Skip to Content

<

Aan de slag in het Sliekerveen

A cache by schilderj3 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : Saturday, March 2, 2019
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

02 March 2019, 09:00 - 13:00

Zaterdag 2 maart 2019 organiseert Staatsbosbeheer Zuidwest Drenthe een werkochtend. Wij zoeken  naar vrijwilligers om ons hierbij te helpen.

Om de heide en vennen open te houden hebben wij vele handen nodig voor het afsteken/omzagen en afvoeren van jonge boompjes.

 

Het Sliekerveen is een van de kleine overgebleven waardevolle heideterreintjes te midden van het landbouwgebied nabij Lheebroek. Sinds 1 jaar wordt het terrein door schapen begraasd. Opvallend is de grote hoeveelheid gagel die er groeit.

 

De heide in Drenthe is in de loop van de eeuwen ontstaan door menselijke invloed. Door een constante afvoer van voedingstoffen werden de omstandigheden steeds schraler waardoor een open landschap van heide, stuifzanden, vennen en hier en daar een bosje is ontstaan.

Toen de kunstmest werd uitgevonden werden de schapen die op de heide graasden overbodig. Deze schapen voorzagen de mens van mest. Deze mest werd gebruikt om de akkers mee te bemesten. Aan een eeuwenoud landbouwsysteem  kwam een einde.

Wanneer de heide niet beheerd wordt bijvoorbeeld door begrazen, maaien en afvoeren of branden, groeit de heide meer en meer dicht met bomen en struiken. Maar het zagen van  boompjes behoort dus ook tot één van deze maatregelen.

Zo houden we de heide open en zorgen we ervoor dat het leefgebied van  specifieke soorten  behouden blijven.

                                                              

 

 

Tijd:

Inloop vanaf 8.45 uur. De werkzaamheden vinden plaats van 9.00 uur tot 12.30 uur. Staatsbosbeheer zorgt voor koffie en thee en na afloop voor soep met een broodje.

 

Locatie:      

 

Sliekerweg Lheebroek

 

Maximaal aantal deelnemers: 30

 

Bij slecht weer wordt de cito afgelast. Ik laat dit tijdig weten via een announcement.

 

Aangeraden wordt om laarzen of stevig hoog schoeisel (met stalen neus) aan te trekken en eventueel een regenbroek mee te nemen in verband met natte vegetatie. Graag zelf handschoenen meenemen.

 

 

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

17 Logged Visits

Write note 1     Will Attend 15     Publish Listing 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.