Skip to Content

<

Zonsondergang op de Belvedère (wintereditie)

A cache by TjongerEvent Send Message to Owner Message this owner
Hidden : Sunday, 22 December 2019
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

22 December 2019, 16:00 - 16:30

De preciese tijden van het Event zijn een kwartier voor de zonsondergang tot een kwartier na de zonsondergang; de zonsondergang is vandaag om 16.22 uur, dus de Eventtijden zijn:

Begintijd: 16.07 uur
Eindtijd: 16.37 uur


Van deze kortste dag van het jaar (tijd tussen zonsopkomst en zonondergang is slechts 7 uur en 34 minuten) willen we natuurlijk optimaal gebruik maken. En waar kan dat nu beter dan op de top van de Belvedèretoren in Oranjewoud waar we met een prachtig uitzicht van de zonsopkomst en/of zonsondergang kunnen genieten.

Vandaag is bovendien niet alleen de kortste dag, maar het is ook de dag dat de astronomische winter begint. Om precies te zijn is dat in Oranjewoud om 4.19 uur, het moment dat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring staat. Op het moment van dit event is het dus al winter.
Dat de datum per jaar verschilt heeft te maken met het oneven aantal dagen van het tropisch jaar (waar onze kalender op is gebaseerd) en de schrikkeldagen die we hebben ingevoerd. Een jaar is nooit even lang en daardoor verschuiven ook elk jaar de seizoenen een klein beetje. Bijvoorbeeld pas in 2023 begint de winter weer op 22 december.

Het feit dat de winter vandaag ook officieel begint is ook de reden dat ik 22 december als 'kortste dag' (en dus de dag van dit event) heb gekozen. Voor en na de 22 december zijn er namenlijk nog een aantal dagen waar de zon 7 uur en 34 minuten boven de horizon staat; er zijn dus, in elk geval dit jaar, meerdere 'kortste dagen'.

Begin van de winter. Een jaargetijde om blij van te worden? Daarover verschillen de meningen nogal denk ik, maar bedenk dat het ook het moment dat de dagen al weer steeds langer worden worden.


De kortste dag is ongeveer de dag waarop de zonnewende (winterwende) plaatsvindt. Met kortste dag wordt niet de lengte van het etmaal bedoeld (want die blijft natuurlijk 24 uur), maar de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang. De zonnewende (Latijn: solstitium oftewel zonnestilstand) is de gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, haar noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. De zon staat dan recht boven een van beide keerkringen: de Kreeftskeerkring in het noorden of de Steenbokskeerkring in het zuiden.

Naarmate de zon schijnbaar in de richting van de Kreeftskeerkring beweegt, worden de dagen op het noordelijk halfrond langer (richting zomer bij ons) en op het zuidelijk halfrond juist korter. Wanneer de zon schijnbaar naar de Steenbokskeerkring beweegt (bij ons richting winter), is dit andersom. Deze schijnbare beweging keert letterlijk om op het moment van de zonnewende.

Het middelpunt tussen beide punten wordt bereikt als de zon precies loodrecht boven de evenaar staat. Er is dan sprake van een equinox of dag-en-nachtevening. Dag en nacht zijn dan overal op aarde even lang.

Er kunnen een zomerwende en een winterwende worden onderscheiden. Op het noordelijk halfrond vinden ze respectievelijk plaats in juni ("juniwende") en in december ("decemberwende"), op het zuidelijk halfrond is dat andersom. Daar begint de zomer dus in december en de winter start in juni.Bron: https://www.zonsopgangzonsondergang.nl/hoe-laat-donker/

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.