Skip to content

[75jaarLDGS] Geheime zenders van het Verzet Traditional Geocache

Hidden : 05/05/2020
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


75 jaarfinalheader

[75jaarLDGS] Geheime zenders van het Verzet

Deze cache is onderdeel van de serie 75 jaar Vrijheid, Mobilisatie,Oorlog, Verzet en Bevrijding op de Utrechtse Heuvelrug, waarbij belangrijke locaties uit de geschiedenis van Utrechtse Heuvelrug en omgeving in de WOII aan bod komen.

De cache is gelegd ter gelegenheid van de herinnering aan 75 jaar bevrijding op 5 mei 2020.

Het gebied van de Utrechtse Heuvelrug en omgeving was vroeger nog niet zo bebouwt als nu, Er waren uitgestrekte bossen en grote heide vlakten, via de binnenweggetjes die alleen bekend waren bij de bewoners kon men makkelijk van het ene dorp naar het andere dorp komen zonder dat men van de doorgaande wegen gebruik hoefde te maken. Uiteraard werd er zeker gepatroullieerd door de bezetters. Vooral in Doorn en Leersum waren deze erg intensief het verzet had hier wel degelijk rekening mee te houden. Maar het gebied leende zich ook heel goed voor verzetsactiviteiten. Het was ideaal voor het werken met geheime zenders waarmee het verzet in verbinding stond met Engeland en later vanaf sept 1944 de al bevrijde gebieden in Nederland. Op de Utrechtse Heuvelrug werden een aantal zend/seinposten ingericht door het verzet. In Doorn was dat de RVV (raad van verzet) Later in de oorlog (midden 1944) gingen alle Nederlandse verzetsorganisaties op in de opgerichte BS (de binnenlandse strijdkrachten)

 

illegale zenderillegale zender2illegale zender3

 

Er waren ook gebieden met ver uit elkaar liggende boerderijen met de apparatuur van toen had men lange antennes nodig om te kunnen zenden. Dit viel bij een afgelegen boerderij niet op. Op het in huis hebben van een zender stond de doodstraf op het bedienen er van ook. Adressen en locaties werden dan ook zeer zorgvuldig gekozen.De bezetters hadden zogenoemde peilwagens/apparatuur om zenders te kunnen peilen, werd er een zender gelokaliseerd dan werd er een inval gedaan om de zender uit de lucht te halen en de verzetsmensen op te pakken.

Zo’n zendpost bestond uit 4 tot 6 wisselende seinposten die ongeveer 3 a 4 km uit elkaar lagen verspreid over de Utrechtse Heuvelrug de verzetsstrijders verplaatste zich continu om ontdekking door de bezetter te voorkomen. Deze zenders stonden in contact met de geallieerden in Engeland voor het doorgeven van informatie over sabotageacties en droppings van agenten en wapens. Daarnaast werden deze netwerken ook gebruikt om aan piloten, geallieerden soldaten en onderduikers te helpen ontsnappen naar bevrijdt gebied, de Pilotenlijn. (Hierover bij een andere cache meer) De hoofdlocaties van het verzet hadden onderling contact met elkaar via koeriersters en andere manieren. 

ontvangststation Engeland

In Doorn waren er diverse locaties waar zenders actief waren o.a. aan de Arnhemse bovenweg was gelegen "Le Chalet" dit lag tegenover de huidige nieuwe algemene begraafplaats. Dit was een seinpost van het verzet. Men kon niet voorzichtig genoeg zijn.

In 1944 na loop van tijd cirkelde een keer een verkenningsvliegtuig over het huis terwijl er mensen aan het zenden waren, op 13 juni begonnen de marconisten kort na middernacht weer te zenden en korte tijd later vielen de bezetters het huis binnen en alle bewoners werden voor verhoor meegenomen. De bewoners werden eerst naar de SD gevangenis in Haren gebracht voor verhoor en daarna naar kamp Vught, de marconisten daarin tegen werden allebei als verzetsstrijders om het leven gebracht. 

De cache ligt niet in de buurt van de Arnhemse bovenweg maar ergens waar nog een zender heeft gestaan namelijk aan de Bergweg 7 te doorn. Deze werd bediend door Kool & Schonveld in de tijdsperiode van jan 1945 t/m mei 1945. via deze zender was er veelvuldig contact met het bevrijde zuiden van Nederland en Engeland. Om ontdekking te voorkomen namen de mensen van het verzet altijd hun spullen weer mee als ze klaar waren met hun werk. Dikwijls werden deze verborgen in ondergronds opslagkuilen, men zegt dat er nog steeds ergens kuilen aanwezig moeten zijn in het gebied waar je nu bent. Ook verborg men op allerlei manieren vervoersmiddelen zoals auto's en motoren, deze werden ook ingegraven in diepe kuilen aan de rand van de Kaapse bossen zodat men er makkelijk bij kon, en die men eventueel kon gebruiken bij sabotage acties. 

verzet_radio radio_final

 

Andere locaties waar een zender heeft gestaan is aan de Kampweg 37 in Doorn, van hieruit werd ook een tijdje het Doorns verzet gecoordineerd. Aan de Noord kant van de Maarnse Grindweg tussen Doorn en Maarn lag een groot huis genaamd "de Boerderij" ook wel post 4 genoemd, hier zaten naast een aantal verzetsmensen ook een radiopost die zijn berichten kreeg van uit de grote radiopost van Piet de Springer.

Voor het realiseren van deze serie hebben diverse mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt hun medewerking verleend, bij deze willen wij hen allemaal bedanken voor de tijd en moeite die zij ons hebben gegeven. Daarnaast willen wij iedereen bedanken die de plaatsing van de caches mogelijk hebben gemaakt (de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Leusden, Woudenberg, Scherpenzeel, Renswoude, Landgoed Beukenrode, Landgoed Den treek- Henschoten, Landgoed Huis Doorn, Stichting De Boom, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, Waterschap Vallei&Veluwe en Restaurant "de Mof") Diverse boeken/naslagwerken over de geschiedenis van de Utrechtse Heuvelrug en omgeving ten tijde van de tweede wereldoorlog alsmede de boeken van Loek Caspers, Ronald Polak, Jose Huurderman zijn een bron van informatie geweest, ook de stichting Grebbeline in het vizier, Het Grebbelinie bezoekers en informatiecentrum Fort aan de Buurtsteeg, platform Grebbelinie.nl en de Oudheidskamers van Doorn en Woudenberg.

Voor vragen en opmerkingen: teamthorocatchers@gmail.com

Voor deze serie is ook een banner beschikbaar en mag geplaatst worden als men alle geocaches en de bonus heeft gedaan .

Vergeet niet de gegevens voor de bonus te noteren indien aanwezig.

Additional Hints (Decrypt)

Baqre pnzb-arg, zntarrgfgbx bs gbhjgwr zrg zntarrg.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)