Skip to Content

<

Romeins zilver! - de pot van Peter Stokkel

A cache by MorkH Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/29/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Voordat een groot bouwproject wordt uitgevoerd, wordt eerst ruimte geboden om archeologisch onderzoek te verrichten. Voorafgaand aan de werkzaamheden aan de Rotterdamse baan in de Vlietzone, hebben de archeologen volop ruimte gehad om zich in te leven en in te graven in de historie. In deze periode liet ik daar vaak de hond uit (ik heb helemaal geen hond, maar ik had te weinig werk) en zag sleuf na sleuf gegraven worden, waar een ploeg in oranje hesjes gehulde werkers zo af en toe bijeenschoten om te bespreken wat daar te zien was. Daarna direct naar de tekentafel om de charts in orde te maken.

In 2014 pakte archeoloog Peter Stokkel weer eens een metaaldetector, wat hij eigenlijk niet meer zo heel vaak zelf deed, en had binnen de kortste keren een luid geluidssignaal in zijn koptelefoon. De buit lag slechts 30 cm diep in de door graafmachines gegraven sleuf.

Het team heeft zichzelf nog vóór het minutieus uitgraven van de vondst op de foto vastgelegd met de zelfontspanner. Je ziet Peter Stokkel hier als het ware nog net naast zijn wijzende collega Jeroen van Zoolingen gaan liggen als de foto gemaakt wordt. Met deze foto is precies op te maken wat de exacte locatie van deze vondst is. Op de achtergrond zijn de gebouwen van Hoornwijck te zien, en de bomen die aan het historische, maar verdwijnende Molenslootpad in Rijswijk staan. Vanwege grootscheepse werkzaakheden kon deze cache daar niet verstopt worden.

De schat is een drinkbeker met daarin 3 paar zilveren armbanden, een enorme zilveren fibula, en 107 verschillende zeldzame munten, bijvoorbeeld die van keizer Otho, die maar drie maanden regeerde. De oudste munt die erbij zit, van keizer Nero, en de jongste, van keizer MorkHus Aurelius wink, schelen een eeuw in ouderdom. Omdat alles bij elkaar in een drinkbeker zat opgeborgen, moet de schat heel doelbewust zijn begraven. De munten en het zilver zijn hoogstwaarschijnlijk ook hier in Forum Hadriani geweest.

Foto: Gemeente Den Haag

Foto: Gemeente Den Haag

 

NB: De Vlietzone is helemaal uitgekamd op interessante waarde: archeologisch of schatgraverij. Het gebied van deze vondst is uiteindelijk helemaal overhoop gehaald en een waterpartij geworden. Hier is niets meer te vinden. Hou het bij het vinden van de cache.

  FTF: Wild West Wandy  
STF: CacheClub olv Jkint   TTF: Trippellaars

 

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.