. Bijzonder is dat de Textielen in Tilburg zijn geweven, namelijk in het TextielLab van het Textielmuseum. Het was de grootste en meest complexe opdracht die het TextielLab ooit heeft gedaan. De weefmachines in het lab hebben 1100 uur geweven om van 47890 km garen uiteindelijk 4125 vierkante meter textiele wanden te weven. Er zijn in totaal zes monumentale gordijnen die bij elkaar wel 1990 kg wegen! Elk van de zes gordijnen heeft een eigen nummer, dat in het gordijn is geweven. Het zijn flinke nummers, wel 50 cm hoog, maar ze vallen niet altijd zo op. Welk cijfer staat er op het gordijn rondom 0.1 Kranten, Tijdschriften en Muziek? (Let op, voorzichtig met de gordijnen)

Raadsel L7 - WoordLab
In raadsel L5 kwam het GameLab aan bod. Er zijn meer labs, zoals bijvoorbeeld ook het WoordLab. In het WoordLab staan literatuur en de letteren centraal. Hier staan boeken over boeken: de uitgebreide taal- en letterkundecollectie van de bibliotheek. Bovendien is het WoordLab een broed- en ontmoetingsplaats voor liefhebbers van taal, literatuur en schrijven. In het WoordLab word je letterlijk omringd door boeken: boeken bevinden zich zelfs boven je. Het raadsel hieronder geeft je het antwoord op L7.

Raadsel L8 - De Glazen zaal
De glazen zaal is geen onderdeel van de bibliotheek en staat op de eerste verdieping. Maar vanaf de tweede verdieping van de bibliotheek kun je deze bijzondere ruimte ook erg goed bewonderen. Deze zaal is helemaal van glas en staal gemaakt. Oorspronkelijk stond de zaal in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Hij werd ontworpen voor het Nederlands Philharmonisch Orkest en in 1990 voltooid. Toen het orkest verhuisde zou de zaal worden gesloopt. De makers staken daar een stokje voor, en zorgden dat de zaal voor 1 euro kon worden verkocht aan degene met het beste idee voor een nieuwe bestemming. Het koste uiteindelijk toch nog 400 000 euro om de zaal te vervoeren en opnieuw in elkaar te zetten. De glazen zaal heeft een hele goede akoestiek. Er zijn allerlei ingrepen gedaan om daarvoor te zorgen. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle wanden recht, zodat het geluid niet heen en weer gaat kaatsen. Hoeveel van de wanden van de glazen zaal zijn krom? (Tip: zelfs als het gordijn gesloten is kun je dit wel zien door langs het gordijn naar binnen te spieken.)

Raadsel L9 - Stadsbalkon
Op de derde verdieping van de LocHal vind je het stadsbalkon. Op dit moment is er nog geen bestemming voor het stadsbalkon en staat de ruimte leeg. Meestal is het stadsbalkon helaas gesloten, dus we hopen dat de ruimte snel een bestemming krijgt. Een bezoek is de moeite waard: je hebt er een prachtig uitzicht op het plein, de sporen en het station. Er bevind zich nog een klein stukje van de bibliotheek op de derde verdieping. Hoeveel boeken hebben hier hun vaste plaats?

DE SCHAKELKAST: Op de kaart zie je waar de schakelkast te vinden is. Deze schakelkast is niet meer in gebruik. De bibliotheekmedewerkers weten dat de schakelkast wordt gebruikt als onderdeel van een spel. Het is niet nodig de kast open te maken. Ga voorzichtig en met respect om met de schakelkast. Op de schakelkast vind je een kastje met 9 schakelaars. Kijk goed, ze zijn aan de binnenkant van het kastje genummerd van L1 tot en met L9. Deze schakelaars moet je allemaal, door het oplossen van de raadsels, in de juiste stand zetten. Staande schakelaar wil zeggen 1 en een liggende schakelaar is 0. Je kunt je antwoord controleren door onderaan op de groene knop te drukken. Heb je niet alle antwoorden goed, dan brandt de rode lamp. Staan alle schakelaars in de juiste stand, dan gaat de groene lamp branden. Kijk goed, want de schakelkast onthult twee codes op het display aan de rechterkant!

LET OP:Vergeet als je klaar bent niet om de schakelaars weer in een willekeurige stand te zetten, zodat de volgende het spel kan doen!

Veel dank aan: De_Aviators, derhanzl, luytelaar2, pappabartbest en Gijsschatzoeker voor het proeflopen.

Additional Hints (No hints available.)