Skip to content

So v jami Vilenica res bivale dobre vile? Community Celebration Event

This cache has been archived.

Emahana: Čas za arhiv.... hvala vsem za številčno udeležbo.

More
Hidden : Saturday, 19 June 2021
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

19 June 2021, 10:00 - 12:00

Jama je nekoč močno burila domišljijo obiskovalcev in domačini so verjeli, da v njej prebivajo dobre vile. Tako je Vilenica dobila svoje ime. O nastanku govori pripovedka Kako je ratala jama Vilenica


Foto: vilenica.com

Vilenica je najstarejša turistična jama v Evropi, mogoče celo na svetu.

Obiski potekajo že od leta 1633, ko je dal lastnik grof Petač jamo v upravljanje lokavski župniji. Določil je tudi, da lahko župnija razpolaga z vsemi dohodki od vodenih ogledov jame - zato domačini štejejo, da je njihova jama turistično aktivna že skoraj 400 let.

---

Srečanje in uradni del dogodka bosta potekala na podanih koordinatah, s pričetkom ob 10. in zaključkom ob 12. uri. V času dogodka se bomo naklepetali, izmenjali sledljivčke in geolovske izkušnje. Za pijačo in nekaj malega sladkega bo poskrbljeno.  

V času srečanja bo za vse podzemlja željne geolovce, organiziran voden ogled jame v spremstvu vodiča.   

Cena vodnega ogleda jame (nad 20 udeležencev na skupino) je 10 EUR za odrasle in 5 EUR za otroke, plačilo je možno samo z gotovino.

V primeru, da nas bo več kot 40, se bomo razdelili v 2 skupini. V tem primeru gre najprej v jamo ena skupina, ko se vrnejo pa še druga. Zato vas prosimo, da v vašem logu “will attende” navedete koliko se vas bo ogleda jame udeležilo, prosimo za prijavo do najkasneje 16.6.2021.

Še nekaj posebnih COVID-19 in običajno jamarskih nasvetov:
 na srečanje in obisk jame pridite le, če ste zdravi in nimate bolezenskih znakov virusnih obolenj dihal. Upravljalci jame naprošajo, da ves čas obiska jame vzdržujemo medsebojno razdaljo najmanj metra in pol. Priporočena je uporaba zaščitne maske (prosimo, imejte jo s sabo) in razkužila za roke. 
 za turistične namene je urejene in osvetljene 450m jame. V njej se nahaja 525 stopnic, kar je 72m v globino. Ogled traja približno eno uro, v njej je stalna temperatura okoli 10°C, zato topla oblačila ne bodo odveč. Priporočamo tudi dobre pohodne čevlje saj so zaradi vlage tla ponekod drseča.      

Dogodek bo potekal ob ustreznih varnostnih ukrepih NIJZ. Če se bodo epidemiološke razmere zaostrile, bomo dogodek odpovedali.

Info: wikipedija in vilenica.com

 

Community Celebration Events - 2020

This Event is part of a limited release of Community Celebration Events to celebrate 20 years of geocaching. Geocachers hosted events between May 2, 2020 and December 31, 2021. Learn more about Community Celebration Events on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.)