Skip to Content

<

Bolwerk

A cache by FamilieSchuijt Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/19/2020
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Het bolwerk is de 16e eeuwse verdedigingsgordel van de stad Alkmaar, die in de 19e eeuw omgebouwd is tot een park in Engelse landschapsstijl. Het bolwerk, en daarmee ook meteen het park, ligt op de oude en hooggelegen strandwal waar ook de grote kerk op gebouwd is. De verdedigingsgordel ommuurt het oude centrum, het deel van Alkmaar waar het allemaal mee begon.

Tot de onthulling van het Victoriebeeld in 1876 werd het huidige Victoriepark omschreven als 'een plantsoentje langs het Groot Noordhollandsch Kanaal'. Het groengebied ontstaat kort voor de aanleg van het kanaal in 1824, als een stuk water buiten de oude stadsmuur wordt gedempt met uitgegraven grond voor het kanaal. De aangeplempte grond krijgt pas enige betekenis als het Victoriebeeld wordt geplaatst. Dan wordt snel de naam Victoriepark ingevoerd. Er worden ruim vijftig bomen geplant en er komen enkele wandelpaden.

Het park heeft cultuurlijk groen met solitaire bomen en boomgroepen in het gazon. Ook in dit park is stinzenflora te vinden. Aan de noordelijke kant van het park is tevens de dikste iep van Noord-Holland te vinden. De wandelroute Bomenrand en Waterkant die door het centrum en ook langs het Bolwerk loopt laat de bijzondere boomsoorten zien. 

Vooral bewoners uit de binnenstad maken gebruik van dit park. Een rondje met de hond of lekker een korte wandeling maken, kinderen en jongeren gebruiken dit park als ontmoetingsplek of om lekker te rennen en ravotten. Met Koningsdag wordt er gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hier je spulletjes van zolder te verkopen. Gezien de historie is het een buitengewoon plekje om te vertoeven in alle seizoenen.

De molen die je vanaf verschillende plekken aan de singel en in het park kan zien heet officieel molen De Groot. De voorloper van de huidige molen was een standaardmolen en werd gebouwd in 1605. De molen is na lange tijd van reparaties en restauraties weer in gebruik. De familie Piet bewoont en beheert de molen al vele jaren. Daarom heet de molen in de volksmond ook wel ‘Molen van Piet’. Op oude kaarten is te zien dat er vroeger wel tien molens op de wallen rondom de stad hebben gestaan. Behalve deze molen zijn ze allemaal uit de binnenstad verdwenen.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.