Skip to Content

<

Community Celebration Event - Kjeller

A cache by kiretorok Send Message to Owner Message this owner
Hidden : Sunday, 03 May 2020
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

03 May 2020, 12:00 - 14:00

Denne eventcachen er en del av en global feiring av 20 år med Geocaching. Eventet er i tid plassert på den dagen det første "utlegget" fant sted (3. mai). Siden Geocacheing er uløselig knyttet til det militære satellittbaserte navigasjonsystemet GPS (Global Positioning System) er Kjeller valgt som sted for markeringen, da det er her det aller meste av norsk militærteknologisk forskning skjer. Forskning som av og til får nyttige anvendelser i det sivile.

Starten på Geocahing

GPS-systemet ble utviklet og etablert på 1980-tallet, og det ble raskt gjort tilgjengelig også for sivile brukere. Imidlertid var det bare militære brukere som hadde tilgang til den mest presise navigasjonen. Den delen av systemet som var tilgjengelig for alle hadde ikke bedre nøyaktighet enn ca 100 meter. Mange fant imidlertid snart ut at det var mulig å korrigere GPS-signalene. Ved å ha en stasjon som befant seg på nøyaktig oppmålte koordinater kunne denne til enhver tid lese av hvilken feil GPS hadde, og kringkaste feilen til GPS-mottakere i området. Dette kalles for diferensiell GPS, og siden denne metoden også korrigerte for andre feil i signalene oppnådde differensiell GPS bedre nøyaktighet enn den militære delen av systemet. Den militære delen var sikret med kryptering, og det er også mulig det ble mye plunder og heft for å sørge for at et etter hvert stort antall militære GPS mottakere til enhver tid var utstyrt med korrekte kryptonøkler. Det ble derfor besluttet at fra 2. mai 2000 ville krypteringen av den presise delen av GPS bli opphevet, og dermed være tilgjengelig for alle brukere.

Blant brukerne var det stor spenning knyttet til hvor nøyaktig systemet ville vise seg å være i praksis. En amerikaner, Dave Ulmer, ville teste systemet, og plasserte dagen etter (3. mai) en svart bøtte på et tilfeldig sted i en skog i nærheten av Portland, Oregon, målte inn koordinatene, og publiserte disse på et forum for GPS-brukere. Han etterlot noen småting som premier til eventuelle finnere. Bøtten ble funnet, og flere lot seg inspirere til å gjenta påfunnet. Og dermed var Geocaching en realitet.

Litt om instituttene på Kjeller

På Kjeller startet det hele i 1912 med at en bondesønn på interesserte seg for fly, og rett og slett bestilte ett på "postordre". Flyet ankom i deler, og etter at det var satt sammen fikk han lov til å anlegge en flystripe på noe dårlig og flomutsatt jord som gården disponerte. Når flyplassen først var etablert tiltrakk den seg mye aktivtet, her ble det både flyskole og flyfabrikk. Under 2. verdenskrig rykket tyskerne inn, og utvidet og utviklet flyplassen. Etter krigen overfok Luftforsvaret flyplassen.

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) ble etablert i 1946, og var i starten lokalisert i tilknytning til uviversitetsmiljøene i Oslo, Bergen og Trondeim, samt ved den daværende marinens hovedbase i Horten. Det ble etter hvert bestemt å samlokalisere mye av aktiviteten, og Kjeller ble valgt fordi det her var en del ledige bygninger som tyskerne hadde ført opp. Kjeller ble dessuten vurdert å være en gunstig plassering. Det var kort vei til beslutningstakerne i Oslo, men samtidig langt nok ute på landet til at "det kunne smelle litt" uten at noen brød seg. "Fredsnasjonen" Norge har i dag en ikke ubetydelig eksport av avansert forsvarsmateriell, og FFI har på en eller annen måte vært involvert i utviklingen av det aller meste av dette.

Opp gjennom årene fikk FFI flere avleggere. Institutt for atomenergi (IFA) ble etablert i 1948. Like etter krigen var man i Norge overbevist om at selv et lite land måtte ha kjernevåpen for å kunne overleve, og store ressurser ble lagt i et nasjonalt kjernevåpenprogram. Opprettelsen av IFA var en del av dette. Da Norge ble med i NATO i 1949 ble denne ambisjonen lagt bort, og IFAs forskning ble rent sivil. Etterhvert ble navnet endret til Institutt for energiteknikk (IFE). Reaktoren er nå stengt, og IFE forsker i dag på "grønn energi". Instituttet har også en ikke ubetydelig produksjon av legemidler. Inne på IFEs område ligger også Norsk Institutt for luftforskning (NILU).

NORSAR (betyr egentlig Norwegian Seismic Array) startet som et prosjekt på FFI som hadde til hensikt å overvåke kjernefysiske prøvesprengninger ved hjelp av jordskjelvmålinger. NORSAR ble opprettet i 1968, og instituttet har fortsatt en rolle i dette, som del av et stort internasjonalt nettverk, men NORSAR er i dag også engasjert på andre områder. NORSAR var det første stedet i verden utenfor USA som ble tilknyttet ARPANET (i 1973). Som en følge av dette ble noen av FFIs forskere involvert i et program som skulle utvikle programvare som gjorde det mulig å knytte sammen alle nettverk i verden i ett nett - "The Internet". Kjeller ble dermed også det første stedet utenfor USA som ble knyttet til Internett.

På Kjeller finner vi også en del av Oslo Met (selv om disse visstnok nå vurderer å flytte til Oslo), samt Institutt for teknologisystemer ved Universitetet i Oslo. Justervesenet har hovedkontor på Kjeller, og en rekke større og mindre virksomheter er til stede i Kjeller-området.

Om eventet

Selve eventet er et helt vanlig event, og det legges ikke opp til noe annet enn å møtes på vanlig måte. Anledningen er selvsagt at favoritthobbyen vår fyller 20 år, så hvis noen har lyst til å ta med seg bursdagskake er det supert, CO lover ingenting smiley.  

Det er mulig å parkere helt inntil eventet, men dette er reserverte plasser for UiO, og CO vet ikke hvordan dette håndheves, så det er angitt en lovlig betalingsparkering. Det anbefales ikke å parkere på FFIs parkering, da denne voktes av et privat parkeringsselskap. Kollektivt er det enklest å komme seg til Lillestrøm, og ta buss 100 til stoppestedet "Forskningsparken". Den går hvert 10. minutt, også på søndager.

Vær obs på at det er forbudt å ta bilder av FFIs område.

Community Celebration Events - 2020

This Event is part of a limited release of Community Celebration Events to celebrate 20 years of geocaching. Geocachers hosted events between May 2, 2020 and December 31, 2020. Learn more about Community Celebration Events on the Geocaching Blog.

Additional Hints (Decrypt)

HSB?

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.