Skip to content

RV 4.18 : Gooik Multi-Cache

Hidden : 09/02/2021
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Welkom op de Kesterheide, deze ligt op een 112 meter hoge getuigenheuvel van ijzerzandsteen van de voormalige Diestiaanzee, en is het hoogste punt van het Pajottenland.

Op de weg hiernaartoe hebt u mogelijks de 4 witte telecommunicatie­antennes van de NAVO gezien.

Op de Kesterheide werden resten uit de oude steentijd opgegraven (Neanderthalers, Kelten). De naam Kester komt waarschijnlijk van het Latijnse castrum (Romeins kamp of nederzetting).

Dit natuurgebied in Kester (deelgemeente van Gooik) was vroeger van het type heide, nu is het bosrijker. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied “Hallerbos en nabije boscomplexen met brongebieden en heiden” en maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch netwerk.

 Bij helder weer heb je een panorama op de West-kant van Brussel, zowel de Basiliek van Koekelberg als de bollen van het Atomium zijn waarneembaar. Alsook de koeltoren van Electrabel in Drogenbos en de zendmast van Sint-Pieters-Leeuw (met zijn 302 meter het hoogste bouwwerk van België).

Een weggetje tussen de bomen voert je naar het hoogste punt waar in 1850 een geodetisch merkteken werd geplaatst dat als referentiepunt diende voor het maken van de geografische kaarten van België. In de volksmond wordt dit merkteken de " IJzeren man" genoemd.

In 1952 werd er een grote antenne voor militaire communicatie geplaatst.

Op de Kesterheide bevindt zich eveneens sinds 1999 een herdenkingsplaats "PERVIVO" waar de kindjes worden herdacht die overleden aan een zeldzame stofwisselingsziekte.

Daarnaast staat een reusachtig gietijzeren Calvariekruis uit 1901 omringd door een openluchtkruisweg uit 1929.

Deze multi is kleiner dan 1 km en bied je de kans om deze omgeving te ontdekken. 

Rondje Vlaanderen:

logo (groen)

www.rondjevlaanderen.be

308 gemeente-cachen
5 provincie-bonussen

Ga met deze groots opgezette reeks van cachen Vlaanderen verkennen op een manier als nooit tevoren.

Bezoek alle Vlaamse gemeentes van de grote steden tot het platteland …

Bekijk de prachtige cultuur en de adembenemende natuur van Vlaanderen terwijl je de mooiste cachen bezoekt. Leer zo ook de 308 cachers die hieraan hebben meegewerkt van hun beste kant kennen.

In elke gemeente van Vlaanderen kan je een cache oppikken die bij deze reeks hoort. In elke cache bevindt zich een code waarmee de provinciebonus kan berekend en gevonden worden.

* Op de website van Rondje Vlaanderen kan je je codewoorden invullen van je reeds gelogde gemeentes. Zo kan je steeds bijhouden hoe ver je staat in de Ronde, maar je krijgt ook (als je alle paswoorden hebt verzameld van alle gemeentes in de provincie) hier de info voor de provinciebonussen.

Additional Hints (No hints available.)