Skip to Content

<

65 - I ♥ Holland : De Wegenwacht

A cache by COenCO Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/03/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


IK HOU VAN HOLLAND

Welkom bij de serie “Ik hou van Holland”!

Deze art bestaat uit 99 mysterie puzzels en een bonus. De puzzels zijn een tocht langs veel bekende en onbekende weetjes over Nederland van “vroeger en nu”. De informatie voor de bonus vind je onderweg.

Voor het veldwerk wacht een fietsroute van ruim 80 km over het oostelijk deel van het eiland “Goeree-Overflakkee”, die indien gewenst op te delen is in twee ronden van ca 40 km.

Voor meer detail informatie over de hele route verwijzen we je naar cache nummer 100 https://coord.info/GC7ZVK0. Eventuele wijzigingen of problemen op de route zullen ook op deze pagina worden benoemd.

Op de route liggen ook vele andere caches, genoeg voor meerdere dagen cacheplezier.

Veel plezier met puzzelen en het veldwerk!

Omschrijving


DE WEGENWACHT

De wegenwacht is de pechhulpverleningsdienst van de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB. De wegenwacht is in Nederland de grootste hulpverleningsdienst bij autopech.

Geschiedenis

In navolging van de Britse 'Automobile Association' wilde de ANWB in 1939 een wegenwacht starten. De Tweede Wereldoorlog verhinderde echter een snelle realisatie van deze plannen. Na de oorlog pakte de ANWB het plan weer van de plank. Van de Canadese bevrijders nam de ANWB 25 Harley-Davidson Liberator motoren over. Op 15 april 1946 waren de eerste 7 wegenwachters actief. De wegenwacht was direct populair, vooral vanwege de belabberde kwaliteit van de auto's na de oorlog. In het eerste jaar werden 10.000 auto's geholpen (Nederland telde toen 30.000 auto's). Het aantal Wegenwachtmotoren groeide in 1948 al tot 70, en in 1951 werd het 250.000e lid ingeschreven.

Communicatie

In de begintijd van de wegenwacht reed elke motor een vaste route. Al patrouillerend kwam hij gestrande automobilisten tegen. In 1950 kwamen langs de wegen 400 telefoonborden te staan. Deze borden verwezen naar plaatsen waar gebeld kon worden naar de wegenwachtcentrale. In 1960 werd in Delft het eerste wegenwachtstation geopend. Deze centrale stond in verbinding met 10 praatpalen langs de A13 en met een aantal wegenwachters. In 1970 werd het begin gevormd van een landelijk dekkend praatpalen netwerk. In 1994 werd het laatste model praatpaal geïntroduceerd, herkenbaar aan de 'konijnenoren', die de geluidsoverlast van de voorbijrazende auto's beperken. De praatpalen zijn in 2017 afgeschaft. Sommigen zijn omgebouwd tot geocache.

Tegenwoordig is elke wegenwachtauto uitgerust met GPS en worden via een computer de pechgevallen over de dichtstbijzijnde wegenwachters verdeeld. Sinds kort hebben doven en slechthorenden ook mogelijkheid tot het versturen sms voor deze gevallen. Ze moeten hun lidnummer, plaats en kenteken per sms aan wachtwagen geven.

Einde monopolie

Tot het begin van de jaren 2000 had de Wegenwacht in de praktijk een monopolie als pechhulpverleningsdienst, omdat er gewoonweg geen andere diensten met landelijke dekking waren. Vanaf 2004 echter, opereert Route Mobiel als alternatieve dienst.

Omschrijving

De daaropvolgende jaren werd de concurrentie intenser. Onder andere de BOVAG, Mondial Assistance (het huidige Allianz Global Assistance) en AA team mengden zich in de strijd. Vanaf 2011 begonnen verzekeraars het ook als optie bij een autoverzekering aan te bieden. De Wegenwacht van de ANWB is de enige pechhulpverlener die langs de Nederlandse snelwegen sleutelhulp aan voertuigen mag verlenen. Overige dienstverleners mogen auto’s enkel afslepen.

EN DAN NU…DE PUZZEL!

Even verkeersles...

Omschrijving

U kunt uw oplossing valideren met certitude.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

151 Logged Visits

Found it 150     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 4 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.