Skip to content

De Groeneveldse "SELFIE" Cache Multi-cache

Hidden : 7/10/2021
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld te Baarn is een 18e-eeuwse buitenplaats en één van de mooiste voorbeelden van een buitenhuis uit die tijd. Sinds de 17e eeuw kwamen regenten en kooplieden naar buitenplaatsen om op enige afstand van de stad te genieten van het goede leven: rust, ruimte, frisse lucht, natuur, cultuur, lekker eten, ontmoetingen en goede gesprekken.

Geschiedenis
Het huis is gebouwd rond 1710 en geldt als één van de mooiste voorbeelden van een landhuis uit de stijlperiode van de Rococo. Kasteel Groeneveld ontstond in de traditie van de 17de en 18de eeuwse landgoederen. In die tijd was het gebruikelijk voor rijke stedelingen, voornamelijk Amsterdammers, om een ‘buiten’ aan te schaffen. 

In wezen waren de buitenplaatsen als zomerhuizen bestemd. Dat geldt ook voor Groeneveld, dat vermoedelijk gebouwd is op de fundamenten van een boerenhofstede. Aanvankelijk bestond het huis alleen uit het middengedeelte van het hoofdgebouw en de twee bijgebouwen: koetshuis en oranjerie. De zijvleugels dateren uit omstreeks 1760.

Bewoners
Tot 1940 was Kasteel Groeneveld particulier bezit. Huis en landgoed zijn vaak van eigenaar veranderd. Sommige eigenaren voerden ingrijpende veranderingen aan het huis of aan de tuin door.

De rijke geschiedenis komt tot leven op de bel-etage door onder andere de originele behangsel-schilderingen en het prachtig stucwerk van Van Logteren uit de 18e eeuw. Maar er is ook aandacht voor de na-oorlogse periode, toen Groeneveld een vrijplaats was voor Amsterdamse schrijvers en kunstenaars. Tijdens de laatste verbouwing (2012) is de oorspronkelijke keuken in het souterrain in ere hersteld.

Kasteel Groeneveld is nu in beheer bij Staatsbosbeheer.


Engels landschapspark

Staatsbosbeheer beheert ook het meer dan 130 hectare grote landgoed Groeneveld.

Historie
Eigenaren in de 17e en 18e eeuw maakten graag een groots gebaar in de lengterichting van hun landgoed. De parktuin werd aangelegd in de strenge Hollandse Barokke stijl, afgeleid van de Franse Stijl. Kenmerkend zijn de geometrische vormen.

Eind 18e en begin 19e eeuw is het park omgevormd naar de Engelse landschapsstijl. Dat is te zien aan de waterpartijen, beken, slingerende paden, heuvels, boompartijen en solitaire bomen. De rode beuken markeren belangrijke elementen en overgangen in het park.

Tussen 1976 tot 1981 is het park ingrijpend gerestaureerd. Landschaparchitect Michael van Gessel heeft de essenties van de Franse en de Engelse stijl in elkaar geschoven.

Moestuin 
De moestuin is een heerlijk rustpunt op het landgoed. De tuin bestaat uit een bloementuin, boom-gaard, kruidentuin en moestuin. Rondom de moestuin staat een beukenhaag, met op het zuiden een slangenmuur.

IJskelder
De ijskelder dateert uit de 19e eeuw. Hiermee koelde men in de zomer fruit, groente, vlees en wijn. Tegenwoordig woont de grootoor-vleermuis in de kelder.

In de ijskelder werd het ijs uit de waterpartijen in blokken bewaard en dat bleef wel tot 2 jaar goed. Het ijs werd gebruikt om vlees en vis koel te houden in de keuken. Ook de dokter mocht het ijs gebruikten. Mensen die ontstekingen hadden, konden met een recept ijs halen bij de beheerder van het kasteel. Hier werd de ontsteking mee gekoeld. De dokter zelf gebruikte het ijs bij amputaties die hij moest uitvoeren. Door de stomp te koelen, bloedde de wond minder heftig.

Bron: website van Kasteel Groeneveld.


De cache

Een selfie, wie maakt dit soort foto’s niet… Wij vooral tijdens onze vakanties. Aangezien wij met zijn tweetjes zijn, willen wij ook niet elke keer iemand op zijn schouders tikken om te vragen of hij/zij een foto van ons zou willen maken. Dus ja, bij ons komt het heeeeeeeel vaak voor smiley. Daarom dachten wij “Is het niet leuk om een cache te maken in 1 van onze favoriete wandellocaties dichtbij huis met het onderwerp “SELFIES”.” Hierbij dus…

Wat is de bedoeling? Wij hebben een wandeling van ongeveer 6 km gelopen. Op 12 locaties hebben wij een selfie (met een grappig filter) gemaakt. Aan jou de taak uit te zoeken welke selfie op welke locatie is genomen. Er worden 13 foto’s getoond, 1 foto is niet tijdens de wandeling gemaakt en blijft aan het eind van de wandeling over. Daar hoef je ook niets meer mee te doen.

In het onderstaande tabel staan de soorten selfies in alfabetische volgorde. Bij elk waypoint kun je de “soort selfie” wegstrepen en de waarde van de foto achterin de tabel invullen. Deze waarde heb je aan het eind van de wandeling nodig om de locatie van de cache te berekenen.


Selfies zijn in spiegelbeeld en jaargetijden wisselen natuurlijk, waardoor de omgeving er anders uit kan zien.

Aangezien wij ons door deze cache “bloot” hebben moeten geven door allemaal gekke selfies van onszelf te plaatsen, zouden wij het leuk vinden dat bij het logje ook een selfie van het team wordt toegevoegd. Dit is natuurlijk niet verplicht.

Let op: dit gebied is alleen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang!

Veel selfie-plezier!

 



Feest = 3

 



Hond = 9

 



IJs = 4

 



Kapitein = 6

 



No filter = 0

 



Mexicaan = 2

 



Panter = 3

 



Piraat = 4

 



Ster = 8

 



Stoere mannen = 1

 



Vlinders = 2

 



Watermeloen = 7

 



Zonnebril = 5

Helaas, soms veranderd er wat aan de omgeving. Deze gekleurde vierkanten zijn er niet meer, wij kijken vanaf hier wel op een soort gelijk iets. Hint, je hebt deze foto snel nodig!



Cachelocatie:

N 52° 13.(WP6 x WP10) (WP1 - WP12) (WP11 + WP2) E 5° 15.(WP9 - WP4)(WP7 x WP3) (WP5 - WP8)

 

Additional Hints (Decrypt)

Va qbqr obbzfgebax, orqrxg zrg gnx, tennt mb jrre greht cynngfra.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)