Skip to content

BONI-F (en de kapel met park en kruiswegstaties) Mystery Cache

Hidden : 05/06/2019
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


BETREFT EEN MULTI / IST EINE MULTIE

BONi-F (en de kapel met park en kruiswegstaties)

CACHEN KAN TUSSEN 09 en 20 UUR

Dokkum is bij veel mensen van twee gebeurtenissen bekend. De Elfstedentocht (in al zijn verschijningen; wandelen, fietsen, motoren, suppen, roeien, zwemmen en natuurlijk schaatsen) en Bonifatius.

“Bonifatius, ook wel Bonifacius, geboortenaam: Wynfreth (Winfried) (nabij Exeter in Zuidwest-Engeland, 672 of 675). Hij werd gedood door stokslagen bij Dokkum zijnde op zendelingstocht, zeer waarschijnlijk op of rondom 5 juni 754 maar misschien ook later in 755. Hij was een van de belangrijkste Angelsaksische missionarissen en kerkhervormers in het Frankische rijk, bisschop, martelaar en heilig verklaarde.

Bonifatius wordt ook de Apostel van de Duitsers genoemd. Meer nog dan missionaris was hij de inrichter van de kerkelijke structuren in het gebied van het huidige Duitsland en, wat evenzeer cruciaal is geweest, de binding daarvan aan de Heilige Stoel. Bonifatius werd zo de architect van het christelijke West-Europa, omdat hij een groot aandeel had in de grondvesting van de kerk van Rome en in de groei naar culturele eenheid van West-Europa.

Bonifatius wordt vaak afgebeeld met zwaard en bijbel, omdat hij zich zou hebben beschermd met een evangeliën-codex, maar dit gegeven komt niet voor in de vroegste levensbeschrijving (vita). De codex in Mainz met sporen van zwaardslagen is geen bijbel, maar een boek met traktaten tegen de Arianen, die ketters waren in Bonifatius' ogen en moesten worden uitgeroeid”. (Bron WIKIPEDIA)

In Dokkum staat de Bonifatiuskapel en het daarbij behorende park. Het park is dagelijks te bezoeken van 07.00 tot 20.00 uur, de kapel is van 1 juni tot 15 september tussen 14.00 en 17.00 uur open.

De kapel heeft zijn bestaan mede te danken aan pater Titus Brandsma.

“Eén van de grote ijveraars voor de Bonifatiuskapel, was de zalige pater Titus Brandsma O. Carm. Hij werd in 1881 geboren in Oegeklooster vlakbij Bolsward. Als geboren Fries had hij een grote liefde voor de bedevaartplaats Dokkum.Pater prof. dr. Titus Brandsma werd geboren op 23 februari 1881 te Oegeklooster nabij Bolsward, als telg van een oud Fries boerengeslacht en onder de naam Anno Sjoerd Brandsma. Op 11-jarige leeftijd vertrok hij naar een middelbare school van de paters Franciscanen in het Brabantse Megen.Hij voelde zich aangetrokken tot de orde der Carmelieten en trad daar in 1885 in. Hij nam daar zijn vaders naam "Titus" (de leerling van St. Paulus) aan en studeerde filosofie en theologie. Te Rome behaalde hij de doctorsgraad in de filosofie en vervolgens werd hij tot hoogleraar benoemd aan het toenmalige grootseminarie van de paters Carmelieten te Oss. In 1923 volgde zijn benoeming tot professor in de geschiedenis van de wijsbegeerte aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Ondanks een zwakke gezondheid was hij op vele fronten van het geestelijk en maatschappelijke leven actief. Zo deed hij o.a. zeer veel voor de bevordering van de Friese cultuur en voor de katholieke journalistiek en het onderwijs. Toen in 1941 de kranten verplicht werden advertenties van de N.S.B. op te nemen, schreef Titus Brandsma daar -in opdracht van aartsbisschop Mgr. dr. J. de Jong - een vlammend protest tegen. Hij riep de kranten, die zich katholiek wilden blijven noemen op om de N.S.B. in hun krant te weigeren. Het directe gevolg was zijn arrestatie door de S.O. op 19 januari 1942 en gevangenzetting te Scheveningen. Na enige overplaatsingen kwam hij uiteindelijk terecht in het concentratiekamp te Dachau waar een kamparts de door martelingen verzwakte pater op 26 juli met een spuitje afmaakte. De geweldige indruk die Titus Brandsma als gelovige en als persoon naliet bij de mensen, culmineerde in een zaligverklaring in 1985. In Dokkum was Titus Brandsma vooral voor Bonifatius' nagedachtenis actief. Nadat hij in 1924 had deelgenomen aan de eerste pelgrimage naar Dokkum van Friese priesters, hoorde hij tot de oprichters in 1925 van de Broederschap van de H.H. Bonifatius en Gezellen. Deze beijverde zich met succes voor de bevordering van de bedevaart en de totstandkoming van het Bonifatius-heiligdom. Bij dat alles speelde Titus Brandsma een belangrijke rol. Het was pater Titus die in 1936 contact opnam met kunstenaar Jacq. Maris om te komen tot het plaatsen van 14 kruiswegstaties in het processiepark; de laatste statie werd in 1949 geplaatst”. (Bron bonifatiuskapel.nl)

Uiteraard moet op deze bijzondere locatie een cache liggen, dus werd er contact opgenomen met de beheerder. Na een korte uitleg over Geocachen was het plaatsen geen probleem. Bedankt hiervoor!

De cache ligt echter niet in de kapel maar ergens in het park en om de juiste plaats te verkrijgen zul je een paar vragen moeten beantwoorden. Maak een wandeling van ongeveer 10 minuten door dit kleine park en achter de kapel langs, via de grindpaden, om de antwoorden te verkrijgen op de vragen A en B. / The cache is not in the chapel but somewhere in the park and to get the right place you will have to answer a few questions. Take a walk of about 10 minutes through this small park and past the chapel, via the gravel paths, to get the answers to questions A and B.

A: Uit hoeveel planken bestaat het loopgedeelte van één brugje (ze hebben allemaal even veel) +270 How many planks does the walking section of one bridge consist of (they all have the same amount) +270 Aus wie vielen Brettern besteht der Laufabschnitt einer Brücke (sie haben alle die gleiche Höhe)? +270

B: Hoeveel groene bankjes staan er in het park + 156 How many green banks are in the park + 156 Wie viele grüne Bänke gibt es im Park? +156

Antwoord/Answer/Antworte = N 53° 19.A E 006° 00.B

Additional Hints (Decrypt)

Fgngvr VK cyhf 10 zrgref evpugvat qr hvgtnat / Fngvr VK cyhf 10 Zrgre va Evpughat Nhftnat / VK cyhf 10 zrgref gbjneqf gur rkvg

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)