Skip to content

<

Globetrotten in Giethoorn - Adventure Lab Bonus

A cache by go77 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/23/2020
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De cache ligt niet op bovenstaande positie!

Deze bonus cache behoort bij de Adventure Lab Cache 'Globetrotten in Giethoorn' . Deze wandeling van ongeveer 2 kilometer voert je langs enkele karakterstieke punten in Giethoorn. Het dorpje heeft inmiddels wereldwijde bekendheid verworven. Je vindt er toeristen van allerlei nationaliteiten. Vandaar dat je in Giethoorn kunt globetrotten op 1 vierkante kilometer.

De ontbrekende gegevens vind je tijdens het spelen van de Adventure Lab. De teksten van de Adventure Lab zijn in het Engels. Mocht dat een bezwaar zijn, dan zijn ze hieronder ook te vinden in het Nederlands. Veel plezier!

-----

This bonus cache belongs to the Adventure Lab Cache 'Globetrotting in Giethoorn'. The walk of about 2 kilometers leads along some characteristic points in Giethoorn. The village gained worldwide popularity in the mean time. You will encounter tourists from all over the world. Therefore Giethoorn offers the unique possibility for globetrotting on 1 square kilometer.

You will find the lacking data for the bonus cache while doing the Adventure Lab. Have fun!


Link to the Adventure Lab: Adventure Lab Giethoorn


-----

Je vindt de cache op / you will find the cache at:

N 52 43.ABC   E 006 5.DEC


Beschrijving van de Adventure Lab locaties in het Nederlands

1. Scheepswerf Schreur  
    
Aan de overkant van de gracht bevindt zich scheepswerf Schreur. Dit is een van de weinige overgebleven scheepswerven die punters bouwen volgens de traditionele bouwwijze. In Giethoorn ging bijna alles per boot: hooi werd op een boot naar de boerderij gebracht (daarom en vanwege de staande punteraars de hoge bruggetjes) maar ook koeien gingen per boot naar het weiland, dat vaak alleen over water bereikbaar was. Voor dat doel werden er vroeger naast punters ook zogenaamde vlotten en bokken gebouwd. Een bok is ongeveer twee keer zo lang zijn als een punter. De werkplaats van scheepswerf Schreur bestaat al 380 jaar en de 11e generatie Schreur is er nu werkzaam.

 

2. Gieterse Daansers  
Het beeld van het dansend paartje is van de hand van een Gieterse kunstenaar: Jan Krikke. Het tweetal is gehuld in folkloristische kledij. Het beeld viel in 2020 ten prooi aan vandalisme. Daarbij werd geprobeerd het beeld van de sokkel te zagen, getuige de zaagsnede in de voet van één van de dansers. De Gieterse Daansers (Giethoornse Dansers) is vernoemd naar een volksdansgroep uit Gietern, zoals Giethoorn lokaal genoemd wordt.

 

3. Café Fanfare  
Dit café ontleent zijn naam aan de gelijknamige film. Een deel van de opnames werd hier gedraaid omdat het café functioneerde als repetitieruimte voor het orkest. Het heette in die tijd nog ‘Hollands Venetië’ maar de naam werd aangepast toe de film erg populair bleek.
De film handelde over een ruzie tussen twee café-uitbaters die beiden speelden in de fanfare. Dit leidde tot een splitsing van de fanfare met allerlei komische verwikkelingen. Beide rivaliserende groepen oefenen voor hetzelfde muziekconcours. Het lijkt of ze beiden een totaal ander muziekstuk spelen, maar de componist heeft die twee stukken wonderlijk in elkaar laten passen. De combinatie wordt met groot enthousiasme door het publiek ontvangen en leidt uiteindelijk tot een happy end met de hereniging van de fanfare.

 

4. Doopsgezinde Kerk  
De Doopsgezinde gemeente in Giethoorn behoort tot de oudste in Nederland. Er zijn al in de 16e eeuw aktiviteiten beschreven. Mogelijk hebben ze zich zo vroeg in Giethoorn gevestigd vanwege de afgelegen ligging van het dorpje. Vrijheid van geloof was in die tijd nog niet vanzelfsprekend en in Giethoorn had de overheid daardoor minder grip op hun geloofsbeleving. Het huidige kerkgebouw is niet het eerste. De nieuwbouw verliep erg snel: tussen aanbesteding en ingebruikname lag minder dan een half jaar. De imposante beuk rechts van de kerk is net zo oud als de kerk zelf.

Vóór het kerkgebouw ligt een aanlegsteiger. Het kerkje is namelijk geliefd als trouwlocatie. Het is dan gebruikelijk dat het bruidspaar met een feestelijk versierde punter naar de kerk vaart.

 

5. Bovenwiede  

Als je dit pad uitloopt kom je bij Smits’ Paviljoen. Vroeger was dit alleen per boot bereikbaar. Vandaar heb je een mooi uitzicht op de Bovenwiede. Dit meer is relatief ondiep waardoor het goed benut kan worden door punters die door middel van bomen (met een lange staak) vooruitgeduwd worden. Vóór de tijd van de buitenboordmotor was het voordeel van bomen (of punteren) dat je dat in tegenstelling tot roeien ook in smalle sloten kon doen zoals die in de omgeving van Giethoorn veel voorkomen.

De Bovenwiede is ontstaan door verwaarlozing van de landstroken die tussen de verveningssloten lagen, de zogenaamde legakkers. Deze werden gebruikt om het uit de sloten opgehaalde veen te laten drogen tot turf. Die legakkers zijn daardoor in de loop van de tijd weggeslagen, met name bij de grote watersnoden tussen 1775 en 1825 toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was en de dijken daarvan het regelmatig begaven. Daarbij is zelfs een geheel dorp verdwenen op de plaats van het gelijknamige Brederwiede zuidwestelijk van Giethoorn.

 

 

Additional Hints (Decrypt)

Qng vf jry nstrmnntq / Fnjrq bss?

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.