Skip to content

[IDEE19] Slot Westerveld Multi-cache

Hidden : 04/22/2019
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


[IDEE19]Slot Westerveld
Een team [IDEE] cache

Deze cache is geplaatst ter gelegenheid van het event [IDEE19] Ridders aan de IJssel
Bekijk onze caches
OML - Owner Maintenance Log

2-10-22: Onderhoudsrondes op 29-10 en 19-11 door MTB Zwolle. Mogelijk route niet te wandelen. Zie Write Note
27-09-22: Listing op TDL. Route is door "wegwerkzaamheden" niet te wandelen. De Draak weet er vast meer van!
23-02-22: I.v.m. hoge waterstand geocache gedisabled. Zie temporarily disabled log
4-02-22: Onderhoudsrondes op 26-2 en 26-3 door MTB Zwolle. Mogelijk route niet te wandelen. Zie Write Note
4-02-22: #WVB wellicht minder goed toegangkelijk. Zie Write Note
4-10-21: Temporarily Disable Listing. Zie temporarily disabled Log
14-08-21: Cache ontdekt door spelende kinderen. Zie Owner Maintenance Log
Het Westerveldse Bos

In de huidige situatie is het een prachtig bos maar dit gebied heeft al aan aantal gedaantewisselingen ondergaan. Zo is het in het recente verleden gebied een vuilstort locatie geweest. Daarvoor behoorde het toe aan de kasteelheer die woonde in het slot Westerveld. Ten noordwesten van Zwolle lag vroeger het kasteel Westerveld.
Op de tekening van A. de Haen uit 1729 zien we dat het een imposant kasteel moet zijn geweest. Het kasteel lag binnendijks aan het Zwarte Water, de rivierloop van de IJssel naar Hasselt, nabij de Langenholterdijk in Zwolle.
Daarvoor is het grasland geweest en verder terug in de tijd zal het meer op een uitstroommoeras land hebben geleken. Het landgoed Westerveld bleek in 1840 te bestaan uit zeven huizen, landerijen, tuinen en boomgaarden, samen 216 bunders groot. Het poortgebouw van de oude havezate heeft nog lang bestaan maar werd uiteindelijk ook gesloopt. Er resten van het kasteel nu alleen nog ondergrondse restanten. Nabij het oude kasteelperceel is nu een boerenbedrijf gevestigd.

Onderaan de Langenholterdijk staat tegenwoordig een boerderij met bijgebouwen. Naast dit huidige woonhuis stond ooit de grootste havezate van Salland: huis Westerveld. De standplaats van de havezate is nog steeds terug te vinden op luchtfoto’s van dit gebied. Kijk maar eens op Google maps. Naast de huidige bebouwing zie je een groot aantal vale plekken in het gras. Die plekken geven aan waar het kasteel ooit heeft gestaan. Huis Westerveld werd rond 1600 gebouwd. In grootte werd de havezate misschien alleen geëvenaard door de huizen Haerst en Werkeren in Mastenbroek. De eigenaar van het ‘Huis Westerveld’ bezat volgens de geschiedenisboeken niet alleen een ruim en sierlijk slot, maar ook een enorme hoeveelheid grond. Het gebied Westerveld was enorm groot en was een belangrijk element in de Zwolse geschiedenis.
Slot Westerveld

Tekening A. de Haen: Kasteel Westerveld bij Zwolle in 1729.
Over deze cache

Deze wandeling is ongeveerkm

OVER DE CACHE:
In eerste instantie was de "werktitel" van deze cache "[IDEE19] Slot Westerveld en de draak (van een multi)". Het past niet in de titel maar eigenlijk is het nog steeds wel een beetje waar. Hij kronkelt, glibbert en is verraderlijk. Het is een draak (van een multi) en niet voor niets een 4/4. Weest gewaarschuwd! Veel plezier!

De wandeling voert je langs een twintig tal waypoints kriskras over het terrein van de voormalige vuilstort. Het is tegenwoordig een gewild stukje recreatie gebied in Zwolle. Er zijn wandelpaden maar ook paden voor onze mede bosgebruikers, de mountainbikers. Tijdens de wandeling zul je ook regelmatig het domein van de mannen en vrouwen op stalen rossen betreden. Verleen op deze stukken dan ook graag zoveel mogelijk voorrang aan deze mede bosgebruikers; zij zullen je er dankbaar voor zijn. Houdt hier alstublieft ook vooraf al rekening mee en maak deze wandeling in een niet te grote groep.

De lengte van deze multi is zo rond de vijf a zes kilometer maar zal naar schatting toch de nodige tijd in beslag gaan nemen. Houdt hier rekening mee. De waypoints en de wegen/paden worden slechts eenmaal betreden, ze kunnen elkaar wel kruisen.

Tijdens het voorlopen is er geconstateerd dat bij waypoint 10 de kans bestaat dat er een waarde gevonden wordt, dat van een ander nabij gelegen waypoint afkomstig is. Daarom een kleine hint: De waarde die je zoekt bij waypoint 10 is hoger dan 5.

Wees voorzichtig bij het zoeken naar de waypoints, heb oog voor je omgeving en voor elkaar. Zeker wanneer er kinderen mee zijn! Alle waypoints zijn op min of meer dezelfde wijze verstopt. De waypoints vertegenwoordigen een waarde die in de opdracht verwerkt zit. De opdracht is de volgende stage.

Let op:
In het "hoogwater seizoen" (herfst, winter, lente) en tijdens natte perioden zijn delen van het gebied ontoegankelijk. Op dat moment zullen wij deze cache dan ook op disabled zetten.

Het dragen van waterdicht schoeisel verdient sowieso de aanbeveling. Ook mede door de hoogteverschillen is het verstandig goede schoenen te dragen. In de zomer treffen we hier veel brandnetel (Urtica) aan maar ook distel (Carduus), braam (Rubus) en andere prikkeldingen zoals muggen, teken en blinde dazen zijn hier dan volop aanwezig. De aanwezigheid van deze planten en dieren zullen je de lol doen ontnemen, wanneer je het domein van deze draak betreedt slechts gewapend in een korte broek en flip flops. Een lange broek (geschikte kleding) is dan zeer wenselijk.

Bij alle fysieke stages is het de bedoeling dat je een waarde vindt die je naar het volgende waypoint leidt. Wetenschappers vermoedden dat de draak zich kan voeden met de energie uit haar directe omgeving en dat haar schubben de GPS-signalen verstoren. Wat wel eens wil helpen is om je GPS te laten rusten, de verstoring lijkt dan wel minder te worden. Een extra setje batterijen is zeker geen overbodige luxe, hoe meer energie aanwezig hoe beter de kans dat de draak zich laat zien.
Op GroudZero hoeft er niets losgetrokken of gebroken te worden. Graag weer op dezelfde manier weer toe dekken.

Kaart omgeving

Kaart van Zwol(le) en directe omgeving
Speciale Eervolle Vermelding
Speciale Eervolle Vermelding
Die is wel op zijn plaats voor de "ProefLoper" of de "VoorLoper".
Het is een speciaal soort die zich graag laten kietelen door de draak voordat ze haar doormidden klieft. Een uiting van pure moed en doorzettings vermogen dus.

Onze dank gaat uit naar deze helden:

  • OldHippy's
  • Outsid3r
  • SugusZwolle


Voor het voorlopen van deze draak (van een multi) ;-)
CITO

Graag willen we jou vragen om goed voor de natuur te zijn!
Regels in het gebied

Graag willen we jou vragen om de in dit gebied geldende regels te respecteren!
Banner da Bei?
Voor de liefhebbers van banners:
Deze mag je, na het loggen van deze cache, plaatsen op je profielpagina.
<a href="https://coord.info/GC82JEP" target="_blank"><img src="https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/15a15264-c3da-4334-846c-c24c619ae226.jpg" width="200" height="50" border="0" alt="[IDEE19] Slot Westerveld" title="[IDEE19] Slot Westerveld" /></a>
[IDEE19] Slot Westerveld
Multi-cache
Multi-cache
Een multi-cache (\"multi\") bestaat uit twee of meer locaties, de eindlocatie is een fysieke container. Er zijn vele variaties, maar de meeste multicaches hebben een hint om de tweede cache te vinden, en de tweede cache heeft hints om de derde te vinden, enzovoort. Een offset cache (waarbij je naar een locatie gaat en daar hints krijgt naar de werkelijke cache) wordt beschouwd als een multi-cache.Met dank aan de gemeente Zwolle!

Zwolle, altijd gastvrij!Additional Hints (Decrypt)

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)