Skip to content

[IDEE19] Gemartel in de Middeleeuwen BONUS Mystery Cache

This cache is temporarily unavailable.

Penelope: Omdat er geen reactie volgt op de laatste reviewer note wordt deze cache tijdelijk inactief. Als je onderhoud hebt uitgevoerd en de cache helemaal opnieuw in orde is, dan kan je deze opnieuw online brengen door te activeren (onder beheerderstools). Hierdoor wordt je cache opnieuw beschikbaar gesteld, maar is het onderhoudssymbool niet weg. Om dit onderhoudssymbool weg te halen moet je daarna nog een log van het type "Onderhoud door eigenaar" plaatsen. Zie voor meer informatie ook dit artikel in het Help Center: Maintenance expectations.

Het feit dat deze cache al dan niet actief en/of gelogd wordt heeft geen invloed op deze beslissing. Alleen door het plaatsen van een "onderhoud door eigenaar" log binnen 30 dagen kan archivering voorkomen worden.

More
Hidden : 03/04/2019
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


[IDEE19] Gemartel in de Middeleeuwen #01

De Schout en schepenen waren in de middeleeuwen de mannen die een stad bestuurden. Ook hielden ze zich met de rechtspraak bezig. Zij vaardigden zogenaamde keuren uit. Wij zouden nu zeggen: de wetten waaraan de burgers in de stad zich moeten houden. Benieuwd welke straffen zij konden opleggen aan burgers die een overtreding of een misdaad hadden begaan? Onze huidige rechterskunnen alleen gevangenisstraffen opleggen. In de middeleeuwen deden de schout en schepenen dat niet omdat een gevangene de gemeenschap alleen maar geld kostte. Een gevangenis moest worden onderhouden en de cipier betaald. Voor gevangenen werd amper geld vrijgemaakt, praktisch gesproken, stonden zij op water en brood. Daarom namen de schout en schepenen andere maatregelen, die in onze tijd allang niet meer worden toegepast. Iemand kon bijvoorbeeld veroordeeld worden tot levering van een aantal stenen voor de bouw of reparatie van de stadsmuur. Hier komt het spreekwoord “een steentje bijdragen” vandaan.
Men kon ook veroordeeld worden tot de schandpaal, ook wel kaak genoemd. Dat betekende dat men in het openbaar, bijvoorbeeld voor het stadhuis, werd vastgemaakt aan een paal. Dat gebeurde dan meestal op een marktdag als het erg druk was op straat. Zo stond de gestrafte dan te kijk voor het publiek en iedereen wist waarom hij aan de kaak wordt gesteld. Ook hier zijn weer spreekwoorden bij te vinden, namelijk “aan de kaak stellen” en “voor paal staan”.

Dan waren er nog de vele afschuwelijke vormen van lijfstraffen. Een veroordeelde kon worden gegeseld. Hij werd langdurig met een stok of zweep geslagen. Ook geselde en martelde men in de middeleeuwen verdachten om hen tot een bekentenis te dwingen. Wie een diefstal pleegde, liep het risico dat men zijn hand afhakte.

Denkend aan middeleeuwse straffen zien velen de bloedigste taferelen voor zich: afgehakte hoofden, verminkte en geradbraakte lichamen, afgesneden oren, neuzen en lippen, geblakerde lijken op de brandstapel en gillende slachtoffers die worden ondergedompeld in ketels met kokend pek……
Toch is dit een vertekend beeld. Wie leest in middeleeuwse keur- en wetboeken schrikt inderdaad van de zware en in onze ogen zeer wrede straffen. Maar net als in ons huidige Wetboek van Strafrecht geldt ook toen dat het om maximum straffen gaat. Er hebben dus heel wat martelwerktuigen bestaan waar we ons geen voorstelling van kunnen maken.
Bron: http://www.nazatendevries.nl

In elk van de 10 traditionals van deze serie heb je een foto van een martelwerktuig met een nummer gevonden. Zoek op welke naam bij welke foto hoort en zet het cijfer van de foto in onderstaande formule: Je vind de bonuscache op:
N52 [Kwelpeer][IJzeren Maagd]. [Hoofdbreker][Duimschroef][Pijnbank]
E005 [Folterkist][Kettervork].[Judaswieg][IJzeren Spin][Schandpaal]


Heb je de cache gevonden? Plaats dan de cache na het loggen s.v.p. op dezelfde plek terug. Toestemming voor deze cache is verleend door de gemeenteAdditional Hints (No hints available.)