Skip to content

<

De Hoon

A cache by teamHijma Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/27/2020
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


LET OP: container graag goed terugzetten, zodat deze niet zichtbaar is door de brug heen. Is misschien niet gemakkelijk, maar zorgt er wel voor dat we langer van deze container kunnen genieten. Dank!

Houten wordt wel eens honend een saai dorp genoemd, maar niks is minder waar! Als je oog hebt voor de invloed van het oorspronkelijke (cultuur)landschap op het huidige beeld  is er genoeg te zien. De omgeving van de cache is daar een goed voorbeeld van en kan het best bekeken worden vanaf de top van de fietsbrug over de Rondweg heen. 

De naam 'hoon' komt veel voor in Houten. Er is een heel nieuwbouwproject naar vernoemd, er is een Hoonpad, een oude Hoon en een groene Hoon. Het is allemaal terug te leiden tot de voormalige Hoonpolder en de bijbehorende Hoonwetering, een klein zusje van de bekende Houtense Wetering. Deze laatste wetering werd rond 1130 gegraven op de overgang van de lagere, moerassige gronden naar de hogere, zandige gronden van de Houtense stroomrug. Dit had te maken met de afdamming van de Kromme Rijn in 1122 bij Wijk bij Duurstede, waardoor de omgeving van Houten niet meer regelmatig overstroomde en men de moerassen kon gaan ontginnen. Vanaf de Houtense Wetering richtte men de blik zuidwestwaarts en begon verwoed sloten te graven in het moeras om het overtollige water af te voeren. Op zo'n 550 m vanaf de Houtense Wetering vond men het tijd voor een hele lange sloot die parallel liep aan de Houtense Wetering en de Hoonwetering genoemd werd. Deze liep vanaf de Lange Uitweg bij Schalkwijk helemaal door tot aan de Vaartsche Rijn.

Bron: www.topotijdreis.nl

Waar de Houtense Wetering vrijwel geheel bewaard is gebleven, zijn de resten van de Hoonwetering alleen met een vergrootglas te vinden. Wel komt hij nog redelijk intact voor aan de zuidwestkant van de Rede, maar in De Polder viel haar naam na bijna 9 eeuwen ten hoon. Maar aan de Schalkwijkse kant van het kanaal is zij nog volop te bewonderen. Wie van de top van de fietsbrug richting het zuidzuidoosten kijkt, kan hem zien schitteren. En  daarna wellicht even afdalen naar de kanaalkant om een verrassende wandeling te maken langs de helofytenfilters van Houten. Op een mooie dag ziet u wellicht nog de kerktorens van Schalkwijk en de Toren van Vuylcop. Waarom staan die daar eigenlijk zo verspreid in het moeras? Toevallige locaties of had het landschap er mee te maken. Mooi onderwerp voor een volgende cache wellicht.

PS. Dit is de eerste geocache van Team Hijma. Het oudste en jongste teamlid hebben de container met veel liefde in elkaar geknutseld. Hopelijk blijft hij een tijdje meegaan. Meer caches zullen volgen! Graag weer goed terugzetten, zodat de cache droog blijft!

 

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.