Skip to content

<

18# Reundje@Ysselsteyn "Memoriekruis & Schuilkerk"

A cache by Ton&Ellen Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/05/2021
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


18# Reundje @Ysselsteyn

Memoriekruis & Schuilkerk


Versie: 1.0 dd: 21-05-2021


Het "Reundje @ Ysselsteynis gemaakt ter gelegenheid van
het 100 jarige bestaan van Ysselsteyn (1921-2021).
Het reundje bestaat uit 21 caches.

Onderweg zijn een tweetal wandel multi's verwerkt
van respectievelijk 2,7 km en 1,7 km .

De totale fietsafstand bedraagt
± 22 km.
De totale wandelafstand bedraagt
±
4,4 km.

Uit praktische overweging, zoals parkeermogelijkheid of toegankelijkheid met auto, adviseren wij het traject met de fiets in volgorde van cache-nr. af te leggen.

 

Memoriekruis & Schuilkerk

Rond 1840 plaatste Deurne een kruis op deze plek.
Op de gedenksteen staat te lezen:

"Dit kruis werd geplant ter nagedachtenis van een kapel door Deurne op deze plaats opgericht in 1649. Tijdens de sluiting der Roomse kerken in Meierei van ‘s-Bosch om alhier de godsdienstoefeningen te verrichten. God is uw schepper wees hem steeds dankbaar. God is uw Vader, bemin hem te allen tijde. God is uw Regter, vrees hem. o christenschaar en bid dat god u geleidt in peel of heide. Offer tot lafenis van de zielen in het vagevuur"

 
Voor 1958                                                                     vanaf 1958

Het huidige monument...Het nu bestaande monument is in 1958 gebouwd door inwoners van Deurne. Rond 1840 plantte Deurne op dezelfde plaats ook al een kruis. In 1984 was het in 1958 gebouwde monument onderkomen geraakt en achter de bomen verborgen. Het was dan ook niet vreemd, dat, na het verschijnen van een boekje over het Peeldorp Ysselsteyn, (waartoe het kruis behoort) de aandacht werd gevestigd op de toestand van het monument. De dorpsraad van Ysselsteyn ging zich inzetten voor het behoud van deze historische plek. De plaatselijke Rabobank was bereid het geheel te financieren.

Het kruishout werd geconserveerd en de afgietgroep zorgde voor een nieuw corpus. De lindebomen werden gerooid en alles kreeg een grote schoonmaakbeurt. In korte tijd was het vervallen open monument in een prachtig ogend gedenkteken veranderd. Men kan nu vanaf de Deurneseweg via een bruggetje en een aangelegd tegelpad naar het monument toe.
 
Het geheel bestaat uit een kruis onder een betonnen baldakijn. Aan de achterkant bevindt zich een half ronde muur. De muur is opgetrokken uit stenen van de markt van Deurne. In 1984 zegende de pastoor van Uden van de Parochie Ysselsteyn het gerestaureerde kruis met een feestelijke openlucht mis. Vanaf die tijd wordt elk jaar op sacramentsdag "als het weer het toelaat" op deze bijzondere plek een openluchtmis gehouden.

 
Historische achtergrond...Het kruis getuigt van een historische gebeurtenis die zijn kiem had in de Vrede van Munster, die de tachtigjarige oorlog afsloot. Deurne en omgeving hoorden in die tijd bij de zeven Provinciën en Venray niet. De landsgrens lag 82 meter hiervandaan richting Deurne.
In 1648 kondigden de staten een verbod af op de katholieke godsdienst, ten voordele van het protestantisme. Deurne had net een nieuwe pastoor gekregen pastoor Jacobs, geboren in Deurne.

Net over de grens, op deze plek, werd een schuilkerk gebouwd. Ook in de Smakt en bij Weert en Esdonk verrezen schuilkerken.
Al na een winter werd een stenen kerk gezet. De schout van Deurne leverde de stenen en op kosten van de gemeente werd een weg aangelegd vanaf het Deurnese kasteel tot aan de grens. Pastoor Jacobs leefde als banneling in een pastorietje bij de kerk. Er werd een school gebouwd waar de meeste kinderen afkomstig van Deurne naar toe gingen.

De protestanten konden slechts lijdzaam toezien, want buiten de landsgrens hadden zij geen enkele invloed. Driemaal werd de Pastoor vastgezet als hij in Deurne op "vijandelijk gebied" parochianen bezocht. Hij werd steeds vrijgekocht en zo kon hij zeggen dat niemand was overleden zonder de laatste sacramenten. De verste uithoeken kostte hem 2 ½ uur lopen, door weer en wind, bij nacht en ontij door het verraderlijke Peelgebied. De dichtstbijzijnde buurman woonde een uur gaans.

In 1662 werd de kerk vergroot . Er stonden toen 3 altaren in. Vier zusters van de opgeheven Helmondse Abdij van Binderen hielpen, waar dat kon.

In 1672 raakte de republiek in oorlog met Engeland, Frankrijk, Munster en Keulen. Dat betekende het einde van het verbod op de katholieke godsdienst en dus ook van de schuilkerk.
Pastoor Jacobs ging terug naar Deurne en bouwde daar een noodkerk. Op de grotenberg stond de kerk leeg. Zwerversvolk maakte zich er meester van.

Met toestemming van de Venrayse schepenbank werd alles afgebroken. Slechts de omwalling bleef over. De parochie van Deurne uitte zijn dankbaarheid voor de gastvrijheid en de tolerantie van Venray, door als herinnering aan die dagen rond 1840 op de plek van de voormalige schuilkerk een wegkruis te planten, omgeven door zeven lindebomen.


Bron: "Koester uw Monument!" Kruisen en Kapellen Venray

 

Opdracht / Vraag:

WP01 Informatiebord! "Monument Grotenberg"
op
N51 29.581 E5 51.796


Lees de alinea's onder:  "Monument Grotenberg"
(Titel c.q. kop niet meetellen)

(Stapeltellen A = 26 - Z = 1)

A = 1eA, 6eR, 2eW, 1eL =
B
= 2eA, 3eR, 9eW, 6eL =
C
= 3eA, 2eR, 4eW, 5eL =


 

D = 4eA, 2eR,  3eW,  5eL  =
E
= 5eA, 5eR,  8eW,  3eL  =
F
= 7eA, 3eR, 12eW, 1eL  =


WP02 Final locatie! "Grijs!"

N 51 29. A B C E 005 51. D E F
 

LET OP!! GPS Signaal kan hier afwijken!
Gebruik HINT!
  
De cache is geplaatst met toestemming van
Fam. Janssen
en de
Stichting Historie Ysselsteynen de medewerking van de
G
emeente
Venray

Additional Hints (Decrypt)

Tevwf?

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.