Skip to content

<

The Stranded Traveler 2: De Avonturier

A cache by Dunaghiri Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/09/2021
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


The Stranded Traveler 2 – de Avonturier

 

De formule is weer als gebruikelijk. Alle antwoorden stapeltellen tot 1 cijfer. Schrijfwijze in lokale taal, tenzij anders aangegeven. Namen zonder toevoegingen zoals “kasteel” “toren” “nationaal park” of dergelijke, want die kan je ook in vele talen schrijven. (Tenzij anders aangegeven)

 

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat ik een reis – puzzel cache heb kunnen maken.  En voor een reis fanaat is niets erger als in je eigen bubbel gevangen te zitten. Hopelijk is het weer snel voorbij.

Onlangs heb ik jullie al meegenomen op een cultureel rondje Europa. Maar je hoeft niet naar Patagonië of Kirgizië om een avontuurlijke vakantie te beleven.

Door de jaren heen hebben wij ook het een en ander aan avontuurlijke tripjes binnen de Europese grenzen beleefd. Daarom een Puzzelcache met wat mooie natuurschoon waar je heerlijk van een avontuur kan genieten.

Ken je mij andere reiscaches nog niet? Kijk dan hier eens:

 

 

 

We stappen weer in onze auto en beginnen weer onze reis naar het zuiden.

Ons eerste plekje is weer bij onze zuiderburen. Mijn broer Dhaulaghiri heeft jaren in de Ardennen gewerkt in de buitensport. We komen dan ook aan in het dorpje waar zij hun thuisbasis hadden. Nadrin vlak bij Houffalize. We rijden naar het stuwmeer van Nisramont, waar we in een kano stappen en de rivier afvaren richting het schattige La-Roche-en-Ardenne.

Vraag A: Over welke rivier varen we?  _ _ _ _ _ _  

 

Na deze heerlijke verfrissende kanotocht rijden we verder naar het zuiden. We gaan naar Noord Frankrijk naar de Vogezen.

Sinds enkele jaren houden wij wel van wat klimmen in de bergen. Niet freestyle, maar met een harnas op vooraf uitgezette routes. Indien je dit leuk lijkt, zijn de Vogezen een mooie plek om het eens uit te proberen. Genieten van natuurschoon,  en hier zijn  enkele simpele routes om met deze buitensport bekend te geraken. De route die we klimmen ligt bij Bussang, een dorpje vlakbij de stad Mulhouse.  

Vraag B: In welke streek van Frankrijk, onderdeel van Regio Grand Est zijn we? _ _ _ _ _ _

Let op! Ik zeg het maar 1 keer… als je in Frankrijk bent, schrijf je het niet op zn Nederlands.

We gaan verder Zuidwaarts. Naar de Alpen. Via het schattige, maar zeer toeristische Annecy. Echt een aanrader om te bezoeken, en tevens een korte trip om via hier ook Genève te bezoeken in Zwitserland.

 

Wij rijden echter nog wat verder want hier ligt de hoogste berg van West- Europa. Soms vergeet men dit maar de hoogste berg van Europa is de Elbroes in Rusland, die nog eens 800m hoger is.


Onze berg ligt echter op de grens tussen Frankrijk en Italië. Volgens Franse en Zwitserse cartografen ligt de top op Frans grondgebied. Uiteraard zijn de Italianen van andere mening. Maar voor deze cache sta ik aan Franse kant.

Vraag C: Hoe heet deze berg?  _ _ _ _     _ _ _ _ _

Nou is het beklimmen van deze berg niet voor iedereen weggelegd. Heel moeilijk is het ook niet, maar wij hebben hem overgeslagen omdat het vooral heel druk is. Wel hebben we op Dôme de Gôutier, een IJsgrot in een gletsjer bezocht.

Vraag D: Je raadt het al: Hoe heet deze gletsjer? _ _ _    _ _    _ _ _ _ _

 

Hoewel er nog veel avontuur in de Franse Alpen te beleven valt, bezoeken we eerst de Franse kant van de Pyreneeën. We rijden naar Saint-Lary-Soulan. Een dorpje aan het Massief du Néouvielle, waar ik mijn eerste Earthcache FTF behaalde. We rijden naar Arragnouet, en maken een wandeling door de vallei van de Géla, om uit te komen bij een kleine gletsjer, en een meertje, waar we wilde gemzen zien.

Vraag E: Welk meer bezoeken we? Lac de  _ _ _ _ _ _ _ _

Als je door de tunnel naar Spanje rijdt, kan je nog genieten van de mooie Bielsa vallei, of naar Parque nacional de Ordesa y Monte Perdido. Vanuit het plaatsje Torla, beginnen we ons eerste klim avontuur.

We hebben namelijk de wandeling Faja de las Flores op het oog. Een wandelroute van zo’n 12 uur, waarbij je zo’n 1250m omhoog moet tot een hoogte van 2469m… en weer naar beneden.

De totale afstand is ongeveer 35km. Zorg dat je ook klimspullen bij hebt, want er zijn een paar plekken, (één bij het omhoog gaan, en enkele bij het afdalen), waar je langs de rotswanden naar boven of beneden gaat. Deze zijn enkel met ijzeren pinnen in de rotsen te beklimmen, dus niet voor de mensen met hoogtevrees.

Vraag F: Hoe heet deze ijzeren pinnen?  _ _ _ _ _ _ _ _

Als we verder naar het Westen rijden kan de liefhebber nog een bezoekje aan Lourdes brengen.

Wij gaan echter door, dit is geen cultuur reis maar een natuur reis. We passeren Baskenland, en komen aan in Potes. Hier vind ik mijn derde cache, en zo heb ik met de eerste 3 caches die ik gevonden heb zelfs ook al drie verschillende landen op de kaart staan.

We zijn hier echter niet voor Potes, maar voor Picos de Europa. De uitlopers van de Pyreneeën die een prachtig natuurgebied beslaan, en heerlijke bergwandelingen toestaan. Het nationale park strekt zich uit over de autonome Spaanse regio’s Austurias, en Cantabria, en de provincie Castillias y Léon. Hier zijn de avontuurlijke reizen voor ons eigenlijk begonnen. Waar ik altijd al een natuurliefhebber geweest ben, was mijn vrouw voorheen liever iemand die naar de stranden van de Côte d’Azure ging, de Kastelen aan de Loirevallei bezoeken, of heerlijk wandelen in de dorpjes in Istrië… maar deze trip overtuigde haar de schoonheid van de bergen. De rust, en het heerlijke gevoel van vrijheid met deze schitterende uitzichten.

Picos de Europa heeft ook een Earthcache. Mijn eerste EC find. Er zullen er nog veel volgen.  

Vraag G:  Stapeltel de CIJFERS van de GC Code van deze Earthcache: _ 

We verlaten de Spaanse bergen en gaan via de Balearen naar Corsica. Over de Balearen maak ik nog wel een keer een eigen cache, en Corsica heeft hem al. Dus… door naar Sicilië. Hier waren we voor de cultuurtrip al eens geweest, maar ook voor de Adventure reis ben je hier niet op de verkeerde plek.

Sicilië heeft namelijk een van Europa’s meest actieve vulkanen (IJsland niet meegerekend), na de Stromboli.

Vraag H:  hoe heet deze Vulkaan? _ _ _ _

Neem ook de moeite om vanuit Milazzo de boot naar Stromboli of het eiland Vulcano te maken.

Op Vulcano ligt nog een Earthcache die de moeite waard is… 😊 De eerste die ik zelf maakte.

Vanuit Messina maken we de oversteek naar het Italiaanse vaste land. We gaan meteen naar het Noorden, want daar ligt de oorsprong van onze Klettersteig of Via Ferrata hobby.

In de zuidelijke Alpen, liggen de Italiaanse Dolomitien. Voor de 1e Wereldoorlog, hoorde dit gebied bij het Oostenrijks Hongaarse rijk. Sta dan ook niet verbaasd als de lokale bevolking een aardig woordje Duits spreekt.

De Italianen wilde destijds de Oostenrijkers verrassen door ze over de Alpen aan te vallen. Iets wat men toen onmogelijk achtte. De Alpen waren een veilige natuurlijke barrière. Maar de Italiaanse troepen begonnen met het aanleggen van Ijzeren pinnen in de bergen, met stalen kabels, en opstapjes, waardoor ze met hun soldatenuitrusting de Alpen beklommen. Ze wisten zelfs artillerie mee de bergen op te hijsen.

Uiteindelijk deden de Oostenrijkers hetzelfde, en tientallen jaren later besloot men dat deze kabels, en ijzeren pinnen gebruikt konden worden voor buitensport. En zo was de Via Ferrata / Klettersteig geboren.  Een van de mooiste maar ook meest uitdagende klim is de Strada deigli Alpini. We gaan nog een stukje verder en beklimmen de Toblinger Knoten klettersteig. Een hele pittige. Vanuit hier hebben we zicht op dit iconische gebergte dat het beeld vormt voor de Dolomitien.

Vraag I: Hoe heten deze (drie) bergtoppen? _ _ _    _ _ _ _

Vanuit hier rijden we de Alpen over, en gaan Oostenrijk in. Via de Hochalpenstraße, een 47km lange slingerweg door het hooggebergte, bereiken we de hoogste berg van Oostenrijk. Het was natuurlijke ene leuke vraag om te stellen hoe deze heet, maar om spelfouten met de ringel “s” te voorkomen, geef ik de naam zelf maar. We beklimmen de Großglockner zelf niet, maar maken wel enkele mooie wandelingen met uitzicht op deze gigant.

Vraag J: In welk jaar is de Großglockner voor het eerst beklommen? _ _ _ _

We gaan wat verder noordwaarts richting de Grens met Duitsland. Hier ligt de Hochköning. Rondom Saalfelden zijn hier namelijk talloze Klettersteigen te vinden. De wintersporter kent dit gebied ook wel, aangezien er ook enorm veel skisport bedreven wordt. We beklimmen de Birnhorn, bij Leogang. Een Pittige klim. Daarna gaan we een klettersteig doen, vlak bij, inmiddels onze “nemesis”. De Köningsjodler.

De Köningsjodler Klettersteig is een 2-daagse klim, met overnachting in de Matrashaus berghut.

Maar we hebben pech. De weersvoorspellingen zijn niet goed, en je kan geen enkel risico nemen in de bergen. Als we enkele jaren terugkeren… hetzelfde verhaal. Dus deze blijft nog even op de “To Do” list. Wel beklimmen we een top die ernaast ligt, en in 1 dag te doen is. Tot mijn spijt, zonder cache op de top… hoewel… nou lees het verhaal bij de listing zelf maar. Ik heb deze inmiddels zelf aangemaakt.

Vraag K: Hoe heet deze klettersteig beklimming (bergtop) waar ik mijn enige Oostenrijkse Geocache heb (en mijn eerste Traditional in het buitenland? _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Genoeg geklommen. Er zijn nog meer avontuurlijke plaatsen dan de hoge bergen.

We stappen weer in de auto en rijden naar het oosten. Hier komen we uit in Slovenië.

Bij aankomst zijn we verbaasd hoe netjes, schoon en modern dit land aandoet. Slovenië blijkt een schonere en voordeligere versie van Oostenrijk. Een zelfde bouwstijl. Veel groen en mooie natuur.

De eerste stop is Bohinsjko Jezero, ofwel het meer van bohinsjko. Hier maken we een prachtige tocht door een kloof met een snel stromende rivier. Hier kom je langs een iconische Olifanten rots om uiteindelijk bij een waterval te komen.

Vraag L: Wat is de naam van de kloof waar de Olifanten Rots ligt? _ _ _ _ _ _ _ _

Ook de wandeling naar Savica waterval is de moeite zeker waard.

We gaan verder naar het Oosten, naar een ander meer. Een gezellig stadje aan de rand van het meer, maar waar de meeste toeristen voor komen, is het Kasteel op de bergwand die over het meer kijkt, en vooral ook de historische Mariën kerk op een eilandje op het meer. Natuurlijk kan je hier met een groepstocht naar toe in een grote boot, maar je kan ook je eigen bootje huren. En Dunaghiri zou Dunaghiri niet zijn, als ie zelf de boot pakt en naar het eiland roeit.  

Vraag M: Wat is de naam van het stadje, waarnaar ook het meer vernoemd is? _ _ _ _

We nemen de tolweg naar het zuiden. De kwaliteit van de weg is uitstekend. Lijkt Luxemburg wel. We passeren de grens met Kroatië. Istrië laten we voor wat het is… we hebben geen strand vakantie. We rijden naar een van de mooiste natuurparken die ik ooit gezien heb.

Ik dacht dat je dit soort watervallen en oerbossen alleen in tropische oorden tegen kon komen.

Ga je naar Kroatië? Dan mag je Plitvička Jezera National Park echt niet missen. En trek hier gerust 2 tot 3 dagen voor uit. Het park bestaat uit 19 meren en tientallen watervallen. Er zijn ook grotten, en er komen beren en wolven voor. Het water is magisch turquoise, maar in de herfst kleurt het rood, vanwege de bladeren. Het park is het eerste nationale park van Kroatië, sinds 1949, en sinds 1979 staat het op de Unesco wereld erfgoedlijst.  

Vraag N: Hoeveel watervallen heeft het park (Wiki NL)? _ _  


We laten deze oase achter ons om naar het noorden te reizen. Door Hongarije, dat slaan we over. Is toch niets te beleven :P

En rijden door naar zuid Polen. In de andere cache heb ik Zakopane al even genoemd. Dit wintersportgebied, een 80-90 km van Krakau is toch de moeite waard. Ook in de zomer. Ik ben hier in beide seizoenen geweest, en heb er prachtige bergwandelingen gemaakt. Het gebergte strekt zich uit over Polen en Slowakije. Zo heb ik ook een paar caches in Slowakije kunnen scoren

Vraag O: Hoe heet dit berg gebied (in het Pools en slowaaks is het dezelfde naam)? _ _ _ _ _  

Terug naar het Westen. Dwars door Tsjechië (vast veel te doen, maar hier ben ik te kort geweest voor een goede vraag), komen we weer vlak bij Oostenrijk uit. Maar dan aan de Duitse kant van de grens.

De Königssee ligt in een natuurpark, wat bekend staat om een andere rede. Hier staat op een bergtop het Kehsteinhaus, of beter bekend als Eagles nest. Een huis door de SDAP aan Hiltler geschonken, met gouden lift en alles. Zeker de moeite waard om te bezoeken, maar wij zijn hier voor wat meer avontuur. We gaan hier ook weer wat klimmen, maar ook zeker hiken. Net buiten Ramsau licht een prachtige wandeling, parallel aan de Königssee die je tot grote hoogte brengt, met schitterende uitzichten. Onderweg kom je nog een Gasthof tegen, die voor de nodige verfrissing en bratworsten kan zorgen. Geen slechte deal als je het mij vraagt.   Onderweg liggen er nog diverse geocaches, dus leef je uit.

Vraag P: Welke kloof heb ik het hier over?  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _   

Inmiddels ben ik best vermoeid geraakt van al dit avontuur en is het tijd om naar huis te gaan.

Hopelijk is dit de laatste Stranded traveller cache, en kunnen we binnenkort weer op reis.

Nu nog even het veldwerk

N51 (J-A) (B+C-N) . (P+D)(H+L)(O-D)

E005 (L-I) (E+P-D) . (G) (K+F-M) (N-P)

Additional Hints (Decrypt)

Anghheyvwx anghheyvwx
Purpxfhz: mriraramrfgvt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.