Skip to content

This cache has been archived.

Appeltern: We zijn inmiddels een week verder en ik denk dat iedereen inmiddels wel heeft gelogd. Tijd om deze in het archief te zetten.

Iedereen bedankt.

More
<

Community Celebration Event Stoomgemaal de Tuut

A cache by Appeltern Send Message to Owner Message this owner
Hidden : Saturday, 04 September 2021
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

04 September 2021, 11:00 - 13:00

Het allereerste event in ons mooie Appeltern. Om dat te vieren mogen wij een ‘Community Celebration Event’ organiseren en dat doen wij bij het Stoomgemaal de Tuut.

Het event zal buiten plaatsvinden op en rondom het terras van het Stoomgemaal. Er zijn geen kosten aan dit event verbonden, consumpties zijn voor eigen rekening.

In verband met het kunnen toepassen van de coronaregels is in overleg met het Stoomgemaal het maximum aantal bezoekers op 50 personen gesteld. Na het bereiken van dit aantal komt er een wachtlijst. Wilt u in uw log aangeven met hoeveel personen u komt?


Het laatste stoomgemaal

De Tuut is het enige van de vierendertig stoomgemalen in het Gelders rivierengebied dat bewaard is gebleven. Monumentenstichting Baet en Borgh, die het totaal vervallen stoomgemaal in 1984 van het polderdistrict kocht, heeft het weer helemaal in de oude glorie weten te herstellen.

Alleen maar vrijwilligers

De restauratie en de exploitatie van het gemaal is in handen van de projectgroep Stoomgemaal De Tuut. Monumentenstichting Baet en Borgh en de projectgroep Stoomgemaal De Tuut bestaan volledig uit onbetaalde vrijwilligers. Het herstel van het gemaal, het onderhoud en het ontvangen van bezoekers; alles wordt op vrijwillige basis gedaan.

Waarom het stoomgemaal ‘De Tuut’ heet

Stoomgemaal De Tuut is vernoemd naar de weg waaraan het museum gelegen is. De Tuut stamt af van de Tuyt, zo heet het gebied dat achter het stoomgemaal ligt. Waarschijnlijk duidt die naam op de vorm van het water waaraan het stoomgemaal ligt, een ‘puntzak’ of ‘tuyt’.

De officiële naam van het stoomgemaal is eigenlijk Stoomgemaal Appeltern. De Tuut is een soort geuzennaam, die in de loop der tijd de officiële naam heeft vervangen.


Vanaf beide parkeerplaatsen moet je over een half verhard pad naar boven, voor rolstoelen of kinderwagens is het misschien handig om boven op de dijk al uit te stappen.

Geen grote trackables achterlaten a.u.b.

Voor de liefhebber is er een banner.

<a href="https://coord.info/GC8HK9M"
<img src="https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/5a071920-fda2-4cf2-91d0-48b18f4e0923.png"
title="GC8HK9M - Community Celebration Event Stoomgemaal de Tuut"
width="240" height="100" border="0"/></a>

Zowel de organisatie als de deelnemers moeten zich aan de geldende coronarichtlijnen houden.
(https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels)

Community Celebration Events - 2020

This Event is part of a limited release of Community Celebration Events to celebrate 20 years of geocaching. Geocachers hosted events between May 2, 2020 and December 31, 2020. Learn more about Community Celebration Events on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.