Skip to content

<

Mini-bieb

A cache by teamworkvenray Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/09/2020
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Hij is geboren in Deurne, op 23 februarari 1916. Gestorven in Bloemendaal, op 5 februari 1999. Hij was een schrijver van circa dertig romans, verhalenbundels en kinderboeken, journalist en docent Nederlands.
Als zevende kind in een gezin met veertien kinderen dat door de omgeving 'Circus Kortooms' werd genoemd. Op de lagere school in Griendtsveen bleek zijn schrijftalent toen hij elke opstelwedstrijd won. Hij volgde de middelbare school en de onderwijzersopleiding in Venlo, en gaf van 1939 tot de Tweede Wereldoorlog les aan de St. Jozefschool in Helmond.
Na de oorlog werkte hij acht jaar als journalist bij het Dagblad Oost-Brabant. Vanaf 1953 was hij redacteur bij diverse weekbladen, onder andere Panorama. In 1946 trouwde hij met Mijkje (Mie) Arts. Ze kregen twee kinderen: Rosemarie en Ingrid, die later redactrice werd bij weekend. In 1954 verhuisde hij met zijn gezin naar Bloemendaal. Hij werd in 1985 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Van zijn boek Beekman en Beekman werden volgens zijn uitgeverij Gottmer meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Dat maakt het boek tot de best verkochte roman in Nederland ooit. Help! De dokter verzuipt, stond mede dankzij de verfilming van het boek anderhalf jaar lang als nummer 1 op de bestsellerlijst.
Zijn romans speelden zich vooral af in de Brabantse Peel en zijn vaak gebaseerd op eigen ervaringen. Boeken van hem zijn onder meer vertaald in het Frans, Duits, Portugees en Tsjechisch.
Op zijn 75e verjaardag, in 1991, werd in zijn geboorteplaats Deurne voor de Openbare Bibliotheek aan de Harmoniestraat een bronzen buste van hem onthuld, vervaardigd door Jos Reniers. Het opschrift luidt: Toon Kortooms schrijver - In zijn boeken is de Peel vereeuwigd.
Hij overleed op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bloemendaal. Hij werd op donderdag 11 februari 1999 overeenkomstig zijn laatste wil begraven op de begraafplaats in Griendtsveen, in de Peel, waar zijn ouderlijk huis stond.
 
 
In deze cache is er plaats voor trackables en goodies.
Leg de cache op dezelfde manier terug als je hem gevonden hebt.

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.