Skip to content

Kerst 2021: Bonus - KE.RST M.A*N Mystery Cache

This cache has been archived.

DeborahVanDerLinden: De kerstman besloot de caches op te ruimen in een wit landschap. Het was koud, maar de sneeuw maakte er een prachtige fietstocht van.

More
Hidden : 11/30/2021
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deze cache hoort bij de serie Kerst 2021:

GC9JXA9  - Kerst 2021: Kerstengel
GC9JXAH  - Kerst 2021: Kerstklokje
GC9JXAD  - Kerst 2021: Kerstlichtje
GC9JXAB  - Kerst 2021: Kerstslee
GC9JXAJ  - Kerst 2021: Rendier
GC9JXBJ  - Kerst 2021: X-mas
GC9JXAF  - Kerst 2021: Bonus - KE.RST M.A*N

Deze serie verdwijnt rond 1 april 2022 in het archief.


Kerstman

De Kerstman is een folkloristisch figuur die rond de kerstperiode cadeautjes uitdeelt aan kinderen.

De meest gebruikte verbeelding is Santa Claus, die ontstond in de Verenigde Staten. Dit figuur wordt voorgesteld als een gezette oude man met een lange witte baard en gekleed in een rood pak. Santa Claus is onder meer terug te voeren op de figuur van Sinterklaas, die door Nederlandse kolonisten werd meegenomen naar Noord-Amerika. Hij is een personificatie van het kerstfeest geworden.

In 1809 beschreef Washington Irving in zijn fictieve geschiedenis van New York al een Santa Claus, gebaseerd op onder andere Nederlandse Sinterklaasgebruiken. Maar vooral het gedicht A Visit from St. Nicholas ("Een bezoek van Sint Nicolaas"), dat in 1823 anoniem gepubliceerd werd, vestigde zijn reputatie in de Verenigde Staten. In dit gedicht komen veel moderne gebruiken en attributen van de Santa Claus naar voren, zoals de rendieren en slee, zijn entree in het huis door de schoorsteen en een zak met cadeautjes. De tekenaar Thomas Nast heeft met zijn tekeningen van Santa Claus in de negentiende eeuw ook nog een grote invloed gehad op het hedendaagse uiterlijk van Santa Claus. De introductie van de woonplaats van Santa Claus op de Noordpool wordt ook aan hem toegeschreven.

De figuur van de Kerstman maakt in Nederland en België pas sinds relatief korte tijd deel uit van de kersttradities, maar hij heeft inmiddels ook hier een prominente plaats verworven op kerstkaarten, in etalages, in kerstmuziek en elders.

De Kerstman uit de Amerikaanse folklore heeft elfen in dienst, die voor hem werken op de Noordpool. De elfen maken en verpakken het speelgoed dat naar de kinderen gaat.

De Amerikaanse Kerstman heeft volgens de meeste verhalen acht rendieren die zijn slee trekken. Deze rendieren zijn tevens in staat om te vliegen.

De woonplaats van de Kerstman wordt in veel Amerikaanse vertellingen op de Noordpool gesitueerd. In Europa wordt ook de plaats Rovaniemi in Finland aangegeven als woonplaats. Volgens Denen woont Julemanden (de Kerstman) nabij Uummannaq op Groenland, dat deel uitmaakt van het Deense koninkrijk.

Bron: Wikipedia


De locatie berekenen

Voor deze cache moet je op zoek naar gegevens op de logrollen van de kerstcaches van 2021. Natuurlijk zoek je dan naar... hoe kan het ook anders... de KERSTMAN.

De cache ligt op N51 KE.RST E004 M.A*N!


Banner

Als u alle caches van deze serie gelogd heeft (7 stuks), mag u onderstaande banner plaatsen.

banner voor GC9JXAF

<a href="https://coord.info/GC9JXAF" target="_blank"><img src="https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/1c1fc803-cb06-46c2-b836-89e2789f79c8.jpg" alt="banner voor GC9JXAF" title="banner voor GC9JXAF" width="300" style="border:2px solid green;border-radius:1em;"></a>


Toestemming

Voor het plaatsen van deze cache is toestemming verleend door dhr. B. Sprenkels, wijkbeheerder van gemeente Breda.Additional Hints (No hints available.)