Skip to content

<

Rondje de Haar Familie

A cache by Pc_Queen Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/28/2021
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Welkom bij Rondje de Haar! Een rondje van 11 caches en een bonus. Er is geen specifieke volgorde waarin je de caches moet zoeken. Vergeet niet om onderweg de bonuscodes te verzamelen!

Sinds de 12e eeuw wordt er melding gemaakt van een kasteel in dit gebied. Het kasteel is een motte kasteel dat bestaat uit een woontoren en ringburcht en staat op een hogere zandgrond wat men een haar noemt. Dit verklaart de naam van de familie en het kasteel. In 1434 trouwt Josina van de Haar met Dirk van Zuylen van Harmelen. De familienaam wordt Van Zuylen van de Haar. Ze verbeteren het kasteel dat uiteindelijk in 1482 wordt verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten maar weer opgebouwd. In 1641 sterft het geslacht Van Zuylen van de Haar uit door de dood van Johan van Zuylen. Via overerving op de vrouwelijke lijn komt De Haar tijdelijk in het bezit van de familie Stembor. In 1672 krijgt het kasteel schade door een inval van de Fransen en in 1674 door een storm/tornado (dezelfde die het middenschip van de Dom in Utrecht heeft verwoest). In 1761 komt het kasteel door overerving via de vrouwelijke lijn terecht bij de familie Van Zuylen van Nijevelt. In 1801 is Jan Jacob eigenaar en daarnaast burgemeester van Brugge. Vanwege familie verdienste krijgt hij de titel van baron. Uit dezelfde tijd komt ook de wapenspreuk van de familie vandaan, deze luidt: ‘non titubans’, en dat betekent ‘niet aarzelen’. Jan Jacob is de opa van Etienne die na de dood van zijn vader Gustave eigenaar wordt van De Haar en in 1887 trouwt met Hélène de Rothschild. Hij wil het kasteel, dat inmiddels een ruïne is weer herbouwen en heeft dankzij een huwelijk met een Rothschild daar genoeg geld voor. Hij vraagt Pierre Cuypers die in ongeveer 20 jaar het kasteel volledig herbouwt. Uit het huwelijk van Etienne en Hélène worden 2 zoons geboren. Oudste zoon Hélin komt in 1912 om het leven tijdens een auto-ongeluk. Egmond, de jongste zoon, erft het kasteel en wordt heer van De Haar. Na zijn dood krijgt oudste zoon Thierry het kasteel als eigendom. Hij overlijdt in 2011. Thierry heeft 5 dochters, de baronessen Alexandra, Marina, Cordelia, Vanessa en Allegra. Het kasteel zit sinds 2000 in een stichting wegens te weinig geld voor onderhoud en is vanaf 2000 tot 2010 grondig gerestaureerd.

Wapenschild familie van Zuylen van Nyevelt van de Haar

Nu hebben jullie een beeld gekregen over het ontstaan en de eigenaren van het kasteel. De avonturen in het kasteel gaan verder, lees vooral de volgende listing voor meer informatie over Kasteel de Haar. 

Puzzel:

Van welke familie is dit wapenschild?

U kunt uw oplossing valideren met certitude.

Cache:

Houdt de cachebehuizing in het licht en je ziet een afbeelding van 2 marmeren standbeelden. Dit zijn beelden van baron Etienne en barones Hélene. De cache is gemaakt door de 3d printer en heeft hiervoor een techniek gebruikt dat lithophane genoemd wordt. 

Slotcode: 524

Additional Hints (No hints available.)