Skip to content

<

Museumboot De Schokker Lith

A cache by StadsarchiefOss Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/22/2021
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


LET OP!! Er kan loslopend vee aanwezig zijn, laat hen met rust en dan laten ze jou ook met rust. Plaats de cache aub op dezelfde manier terug!

Tijdens Open Monumentendagen introduceert Stadsarchief Oss een nieuw onderdeel! Geocaching! Dit is één van de vijf caches die Stadsarchief Oss heeft verstopt (Mariakapelletje Teeffelen, Museumboot De Schokker Lith, Bergoss Oss, Sint Odradakapel Macharen, Sint Rochuskapel en Antoniuskapelletje Deursen-Dennenburg). Bij elke cache vindt je een monument. Neem de tijd om de informatie tot je te nemen en van het monument te genieten!
In elke cache vindt je een getal. Als je alle cijfers van de 5 caches hebt gevonden en dit bij elkaar optelt, kom je op een totaalgetal uit. Meld dit totaalaantal tijdens de openingstijden van Stadsarchief Oss aan de balie en je krijgt een boekje én een woody cadeau!

Let op! De cache ligt niet bij museumboot De Schokker, maar ongeveer 100 meter daar links van. Loop het pad helemaal af richting de boom en brug.

Cache Museumboot De Schokker
Sinds acht jaar bestaat er een museum in Lith dat geen gewoon museum is, maar een beleving op een 100 jaar-oude vissersboot. Rondkijken in en op de schokker is de moeite waard, maar hij komt het beste tot zijn recht: al varend over de Maas. Voordat u aan de vaartocht begint, wordt u op de museumboot verrast met een PowerPointpresentatie en daarbij behorende de uitleg over de geschiedenis van de Maas en de visserij uit lang vervlogen tijden.

Vanaf 1900 werden verschillend soorten schepen gebruikt voor de ankerkuil visserij vooral afgedankte Zuiderzee botters, schokkers, kwakken, aken en tjalken. Deze schepen voldeden echter niet voor dit soort visserij.
Een van de nadelen was het hoge vrijboord achteraan. Ankerkuilers moesten achteraan laag zijn om het werken te vergemakkelijken. Het enige alternatief was dan ook nieuwbouw. Voor zover we weten lieten de compagnons Jacob Sepers Janz en Gerit Teunis Udo Dirkz in 1911 de eerste stalen schokker bouwen voor de ankerkuil visserij op de rivieren. Vanaf 1911 tot 1914 zijn er in Beneden Leeuwen, Druten, Nijmegen en Millingen een tiental schokkers gebouwd. Ze waren allemaal ongeveer 15 meter lang en 4,80 breed. Tijdens de eerste wereldoorlog lag de bouw van nieuwe schokkers volledig stil.
In de jaren twintig begon men weer aan de schokkerbouw. Er waren toen twee werven die schokkers bouwden; Op de werf in Beneden Leeuwen van Eltink en de werf van Janssen in Druten. Deze schokkers begonnen behoorlijk af te wijken van de vorige, de verhouding lengte- breedte veranderde. Eltink legde zich toe op het zo goedkoop mogelijk bouwen, bij Janssen ging men de kop van het schip steeds ronder en hoger bouwen. De laatste schokker werd in 1937 gebouwd door de zonen van Eltink. Uit de periode tussen 1920 en 1937 zijn er zo'n tien schokkers getekend.

Met dank aan Gemeente Oss voor de goedkeuring van het plaatsen van de cache.

De cache is niet (meer) magnetisch, maar als hij op dezelfde manier weer wordt teruggeplaatst zit hij alsnog stevig vast.

FTF: jesvanheel
STF: BeckPack
TTF: Marimir2020

Additional Hints (No hints available.)