Skip to Content

<

Nonnepaed

A cache by Duo Cothe Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/01/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Nonnepaed

Het Miedengebied ligt binnen de gemeentegrens van Achtkarspelen. De voormalige Lauwerszee heeft lange tijd grote invloed gehad op dit gebied. Uitbraken van zout water lieten veenpakketten van wel 4 meter dik verdwijnen.

Het uiterst natte Miedengebied is in een langzaam tempo ontgonnen. Het besloten landschap van moeras, broekbos en graslandjes werd geleidelijk aan opener. Op veel plaatsen vestigden zich kleine boeren en arbeiders die het gebied als weideland inrichtten.

Veel van deze kleine huissteden in de Mieden zijn in de eerste helft van de vorige eeuw helaas verdwenen. De veenputten die in die tijd zijn ontstaan doordat bewoners turf groeven voor eigen gebruik, hebben er voor gezorgd dat veel plantensoorten behouden zijn gebleven. Deze waterplasjes vormden uiteindelijk een eldorado voor zeldzame planten. De laatste jaren probeert Staatsbosbeheer deze ondiepe veengaten te herstellen, waardoor bijzondere plantengroei weer een kans krijgt. De Grote Boterbloem en de Krabbescheer hebben hun plekje alweer verworven.

Door aankopen en ruilingen zijn grote aaneengesloten gebieden ontstaan.

(Tekst overgenomen uit de folder "Ommetje De Mieden" van Staatsbosbeheer)

Deze cache maakt onderdeel uit van een aantal caches rond de Twijzeler- en Rohelstermieden.

De trail van ongeveer 10 km kan het beste worden gelopen. Over het pad langs de Zandsloot en het laarsenpad moet rekening worden gehouden met hoog gras en een smal loopbruggetje met één leuning.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.