Skip to Content

<

Piloersemaborg

A cache by GroDeLXXL Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/23/2019
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Bij Den Ham, gelegen in het Groningse Westerkwartier boven Aduard, ligt een borg met twee namen: de Piloersemaborg staat ook wel bekend als de Hamsterborg. Ook de functie van het uit de zestiende eeuw stammende gebouw is dubbel: het is waarschijnlijk gebouwd als steenhuis en dus een borg, maar tegelijk al eeuwenlang in bedrijf als boerderij. Het is de laatste boerderijborg in Nederland en is tegenwoordig in gebruik als hotel.

De oorspronkelijke borg bevond zich ofwel op dezelfde locatie of op een wierde op ongeveer 100 meter ten zuiden van de huidige borg. De herkomst van de naam Piloersemaborg is onbekend. In 1448 wordt echter wel een zekere Lubbe Pylosum genoemd zonder precieze woonplaats en in 1455 ene Datho Pijloetsem, waarvan vaststaat dat hij nabij Den Ham woonde.

In 1521 duikt de borg op als onderdeel van een erfboedelscheiding, waarbij het als boerderij toekwam aan Tziado Jensema, een pastoor uit Oldehove, die het erfde van zijn vader Rembt Jensema. Waarschijnlijk had de borg zwaar geleden onder oorlogshandelingen waardoor in 1588 nog weinig resteerde van de borg (een koopakte uit die tijd sprak slechts over singels, grachten en "gebroecken steen").

In 1699 kwam de borg in handen van het boerenechtpaar Pieter Jacobs Bos(ch) of Busch en Wiske Jacobs Scholtens, die in 1702 een schuur lieten bouwen, en later een dwarsschuur erbij, zodat de borg een boerderijfunctie kreeg.

In 1837 werd Tonnis Bartelds Wieringa ("Tun van Beswerd") en daarmee de familie Wierenga de nieuwe eigenaar. De laatste Wierenga's kregen geen kinderen en overleden beiden in 1991. Bij testament werd de borg overgedragen aan een in 1986 opgerichte stichting, de Wierenga van Hamsterborg Stichting. De borg verkeerde in slechte staat en de stichting verkocht een aantal landerijen om geld te kunnen opbrengen voor een grondige restauratie, die tussen 1998 en 1999 plaatsvond.

De cache:

Vanaf de parkeerplaats kan men het fiets-wandelpad nemen richting Oldehove en Noordhorn om bij de cache-locatie te komen ("Knooppunt 95").

Let op ! Stroomdraad in de buurt !

Graag de cache na het vinden en loggen ook weer goed terugplaatsen in zijn "holletje" !

(After finding the cache, please place it back at the intended location. - Stellen Sie den Cache nach dem Auffinden wieder an den vorgesehenen Ort.)

Tip: Het is voor niet-gasten toegestaan om via de singels om de Piloersemaborg heen te wandelen.Additional Hints (No hints available.) 

Find...

48 Logged Visits

Found it 45     Didn't find it 1     Write note 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 12 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.