Skip to Content

<

V1 lanceerplek (in bewerking)

A cache by Montebaldo Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/05/2020
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Op de plek van de cache is recent een groep vrijwilligers aan de slag gegaan om een V1 lanceerplek vrij te leggen in het Nijreesbos nabij Almelo.
De contouren zijn inmiddels zichtbaar.
Aanleiding is het feit dat het dit jaar 75 geleden is dat Nederland bevrijd is.

Veelal werken de vrijwilligers op zaterdag maar dit staat niet vast. Wellicht willen geïnteresseerden dan eens een kijkje nemen.

Rond 30 maart is volgens de planning alles klaar.
Er is dan een wandelpad naar de lokalisatie gemaakt en ook is er dan de nodige informatie te lezen op de dan geplaatste borden.
Deze listing wordt hier dan op aangepast en volgt er een uitgebreide uiteenzetting wat hier (eigenlijk nooit)  gebeurd is.

De cache ligt in de berm dus het is aan te raden om, indien je met de auto komt, te parkeren op de aangegeven parkeerplek.
Honden liefhebbers vinden bij de P plaats een hele mooie plek om de 4 voeter even uit te laten

ONDERSTAAND ARTIKEL HEEFT MAANDAG 3 FEBRUARI 2020 IN DAGBLAD TUBANTIA GESTAAN.

ZIJ HEBBEN MIJ TOESTEMMING GEGEVEN OM DIT ARTIKEL HIER TE MOGEN PUBLICEREN


ALMELO - Verscholen in het bos langs de Oude Deldenseweg, op een steenworp van restaurant Liedenbaum in Almelo, liggen de overblijfselen van een Duitse V1-lanceerinstallatie. Ze waren met planten overwoekerd en met bladeren bedekt. Maar sinds zaterdag getuigen ze weer openlijk van een inktzwarte periode in de geschiedenis.

In het Nijreesbos aan de rand van landgoed Huize Almelo liggen de overblijfselen van V1-lanceerinstallatie verborgen. Ooit in een razend tempo door de Duitsers gebouwd aan het einde van 1944, met als doel om bevrijde steden met V1-bommen te bestoken. Antwerpen in dit geval. Een groot deel van de oorlog schoten de nazi’s deze onbemande en met explosieven volgestopte projectielen, in feite een voorloper van de latere kruisraket, op geallieerd gebied af. Het kostte Bert Nijkamp en zijn ploeg sterke mannen zaterdagochtend en -middag beslist wat zweetdruppels om het 40 meter lange gevaarte bloot te leggen. Niet zonder resultaat, want in tegenstelling tot de andere drie lanceerinstallaties die tijdens een deel van de Tweede Wereldoorlog in Almelo stonden, is de verzameling ingegraven bouwwerken aan de Oude Deldenseweg bijna perfect bewaard gebleven.


Spitten, snoeien en graven. Er is afgelopen weekeinde heel wat werk gezet om de V1-installatie aan de Oude Deldenseweg bloot te leggen. © Robin Hilberink

Nooit gebruikt

Daar is volgens Nijkamp een goede reden voor. „Deze V1-installatie is weliswaar helemaal compleet, maar is in de oorlog nooit gebruikt. Misschien dat die juist daarom in goede staat verkeert”, zegt de Almeloër. „Dit alles hier is aangelegd door Italiaanse krijgsgevangen. Het verhaal gaat dat ze de baan expres niet helemaal in de juiste richting hebben aangelegd, zodat de bommen Antwerpen nooit zouden bereiken. Duitse ingenieurs hebben de installatie na de aanleg direct afgekeurd. ”Dergelijke weetjes komen straks op een nieuw informatiebord naast de installatie. Dat wordt op 30 maart onthuld. De onthulling van het bord is één van de eerste activiteiten in Almelo in de aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid. „Op dat bord beschrijven we wat hier vroeger gebeurd is en wat de andere installaties in Almelo hebben veroorzaakt. Die drie hebben namelijk wel gefunctioneerd.”

Dode en gewonden

Via die installaties joegen de Duitse soldaten in korte tijd een groot aantal V1-projectielen de hoogte in. Een groot deel bereikte het doelwit nooit. Zo stortten vier van deze Vergeltungswaffen op Almelo neer. „De meest beruchte hiervan is de V1 die vanuit de Bolkshoek is afgeschoten en op de wijk De Riet terechtkwam”, zegt Nijkamp. Daar vielen één dode en dertig gewonden en raakten vele woningen onherstelbaar beschadigd. „V1-raketten waren niets meer dan terreurwapens. Je kon ze enkel in een bepaalde richting schieten met het doel zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Niet zonder gevaar. Ook in de fabriek in Duitsland waar ze geproduceerd werden en bij lanceerinstallaties vielen veel slachtoffers wanneer het misging.”

Niet eerste keer

Het idee om de lanceerinstallatie vrij te maken en enigszins op te knappen, is al een paar jaar oud, geeft de initiatiefnemer aan. „Dit is namelijk niet de eerste keer dat we de planten, boompjes en bladeren weghalen. Een student heeft de installatie een aantal jaren geleden ook al een keer schoongemaakt, voor een studie-onderzoek.” Maar daarna is die toch vrij snel weer overwoekerd geraakt.

Opknapbeurt is beperkt

De opknapbeurt voor de betonnen putten, blokken en poeren blijft redelijk beperkt. Zo zijn er alleen aan de kant van de straat wat boompjes weggehaald. De beplanting dieper het bos in blijft beperkt. Ook de stellage en de schans die vroeger boven op de baan stonden, worden in eerste instantie niet herbouwd. „Daar stonden ze bij landgoed Huize Almelo niet direct om te springen. Misschien is dat wat voor de toekomst.” Terwijl de geschiedenisliefhebber zijn verhaal doet, blijft de shovel heen en weer rijden en scheppen de overige heren ongestoord door. „De bevrijding is belangrijke en veelal positieve geschiedenis, maar ook dit stukje historie hoort daar bij.”

Additional Hints (Decrypt)

Ovw ynagnneacnny

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.