Skip to Content

<

The Scary Halloween Afterparty

A cache by psfroggie / de-trompetter Send Message to Owner Message this owner
Hidden : Saturday, 02 November 2019
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

02 November 2019, 19:00 - 22:00

Na vorig jaar een flink aantal griezels en gedrochten gezien te hebben organiseren we dit jaar weer een feest voor onze fans.

Halloween

Het geestige griezelfeest

In tegenstelling tot wat iedereen denkt is Halloween van origine géén Amerikaans feest! Halloween is afgeleid van Hallow Even (Hallow-e'en), oftewel All Hallows Eve: de avond voor het Katholieke 'Allerheiligen'. Op die dag worden de heiligen herdacht, de volgende dag, op 2 november (Allerzielen) herdenkt men de doden. In Amerika vieren ze op 31 oktober Halloween. Zowel Halloween als Allerzielen verwijzen dus naar de herdenking van de doden. Eén van de rituelen bij het vieren van Halloween is Trick or Treat, het bedelen om snoep. Ook bij ons komt het zingen aan huis en het bedelen nog voor, al is de kerkelijke betekenis meestal niet meer aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan Sint Maarten (11 november), Driekoningen (6 januari) of Pasen.

OORSPRONG

De Kelten

Bij de oude Kelten speelden doden en geesten een belangrijke rol. Al in de 5e Eeuw voor Christus vierden de Kelten (Groot Brittanië) Samain of Samhain, het Keltische nieuwjaarfeest aan de vooravond van 31 oktober. De overgang van de zomer naar de winter werd dan gevierd. De Kelten geloofden dat op Samain (All Hallows Eve) alle doden van het voorbije jaar samen kwamen om een lichaam van mens of dier te kiezen waarin ze de komende 12 maanden zouden blijven wonen, totdat ze in vrede mochten gaan rusten in het hiernamaals. Keltische gezinnen maakten daarom hun huizen zo onaantrekkelijk en koud mogelijk voor de dwalende geesten. Ze doofden hun haard en verzamelden zich buiten rondom een groot vuur, ontstoken door de Druide priester, om de zonnegod te eren en de geesten af te schrikken.


maskers.jpg

Maskers en verkleden

De Kelten maakten zichzelf zo weerzinwekkend mogelijk door zich te vermommen als demonen, heksen, gnomen en andere boosaardige wezens. Om de geesten af te weren paradeerden ze met zoveel mogelijk herrie in en om het huis en vervolgden een optocht naar het grote vuur buiten het dorp. Wanneer een dorpeling de indruk wekte te zijn bezeten door een geest, werd hij geofferd aan het vuur, als een lesje voor de andere dwalende geesten die mensen probeerden te bezitten.

Keltische maskers

De Romeinen die later binnenvielen namen de viering over, maar verboden het offeren van mensen. Het geloof in bezetenheid door geesten vervaagde langzaam maar zeker en Halloween werd meer en meer een feest voor het vermaak.

Trick or Treat

In de negende eeuw steekt het christendom de zee over. Het heidense Halloweenfeest wordt geconformeerd aan de christelijke religie: Allerzielen. In lompen gehuld bedelde men van deur tot deur om zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze te bidden voor dode verwanten van de schenker, zodat deze sneller in de hemel zouden worden toegelaten. Het "Trick or Treat" spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong. De Pilgrims en Ierse immigranten hebben omstreeks 1840 het gebruik meegenomen naar Amerika.


Zo snel kon een dode je lichaam in bezit

Zo snel kon een dode je lichaam in bezit nemen.


Pompoen lantaarn

De lantaarn (Jack-o-lantern in het Engels) komt waarschijnlijk uit een Iers volkslied. Het gaat over Jack, een dronkaard en een bedrieger die de duivel in een boom opsluit. Hij belooft de duivel weer vrij te laten, maar dat doet hij niet. Wanneer Jack sterft, mag hij niet naar de hemel, omdat hij zo slecht is geweest. Omdat hij de duivel heeft belazerd, mag hij ook niet naar de hel. De duivel geeft hem een gloeiend kooltje waarmee hij zijn weg door het enge duister kan verlichten. Om dit kooltje langer te laten branden, stopt Jack het in een uitgeholde biet. De immigranten die dit feest in Amerika introduceerden, vonden een pompoen mooier. Zo werd de pompoen een onderdeel van Halloween.

Wat betekenen de kleuren bij Halloween?

Kleur: Symboliek

Zwart: dood, nacht, heksen, zwarte katten, vleermuizen, vampiers

Oranje: pompoenen, herfst, de verkleurende bladeren, vuur

Paars: nacht, het bovennatuurlijke, mystiek

Groen: goblins, monsters

Rood: bloed, vuur, kwaad

Blauw: water, lucht

In Nederland

Sinds de jaren ’80 werd Halloween ook in Nederland bekend, daarna werd er steeds meer aandacht besteed aan deze feestdag. Meestal gebeurt het bij ons niet in de vorm van snoepjes ophalen langs de deur, maar meer door het organiseren van Halloweenfeesten en het versieren van huizen. Het vieren van Sint-Maarten is in Nederland bekender: rond 11 november gaan de kinderen in een lampionnenoptocht de straat op, zingen liedjes en krijgen hiervoor beloond met lekkernijen. Sint-Maarten wint onder de jeugd nog aan steeds aan populariteit.


Zo willen wij psfroggie en de-trompetter weer een Halloween Event organiseren.

We zouden het leuk vinden als jullie ook verkleed komen maar het moet niet.

Het Event: Coord N 52 13.122, E 4 31.251

Wanneer: zaterdag 2 november

Hoe laat: 19.00 uur tot 22.00 uur

Waar: in het gebouw van de Speeltuinvereniging "Bijdorp",

Krelagehove 2

2172 VD Sassenheim


Ook dit feestje organiseren wij weer met plezier, maar om de kosten te dekken.. vragen wij aan jullie om de vrijwillige bijdrage [ van €1.00 per persoon] hiervoor krijgt U een hapje en een drankje en kunnen wij de zaal bekostigen.

De vrijwillige bijdrage pot plaatsen wij op de bar...


Voor de liefhebbers van Banners hebben we er weer een gemaakt. Met de code onder de Banner kan je hem toe voegen aan je profielpagina


Halloween banner 2019.gif

<a target="_blank" href="http://coord.info/GC8C1XP"><img style="border: 0px solid ; width: 445px; height: 175px;" alt=""
src="http://static.wixstatic.com/media/794748_6918dd073be14f7e82f38a4fbba243c0~mv2.gif"The Scary Halloween Afterparty "></a>

Additional Hints (Decrypt)

[gewoon gezellig mee vieren]

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

71 Logged Visits

Write note 6     Will Attend 30     Attended 33     Publish Listing 1     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 6 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.